Odżywianie - Versele Laga
Voili - Pon Cze 30, 2008 11:42
Ja dostałam VL rat Complete w małym sklepiku we Wrocławiu i jestem z tej karmy bardzo zadowolona Mieszanki z ziarnami wywalałam, bo dziewczyny wyjadały rodzynki, banany, kukurydzę a potem głodowały :-> Mieszam ją razem ze starą karmą (Tropifit Rat) ale ziarna dalej wywalam, dziewuchy wybierają VL i smakołyki, resztę zostawiają
LunacyFringe - Pon Cze 30, 2008 15:08
A u mnie nędza . Nie chcą tego
Ale nie mają wyboru
Nisia - Pon Cze 30, 2008 15:34
Gdyby kogoś to nurtowało.
Co do składu podanego przez polną (str. 2).
- olajok es zsirok to, na podstawie tłumaczeń w innych językach, oleje i tłuszcze
- FOS i MOS to cukry, a dokłądniej oligosacharydy (odpowiednio) fruktozowe i mannozowe. Są absolutnie zdrowe, poprawiają pracę bakterii bytujących w jelitach.
Natalia - Wto Lip 01, 2008 21:01
Dziś kupiłam szczurom Rat Complete w zoologicznym w Carrefourze za 11,20. I... nie chciały tego jeść! . Zero zainteresowania. W końcu starym sprawdzonym sposobem postanowiłam że użyję podstępu - pomoczyłam kosteczki odrobineczkę wodą i dałam. I jadły! Ale suchego tknąć nie chciały. W końcu jednak, ku mojemu zdumieniu, Luna weszła do klatki [były wtedy na wybiegu] zajrzała do miski i z miną zwycięzcy wzięła z niej kosteczkę Rat Complete! Jakby pierwszy raz widziała . Potem i Bebe się przekonała do suchego i je częstowałam ciągle - raz chciały, raz nie. Zamieszanie, ale jesteśmy na dobrej drodze może były najedzone i dlatego tak nie bardzo?
LunacyFringe - Wto Lip 01, 2008 21:11
Jedzą, jedzą !
Bo nie mają wyboru
Ale znika, bez sensacji przy nasypywaniu , no ale nie można mieć wszystkiego
agacia - Śro Lip 02, 2008 09:13
Moim chlopakom najbardziej smakuje Snack Nature i z niego zostaja tylko kawalki tych ziolek czy siana.
helen.ch - Pią Lip 25, 2008 06:40
Rat Complete u nas jak na razie omijane jest na wysokich łapach i szerokim łukiem, jedynie seniorka rodu, Tikusia naznosiła sobie na kupkę do kącika i chrupała. Zobaczymy, karma jest w małej miseczce a w innych mają co innego. Może gdyby nie miały wyboru byłoby inaczej, liczę, że pójdą za Tiki przykładem.
Nisia - Pią Lip 25, 2008 09:34
helen.ch, u mnie też na początku tylko troszkę siostry podgryzły, bo one są odważniejsze. Spróbuj zrobić tak, żeby przez jeden dzień nie miały nic innego do jedzenia. Przełamanie się gwarantowane Moje teraz się rzucają na Rat Complete, jak tylko gerberek się skończy.
Anonymous - Sob Lip 26, 2008 15:19
a moje wola glodowac kilka dni i tego nie rusza wykopuja to z miseczki... probowalam im to dodawac do innej karmy to wszystko jedza a to lezy wybrane na dnie klatki... Czasem ktorys pochrupie jedna chrupke... najfajniejsze jest to ze kot je uwielbia i jemu dajemy rat complete hehe
Oli - Śro Lip 30, 2008 00:39
Także wypróbowałam Rat Complete, na obu stadach. Wnioski różne - banda Ryśka miała mieszane uczucia co do karmy. Rysio, jak to Rysio po prostu zaczął jeść. Filip powąchał, polizał i trochę pochrupał, ale bez entuzjazmu. Zato Kaspian przyprawił mnie o ból brzucha ze śmiechu. Otóż, pan brudnonosy z entuzjazmem podbiegł do miski, zajrzał do środka i lol..., zaczął z ogromnym zdziwieniem przekopywać całą miskę! Przegrzebał wszystko, po czym z wyraźnie zawiedzioną miną (nikt mi nie wmówi, że szczury nie mają mimiki twarzy) zjadł dwa chrupki i sobie poszedł od miski. Karma już od kilku dobrych dni jest w użyciu i znika. Może nie w takich ilościach jak mieszanki ziarno-ziołowe itp, ale znika. Co do ekipy ENO ID to niestety po jednym wieczorze z karmą musiałam ją odstawić. Wszyscy z wielkim entuzjazmem ją zajadali, ale niestety zaraz rano Elton był cały w strupkach - przebiałczenie. Od razu odstawiłam i już jest wszystko ok. Ojej nadal dostaje RC i nic mu nie jest, a karma znika.
gratis - Śro Lip 30, 2008 08:02
U mnie większość complete zostaje wywalona z miski i majestatycznie zasikana, ale mimo wszystko od niechcenia parę chrupków znika w brzuszkach, także uczucia mam mieszane, ale mimo wszystko będę im kupować
Nisia - Śro Lip 30, 2008 08:49
U mnie było podobnie jak u Olimpii. Pierwszego dnia szczury były nieufne, tylko siostry troszkę zjadły. Ale już po kilku dniach zaczęły biegac do miski z Rat Complete, kiedy tylko gerberek się kończył.
Olimpia, może Eltonowi zaszkodziła ilość białka w tej karmie? W końcu jest dość wysoka, 20%, a podobno optimum dla szczura 18%. Spróbuj JR Farm, w Wellnessie jest 16%
Anonymous - Śro Lip 30, 2008 13:30
u mnie to w cale nie przejdzie hehe wybredne bestje
Oli - Śro Lip 30, 2008 13:40
Nisia napisał/a: | Olimpia, może Eltonowi zaszkodziła ilość białka w tej karmie? |
Przecież napisałam, że się przebiałczył karmą. On tak reaguje na każdą większą ilość białka. Dlatego też całe jego stado dostaje jedynie do mieszanek trochę psiej karmy, żadnych serków, jajek, mięsa itp.
Anonymous - Śro Lip 30, 2008 17:39
Olimpia napisał/a: | się przebiałczył karmą. | a nie mówiłam, że za dużo białka, jak na codzienną karmę? Szczury nie potrzebują tyle białka zwierzęcego, jest ono niewielkim procentem zapotrzebowania (gdzieś czytałam, że 5%, ale nie pamiętam źródła i nie ręczę za adekwatność tej konkretnej danej).
|
|
|