To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Versele Laga

Voili - Pon Cze 30, 2008 11:42

Ja dostałam VL rat Complete w małym sklepiku we Wrocławiu i jestem z tej karmy bardzo zadowolona :) Mieszanki z ziarnami wywalałam, bo dziewczyny wyjadały rodzynki, banany, kukurydzę a potem głodowały :-> Mieszam ją razem ze starą karmą (Tropifit Rat) ale ziarna dalej wywalam, dziewuchy wybierają VL i smakołyki, resztę zostawiają :twisted:
LunacyFringe - Pon Cze 30, 2008 15:08

A u mnie nędza . Nie chcą tego :?
Ale nie mają wyboru :P

Nisia - Pon Cze 30, 2008 15:34

Gdyby kogoś to nurtowało.

Co do składu podanego przez polną (str. 2).
- olajok es zsirok to, na podstawie tłumaczeń w innych językach, oleje i tłuszcze
- FOS i MOS to cukry, a dokłądniej oligosacharydy (odpowiednio) fruktozowe i mannozowe. Są absolutnie zdrowe, poprawiają pracę bakterii bytujących w jelitach.

Natalia - Wto Lip 01, 2008 21:01

Dziś kupiłam szczurom Rat Complete w zoologicznym w Carrefourze za 11,20. I... nie chciały tego jeść! :| . Zero zainteresowania. W końcu starym sprawdzonym sposobem postanowiłam że użyję podstępu - pomoczyłam kosteczki odrobineczkę wodą i dałam. I jadły! Ale suchego tknąć nie chciały. W końcu jednak, ku mojemu zdumieniu, Luna weszła do klatki [były wtedy na wybiegu] zajrzała do miski i z miną zwycięzcy wzięła z niej kosteczkę Rat Complete! Jakby pierwszy raz widziała :lol: . Potem i Bebe się przekonała do suchego i je częstowałam ciągle - raz chciały, raz nie. Zamieszanie, ale jesteśmy na dobrej drodze :D może były najedzone i dlatego tak nie bardzo?
LunacyFringe - Wto Lip 01, 2008 21:11

Jedzą, jedzą !
Bo nie mają wyboru :twisted:
Ale znika, bez sensacji przy nasypywaniu , no ale nie można mieć wszystkiego ;)

agacia - Śro Lip 02, 2008 09:13

Moim chlopakom najbardziej smakuje Snack Nature i z niego zostaja tylko kawalki tych ziolek czy siana.
helen.ch - Pią Lip 25, 2008 06:40

Rat Complete u nas jak na razie omijane jest na wysokich łapach i szerokim łukiem, jedynie seniorka rodu, Tikusia naznosiła sobie na kupkę do kącika i chrupała. Zobaczymy, karma jest w małej miseczce a w innych mają co innego. Może gdyby nie miały wyboru byłoby inaczej, liczę, że pójdą za Tiki przykładem.
Nisia - Pią Lip 25, 2008 09:34

helen.ch, u mnie też na początku tylko troszkę siostry podgryzły, bo one są odważniejsze. Spróbuj zrobić tak, żeby przez jeden dzień nie miały nic innego do jedzenia. Przełamanie się gwarantowane :) Moje teraz się rzucają na Rat Complete, jak tylko gerberek się skończy.
Anonymous - Sob Lip 26, 2008 15:19

a moje wola glodowac kilka dni i tego nie rusza wykopuja to z miseczki... probowalam im to dodawac do innej karmy to wszystko jedza a to lezy wybrane na dnie klatki... Czasem ktorys pochrupie jedna chrupke... najfajniejsze jest to ze kot je uwielbia i jemu dajemy rat complete hehe
Oli - Śro Lip 30, 2008 00:39

Także wypróbowałam Rat Complete, na obu stadach. Wnioski różne - banda Ryśka miała mieszane uczucia co do karmy. Rysio, jak to Rysio po prostu zaczął jeść. :lol: Filip powąchał, polizał i trochę pochrupał, ale bez entuzjazmu. Zato Kaspian przyprawił mnie o ból brzucha ze śmiechu. Otóż, pan brudnonosy z entuzjazmem podbiegł do miski, zajrzał do środka i lol..., zaczął z ogromnym zdziwieniem przekopywać całą miskę! :rotfl: Przegrzebał wszystko, po czym z wyraźnie zawiedzioną miną (nikt mi nie wmówi, że szczury nie mają mimiki twarzy) zjadł dwa chrupki i sobie poszedł od miski. :( Karma już od kilku dobrych dni jest w użyciu i znika. Może nie w takich ilościach jak mieszanki ziarno-ziołowe itp, ale znika. Co do ekipy ENO ID to niestety po jednym wieczorze z karmą musiałam ją odstawić. Wszyscy z wielkim entuzjazmem ją zajadali, ale niestety zaraz rano Elton był cały w strupkach - przebiałczenie. Od razu odstawiłam i już jest wszystko ok. Ojej nadal dostaje RC i nic mu nie jest, a karma znika. :)
gratis - Śro Lip 30, 2008 08:02

U mnie większość complete zostaje wywalona z miski i majestatycznie zasikana, ale mimo wszystko od niechcenia parę chrupków znika w brzuszkach, także uczucia mam mieszane, ale mimo wszystko będę im kupować ;]
Nisia - Śro Lip 30, 2008 08:49

U mnie było podobnie jak u Olimpii. Pierwszego dnia szczury były nieufne, tylko siostry troszkę zjadły. Ale już po kilku dniach zaczęły biegac do miski z Rat Complete, kiedy tylko gerberek się kończył.

Olimpia, może Eltonowi zaszkodziła ilość białka w tej karmie? W końcu jest dość wysoka, 20%, a podobno optimum dla szczura 18%. Spróbuj JR Farm, w Wellnessie jest 16% :)

Anonymous - Śro Lip 30, 2008 13:30

u mnie to w cale nie przejdzie hehe wybredne bestje
Oli - Śro Lip 30, 2008 13:40

Nisia napisał/a:
Olimpia, może Eltonowi zaszkodziła ilość białka w tej karmie?

Przecież napisałam, że się przebiałczył karmą. :wink: On tak reaguje na każdą większą ilość białka. Dlatego też całe jego stado dostaje jedynie do mieszanek trochę psiej karmy, żadnych serków, jajek, mięsa itp.

Anonymous - Śro Lip 30, 2008 17:39

Olimpia napisał/a:
się przebiałczył karmą.
a nie mówiłam, że za dużo białka, jak na codzienną karmę? :P :P Szczury nie potrzebują tyle białka zwierzęcego, jest ono niewielkim procentem zapotrzebowania (gdzieś czytałam, że 5%, ale nie pamiętam źródła i nie ręczę za adekwatność tej konkretnej danej).