To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Versele Laga

Justka1 - Śro Lip 30, 2008 19:34

My obecnie mamy Rat Complete i szczury sa nieziemsko zadowolone ;) .Moim raczej nie powinna zaszkodzic taka dawka bialka jak w niej jest,a to dlatego,ze od malucha sa przyzwyczajone do jedzenia duzej ilosci bialka(oczywiscie bez przesady).
U nas nigdy nie bylo problemow z przebialczeniem ;) .
Ogolnie Rat Complete polecam.

L. - Śro Lip 30, 2008 19:37

Off-Topic:
Justka1, bo to samice ; d samce o wiele łatwiej przebiałczyć. ; )

My jeszcze nie próbowałyśmy, ale powoli się do tego przymierzamy.
Mam więc pytanko natury techniczne: Traktujecie to jako główną karmę? Baze do mieszanki? Czy jako dodatek?

Justka1 - Śro Lip 30, 2008 19:50

L. ja stosuje raz tak raz tak.Tzn jak nie mam ziarna,dostaja jako bazowy pokarm.Jak mam ziarno,to sypne im garstke Complete i jest ok ;) .
Oli - Śro Lip 30, 2008 20:25

U mnie samce też są przyzwyczajone do białka i jedynie Elton tak na nie reaguje. Zapewne duże znaczenie mają tu jego geny - on jest interwencyjniakiem, to i tak cud że tylko się przebiałcza, a nie ma jeszcze guzów, nie miał zapalenia płuc, nawet nigdy nie kichał. :wink:

Pozostałe chłopaki mają się bardzo dobrze, a jak po wystawie Elton zamieszka z Ojejem to ekipa też przejdzie na RC.

L. ja daję jako jedyną i podstawową. Do innej miski dostają ziółka, nasiona (typu mysi specjał HP) i jakieś suszone liście (mlecz, truskawka).

Nisia - Czw Lip 31, 2008 08:13

U mnie aktualnie jest tak: w jednej misce Rat Complete, w drugiej jakieś ziołowe z Herbal Pets, w trzeciej na kolację dostają gerbera. Gerbera zwykle rano już nie ma, więc jak są głodne, to podjadają Rat Complete.

Jak wreszcie do planety-zoo dojedzie JR Farm Wellness, zamierzam mieszać JR Farm z Rat Complete. Będą się dobrze uzupełniać. W JR Farm Wellness jest więcej zbóż, ziół, no i owoce morza, ale białka sumarycznie ciut przymało. Rat Complete, jak mi się wydaje, jest bardziej mięsny no i ma dużo białka. Wtedy już przestaniemy z mięsnymi gerberkami.

Anonymous - Czw Lip 31, 2008 10:25

moim nie grozi przebialczenie :) zawsze uwazalam zeby za duzo nie dawac im np miesa z puszki itp ale ostatnio zauwazylam ze jak tak solidnie im dalam tego miecha to im sie siersc znacznie poprawila stala sie jeszcze bardziej lsniaca o_O moze tez sprobuje w drugiej miseczce dac rat complete moze zaczna jesc...
falka - Śro Sie 06, 2008 11:04

a u mnie baby się zbuntowały i przestały wcinać rat complete - po kilku tygodniach. nie wiem czy im się znudziło czy o co chodzi, ale zostaje na sam koniec w misce i muszę je przegłodzić żeby to zjadły.
Anonymous - Śro Sie 06, 2008 12:05

juz probowalam dawac w drugiej misce to ostentacyjnie chlopaki wywalily miske hehe mysle ze to o to chodzi ze one wszystkie sa takie same te chrupi i tak samo smakuja a jak maja mieszanke w misce to moga sobie wybierac nawet jak z reki chce im to dac to nie chca wziasc heheh
nutaka - Pon Wrz 01, 2008 11:21

Dostałam próbkę tej karmy, i mychy nie tknęły tego przez 2 dni, i zamiast tego wciągały kolby, więc im zmieniłam na własną mieszankę.
dream* - Pon Wrz 01, 2008 11:32
Temat postu: Re: Versele Laga
L. napisał/a:
Firma bardzo dobra, zawsze chwaliłam te produkty, zdania nie zmienię, choć jeden fakt przesądził, ze przeszłam na własną mieszankę.
Zdecydowanie za dużo owsa i suchych bezwartościowych chrupków -

te 'bezwartosciowe' chrupki to ekstrudowane owoce ;p

Anonymous - Pon Wrz 01, 2008 11:36

Ja zrezygnowałam z karm typu wszystko w 1 pudełku, bo najczęściej jest tam albo za dużo śmieci, albo za dużo pestek, orzeszków itp zbyt tuczących dla moich chłopców dodatków. Żeby urozmaicić chłopcom wcinanie granulatu duo rat & mouse daje dużo owoców i warzyw w postaci świeżej i suszonej (zuzala, hp). A pestki, orechy czy nasiona dawkuję sama, raz na jakis czas.
L. - Pon Wrz 01, 2008 11:54

A ja doszłam do takiej mieszanki (gdzie miedzy innymi bazą są dwie karmy VL) że chociaż nadal zostaje troche tych bezwartościowych zielonych chrupków to reszta to pył i okruszki :mrgreen: (ciekawe tylko czemu chrupki w innych kolorach znikają xD)
Anonymous - Pon Wrz 01, 2008 11:55

L., a jakie dwie mieszasz?
L. - Pon Wrz 01, 2008 12:21

Na dwa Snack Crispy jedną Premium + różne inne badziewia :)
Obecnie dostają to tylko El-ki , bo..
..od 2-3 tygodni testuje na babach Rat Complete i nawet nieźle wchodzi.
Tzn. na jednego Rat Complete daje tyle mojej mieszanki, aby stanowiła tylko dodatek.
I chce na stałe przestawić na to dorosłe szczury.
+ regularnie do głównej miski dosypuje granulat rat&mouse.

dream* - Pon Wrz 01, 2008 12:27

L. inne chrupki mogą znikać bo są z innych owoców/warzyw które Twoje szczurasy bardziej lubią :P