Odżywianie - Warzywa i owoce - temat ogólny
raterka - Śro Lip 30, 2008 13:43
sukces, jupii tinka zjadła całego pomidora
całego pomidora który rósł u mnie w ogrótku
który był wielkości paznokcia
ciacho - Czw Lip 31, 2008 08:25
ciacho napisał/a: | a takie pytanko jeszcze jedno czemu samcom nie wolno? | cytrusów?
Layla - Czw Lip 31, 2008 08:26
falka napisał/a: | ciacho, cytrusy nie są wskazana dla samców, ze względu zawartą w nich substancję, która może powodować powstanie nowotworu. |
Patrz wyżej
ciacho - Czw Lip 31, 2008 09:21
upsik, thx Layla,
NMR - Wto Sie 05, 2008 15:26
Wśród warzyw prym u obu wiedzie zwykły ogórek (najpierw Ferro zostawia skórkę, a jak już zje wszystko to do niej wraca ) i brokuły. Zjedzą też gotowanego buraka czy ziemniaka, pomidora (skórka be, za pomidora też na ostatku się zabierają), marchewkę tylko gotowaną, a i tak ledwo poskubią, jak już nic nie zostanie.
Brzoskwinie tylko dojrzałe, troszkę banana, winogrona (bez skórki), za arbuzem przepadają (pestki też pycha).
Pierwsze miejsce zdecydowanie należy się jednak ciastkom (płatki śniadaniowe tudzież biszkopty) oraz suszonemu chlebowi (rarytas! - wybierają z pełnej, różnorodnej miski) i wręcz uwielbiają gotowaną kaszę.
Anonymous - Wto Sie 05, 2008 18:57
moje ogonki tez lubia arbuza ale umiarkowanie i kalafior gotowany
nutaka - Wto Sie 05, 2008 21:03
tamiska napisał/a: | kalafior gotowany |
moje uwielbiają
Anonymous - Śro Sie 06, 2008 12:07
ostatnio jak byly upaly dalam im liscie kalafiora i bylam cala w szoku ale za miast je zjesc to zrobily sobie z nich legowisko hehehe i spaly nia nich ciekawe... moze jakos je te liscie chlodzily OO
Bema - Wto Sie 26, 2008 23:24
Ziucie posmakował szpinak ze śmietanką, ale niestety zapomniałam sie i zdążyłam dodać ząbek czosnku Uświadomiłam sobie, że na całą mrożonkę, na którą zużywam cztery, to nawet tego czosnku nie poczuje.... a może czosnek ok dla szczura - muszę się przyjrzeć liście potraw zalecanych.... Chyba nic jej po tym nie będzie?
Sprawdziłam - będzie si A nawet lepiej, żelazo etc. w szpinaku i właściwości czosnku zdrowotne
WinterWolf - Śro Sie 27, 2008 00:25
Pierwsza moja szczurzyca, Kaja, jadła wszelkie warzywa i owoce, ale duszę była gotowa oddać za kukurydzę z puszki. Ale ona jadła prawie wszystko po trochu, choć miała swoje preferencje i niechętnie z nich rezygnowała. Nie jadała ziemniaków!
Druga, Plamka, nie lubiła tak bardzo pożywienia zielonego. Wolała suchą karmę. No i niestety mandarynki... Potrafiła zwinąć nawet ze stołu... Łatwo się toczyły więc i uciekać z tym było łatwo...
Szara i Łaciata lubiły jabłka, paprykę i marchew. Nawet lubiły ziemniaki... Kochały wręcz Gerberki. W pewnym momencie gdy Szarutka ciężko się rozchorowała i tylko to mogła jeść, Łaciatka radośnie korzystała z dużego dostępu do Gerberków.
Diablo uwielbiała marchew i pomidory. Nie przepadała za ogórkami.
Oli - Śro Sie 27, 2008 00:32
U mnie żaden smrodek nie lubi marchewki - od razu napiszę że nie próbowałam dawać gotowanej. Niektórzy panowie kochają ogórki (Gizmo [*] kochał je ponad wszystko ). Obecnie zajadamy się świeżymi pomidorami i ja i chłopcy. Ja jednak wolę dawać suszone warzywa.
Anonymous - Śro Sie 27, 2008 08:54
Cytat: | U mnie żaden smrodek nie lubi marchewki - od razu napiszę że nie próbowałam dawać gotowanej. | jeśli ci zależy na podawaniu marchewki, to ugotuj. U mnie surowa jest niejadalna, natomiast ugotowana cieszy się całkiem sporym zainteresowaniem.
Anonymous - Śro Sie 27, 2008 09:49
u mnie surowa idzie tez za to papryka juz dosyc w zeby kole najbardziej to smakuje kukurydza w kolbie a ile zabawy maja
[ Dodano: Sro Sie 27, 2008 12:29 ]
moje tez jedza troche cebuli ale malo hehe a dzisiaj dalam im nektaryne to tez zajadaja jak szalone :D
Bema - Śro Sie 27, 2008 13:36
Nie wiedziałam, że paprykę można ciurom dawać, myślałam, że jest ciężkostrawna...
Pomidorów dziunie nie chcą, ogórek świeży i ziemniaczki to rarytas za to Bananów niet o dziwo (mojej ś.p. panowie banany ubóstwiali)
Oli - Śro Sie 27, 2008 14:20
tamiska, nie dawaj szczurom cytrusów - masz chłopaków, a u nich cytrusy mogą doprowadzić do raka jąder.
Viss, nie zależy mi, bo więcej zostaje dla mnie i Kory - my uwielbiamy chrupać.
|
|
|