Klatki i wyposażenie - Samodzielna budowa klatki
Muflee - Sob Wrz 19, 2009 22:34
Witam
Sprzedaję dużą klatkę i za pieniądze które dostanę za nią chciałabym zbudować dla szczurasków (dwóch) trochę mniejszą klatkę. Chcę żeby była wąska i wysoka Od znajomej z internetu dowiedziałam się o klatce 'w szafce'. Czyli tak jakby klatka dla szczurków urządzona w szafce. Mam pytanie: Czy ktoś się zna mniej więcej na takich klatkach? Jeśli tak to byłabym wdzięczna za zdjęcia takich klatek (chciałabym zobaczyć jak taka klatka wygląda C: ), i jakimś info o nich. I mniej więcej ile kasy na to pójdzie (ale deski już mam >D ). Aha no i oczywiście jakie są minusy takiej klatki, i czy w ogóle warto za takie coś się zabierać ;p Bo o 'podłogę' szafki jakoś bym zadbała żeby moczem nie nasiąkła.
Z góry dziękuję
Asaurus - Sob Wrz 19, 2009 23:42
Muflee, powiem szczerze, że jeżeli nie masz zielonego pojęcia o tym jak ma wyglądać coś co chcesz zbudować to lepiej się za to nie zabieraj, bo zwyczajnie szkoda czasu i pieniędzy. W internecie jest wiele zdjęć i opisów takich konstrukcji wystarczy się odrobinę wysilić. Co do samej takiej klatki (chociaż to już nie nazywa się klatką) to przede wszystkim problemem jest mocz i zabrudzenia. Twoje "jakoś bym zadbała" na prawdę nie wystarczy, bo drewno a tym bardziej płyty wiórowe czy paździerzowe, z których są robione przeciętne regały, są praktycznie nie do zabezpieczenia w takim stopniu aby to miało jakikolwiek sens. Pamiętaj, że normalną klatkę możesz wstawić do wanny czy pod prysznic i dokładnie umyć, wnętrza regału nie możesz potraktować bieżąca wodą. Co do kosztów to będą się wahać od 30zł do 1000zł w zależności od tego ile materiałów już masz, jakie rozwiązania chcesz zastosować i przede wszystkim, jak wielka ma być ta klatka.
Na prawdę pomyśl o kupnie wygodnej, gotowej klatki, którą wstawisz na półkę swojego regału, wyjdzie taniej i bezpieczniej dla szczurów.
dream* - Nie Wrz 20, 2009 01:28
Muflee, http://szynszyle.info/forum/index.php?topic=6466.0
http://szynszyle.info/for...p?topic=11594.0
http://szynszyle.info/for...p?topic=12692.0
http://szynszyle.info/alb...stupby&uid=1286
http://szynszyle.info/alb...?album=4&pos=79
http://szynszyle.info/alb...by&cat=0&page=4
konstrukcja mniej wiecej ta sama, tyle, ze w szafie odpada problem budowy "obudowy"
Muflee - Nie Wrz 20, 2009 11:09
Asaurus, po to właśnie tu napisałam żeby mieć jakieś pojęcie >_>
Klatka miała być od 2 do 3 szczurków. Masz rację, najlepiej jak kupię gotową klatkę, po prostu pomysł z taką szafką bardzo mi się spodobał ;p
fairy*, Dzięki Rano też myślałam o takiej co ma tylko 'szkielet' z desek, i reszta siatka ale lepiej będzie jak już kupię tą gotową xD
dream* - Nie Wrz 20, 2009 11:15
napewno taniej - bo klatki samorobki są opłacalne tylko gdy są duże
Muflee - Nie Wrz 20, 2009 11:29
W sumie racja Dzięki C:
Ava - Sob Wrz 26, 2009 15:43
Po miesiącach zapowiedzi, w końcu, dzięki złotym łapkom Michala i wspólnego zamiłowania do dłubaniny, udało nam się złożyć nowy dom dla chłopaków .
I z tej okazji postanowiliśmy się podzielić nieco doświadczeniami.
Efekt końcowy (coby bylo wiadomo czego poradnik dotyczy ) widać na poniższym zdjęciu:
Klatka ma wymiary 80x73x42, drzwiczki dolne (otwory) 20x15, górne 42x20. Po zamontowaniu kątowników stalowych można małym nakładem siły podwyższyć ją do max 90cm.
Jej wykonanie kosztowało nas ok 100zł (i sporo umiejętności organizacyjnych i społecznych).
Materiały:
1. Kastra 80l* - 30zł
2. Papier ścierny - ok. 5zł (10kr)
3. Pręt metalowy (ogrodowy) 2x150 i 3x90 - ok. 55zł (90kr)
4. Czarna taśma izolacyjna - 1,50zł
5. Drut (w miarę elastyczny) min. 3 metry z piwnicy
6. Siatka, oczka kwadratowe h=80 l=200 od kolegi
7. Siatka, oczka ześciokątne h=100 l=200 od kolegi
Ewentualnie:
A. Cerata 80x160 ok. 10zł
B. Płyty hdf na stelaż (4szt. 70x10) ok. 3zł
C. Taśma klejąca szara 2,50zł
*u nas kastra była wyjściem awaryjnym, bo Michał był w Polsce tylko jeden dzień . Ale jak ktoś mieszka tam na stałe, proponowałabym zakup pojemnika magazynowego - koszt ok. 12-15zł drugie tyle przesyłka, jak się dobrze dobierze typ to niepotrzebna fleksa.
Do zrobienia niezbędne są:
1. kombinerki (najlepiej tyle sztuk ile osób)
2. cążki do drutu
3. fleks (szlifierka kątowa)
4. piłka do metalu
5. masa cierpliwości
6. min. dwa szczury
Opcjonalnie:
A. Rękawice ochronne
B. Szczypce
C. Pilnik do metalu
Jak:
1. Rozpoczynamy od odcięcia górnej części kastry fleksą, ok 10-15 cm nad dnem. powstałe krawędzie szlifujemy papierem ściernym.
2. Siatką owijamy kuwetę. Jeżeli siatka jest sztywna, nie musimy jej ciąć, lepiej zagiąć. Odcinamy część, z której nie da się wykonać pełnego boku. Ponieważ nam zabrakło fajnej siatki, tył klatki zrobiliśmy z siatki ogrodowej. Krawędzie łączymy za pomocą drutu (owijając go o oczka na całej długości)
3. Zanim zamkniemy obwód siatki mocujemy półki. Siatkę ogrodową (kawałek ok. 42x45) zaginamy na pół by zmniejszyć rozmiary oczek a nastepnie zaginamy ponownie na jednej z krawędzi. Wystające druty zaginamy pomiędzy oczka tak, by nie można ich było wyczuć palcem. Za pomocą elastycznego drutu mocujemy półkę do 2 ścian zewnętrznej siatki. Ze skrawków siatki z kwadratowymi oczkami udało mi się wygospodarować jeszcze dwie półeczki ok 73x19. Je przymocowaliśmy zaginająć wystające siatkowe "wąsy".
4. Na tym etapie okazało się, że siatka na półki nie jest zbyt sztywna, dlatego postanowiliśmy ją podeprzeć kijkami ogrodowymi. Przecięliśmy je na pół a następnie włożyliśmy między oczka siatki mniej więcej w 2/3 jej długości, licząc od ściany.
5. Zamykamy obwód klatki drutem (analogicznie do mocnowania tylnej ściany) i mocujemy półki do tylniej ściany.
6. Drzwi: Ogrodowa siatkę, wymiary 30x55 zaginamy na pół na dłuższej krawędzi a następnie na 3cm na bokach i zarabiamy podobnie jak półki. Wycinamy otwór o jedną kratkę mniejszy niż wielkość drzwi, a wystające po cięciu elementy siatki piłujemy pilnikiem do metalu, albo obklejamy taśma izolacyjną. Przygotowany element mocujemy na druty w 3 miejscach
7. Górę klatki wykonujemy podobnie jak półki, przestrzeń pomiędzy przeznaczamy na drzwi, które wykonujemy z takiego samego kawałka jak wcześniej półki. Mocujemy na 3 zawiasy z drutu.
8. Dorabiamy zamknięcia do drzwiczek - kawałek grubszego drutu, ok. 10 cm zaginamy na pół tak, by zagięcie było zaokrąglone, a następnie odginamy je o 90stopni. proste końcówki zaplatamy w siatke i zaginamy na 180 stopni. Przydadzą się minimum 4 takie dynksy.
9. Wyposażamy zgodnie z fantazją
10. Wpuszczamy szczury.
Trochę zdjeć jak to sie po kolei u nas działo:
gabi30 - Pon Paź 26, 2009 12:22
Przeglądając dziś Allegro znalazłam takie oto coś:
http://allegro.pl/item790...a_gryzonia.html
Spodobała mi się ta klatka bardzo i chyba zrobię przymiarkę aby takie cudo zbudować. Tyle,że nie bardzo mam pomysł czym zastąpić drewniana podłogę. W wersji jaka jest pokazana chyba długo by nie wytrzymała drewniana podłoga siuśków.
gratis - Pon Paź 26, 2009 12:29
gabi30, to jakbyś już budowała klatkę, to wmontuj kuwetę - znajdź kogoś kto by Ci zrobił takie coś z pleksi.
To i to drewniane wyposażenie - powątpiewałabym w jego powodzenie
Ava - Pon Paź 26, 2009 12:33
Pleksę świetnie klei się Superglue (jest na to wybitnie prosty patent) gdyby więc udało Ci się gdzieś znaleźć ejj tanie źródło to klatka by wymiatała
Strasznie podoba mi się kształt tej klaty cudoo
gabi30 - Pon Paź 26, 2009 19:13
Tak strasznie zainteresowała mnie ta klatka, że nie odpuszczę i ją zrobię. Najpierw podpytam stolarza co i jak, wolałabym zastąpić drewniane elementy pleksi. Tylna ścianka byłaby drewniana. nie wiem czy takie kombinowanie da efekt o jaki mi chodzi. ale klata narożna wymiata
Asaurus - Pon Paź 26, 2009 19:22
Są specjalne kleje do plexi, bez problemu do dostania w hipermarketach budowlanych. Prostszym rozwiązaniem przy budowie klatki od zera jest zaczęcie od kupna plastikowej kuwety i do niej dopasowanie wymiarów klatki. Taka kuweta to może być pudełko z ikei, doniczka, czy jakikolwiek gotowy pojemnik. Moim zdaniem kuweta jest najważniejsza w klatce bo tam się zbierają wszystkie syfy, dlatego musi być szczelna i najlepiej wykonana z jednego elementu aby łatwo było ją wyczyścić. Co do samej przytoczonej klatki (a raczej woliery) to zastosowanie drewna totalnie mija się z celem ze względu na zachowanie higieny, drewno pięknie wygląda na zdjęciach ale w praktyce na dłuższą metę się nie sprawdza i to nie tylko na podłodze ale i na ścianach klatki. Sam układ narożny ciekawy i pewnie wygodny w odpowiednim miejscu ale wolę woliery prostokątne z całą przednią ścianą otwieraną, bo dostęp jest po prostu dużo wygodniejszy a cała woliera bardziej uniwersalna i ustawna.
Anonymous - Pon Paź 26, 2009 22:40
Są też normalne kuwety do klatek sprzedawane osobno.
Nik - Czw Paź 29, 2009 18:25
Hej wszystkim! Ostatnio natchnęło mnie do wymyślenia projektu ogoniastej klatki Ponieważ to pierwsze forum, na którym się zarejestrowałam, nie wiem, czy uda mi się wkleić zdjęcia Jakby co, to wybaczcie mi wszyscy Czekam na wszelką krytykę i uwagi, chociaż ze zbudowaniem jej mi się nie spieszy A oto moje próby dodania zdjęć: Kurka, nie wiem jak, niech ktoś doradzi
Anonymous - Czw Paź 29, 2009 19:16
Nik, wstaw zdjęcie/obrazek na hostingowy portal typu fotosik i zamieść tu link lub miniaturkę dla forum.
|
|
|