To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Samodzielna budowa klatki

babyduck - Wto Lip 08, 2008 11:26

Jest taka siatka Casanet Galvo w wersjach o różnej grubości i o oczkach różnej wielkości, ale za Chiny nie wiem, gdzie się po nią udać. Bo z jednej strony to dział "bramy i ogrodzenia", z drugiej "ogrodnictwo i rolnictwo". Na forach ptasich polecają sklep www.hodowlany.pl, ale tam też tylko na metry.
idaa - Wto Lip 08, 2008 11:29

No właśnie z ust mi to yoshi wyjęłaś. Takiej siatki szuka się w małych sklepach z artukułami metalowymi. Ja w takim sklepie kupiłam sobie chyba 30 cm (dokładnie nie pamiętam) :lol: jak potrzebowałam do obłożenia drzwi transportera. Za metr 10 zł, oczko 1cmx1cm szerokość 1m. Pan obcina pod wymiar ile trzeba. A teraz widziałam i oczka 2cmx2cm.
Natalia - Wto Lip 08, 2008 11:39

O, przydałaby mi się taka siatka - chcę zrobić coś w klatce, i potrzeba mi małych kawałków (musiałabym pociąć) aby pomysł zrealizować ;) .
{VeTeR} - Wto Lip 08, 2008 11:59

w obi w ogrodach jest 10m x 0,5 m za 60 zł ;)
gratis - Śro Lip 09, 2008 22:26

Asaurus, a myślisz o takiej siatce z "oczkami" czy panelowej?
Asaurus - Śro Lip 09, 2008 23:18

gratis, co rozumiesz przez "oczka" a co przez "panelową" ? Moim zdaniem najlepsza na klatkę dla szczurów jest zgrzewana, ocynkowana, kwadratowa. Wszelkie siatki skręcane czy ogrodzeniowe będą bardzo szybko łapały brud i wodę w zagięciach co przyśpieszy korozję.
gratis - Czw Lip 10, 2008 09:02

Bo są takie i takie oczywiście każda dostępna o różnym rozstawie klatek :)
Asaurus - Czw Lip 10, 2008 09:47

gratis, bliżej pierwszego typu jednak o duzo mniejszych oczkach, ogrodzeniowe mają 10 - 15 cm a nam potrzeba 1,5 - 2 cm.
Krolik - Pon Paź 13, 2008 18:02

Debata była dawno temu wprawdzie, ale sama zaczynam poszukiwać materiałów (pomocy naukowych na razie) do stworzenia własnej klatki.

Przedstawione zdjęcia zwiększyły moje inspiracje, ale jedno z nich mnie zastanawia http://www.rattenwelt.de/kaefig69.html - czy szczury naprawdę załatwiają się tylko do kuwety? Troszke to dla mnie nieprawdopodobne.....

Anonymous - Pon Paź 13, 2008 21:21

Krolik napisał/a:
czy szczury naprawdę załatwiają się tylko do kuwety? Troszke to dla mnie nieprawdopodobne.....
moje się załatwiają. ;) Do kuwety na dole i do małej narożnej.
LunacyFringe - Pon Paź 13, 2008 21:50

A moje nie :evil: Nie ma reguły ;)
helen.ch - Wto Paź 14, 2008 08:57

Viss napisał/a:
moje się załatwiają. Do kuwety na dole i do małej narożnej.
moje identycznie
:mrgreen: :]

karino - Nie Lut 01, 2009 18:46

Parę lat temu budowałam klatkę z szafy. tzn. jedna półka była dnem klatki, w drugiej był wycięty otwór żeby można było włożyć konar i drabinki, trzecia półka była góra klatki. Wszystko wyłożone było pleksą ( nie gryzłu bo nie miały jak zahaczyć ząbków), tylna cześć była zgięta razem z dnem, boki i piętro były z kawałków "na miarę", wszystkie łączenia były zasilikowane ( uprzedzam pytania, szczurasy tego nie gryzły, a mieszkało ich tam wielu).Przód to były zbite listewki z siatka( jakaś siatka z ogrodniczego, cienkie druty obleczone czymś zielonym, była w sześciokątne oczka, bardzo to było wytrzymałe na gryzienie)), całość się otwierała, dodatkowo w tej siatce były małe drzwiczki ( wycięty kawałek siatki, też z listewkami na około) zrobił to mi mój brat który miał wówczas ok 13-15 lat ( zdolny był :) ) Teraz z niej nie korzystam już, bo się przeprowadziłam i zdjęć nie mam :( . Sprzątało się łatwo.
Anonymous - Nie Kwi 05, 2009 11:41

Mnie to kosztowało... Może 70 złotych. Max.
Siatka - 34 zł.

No a reszta to głównie drewno.

No ale jeszcze czeka mnie zrobienie półek itd. Bo dopiero przed godziną została skończona. Więc koszt wyniesie nieco więcej ale... I tak uważam, że opłaca się dużo bardziej niż kupna.

Jeszcze w stanie nieskończonym:
http://img10.imageshack.u...ge=img0074h.jpg

Anonymous - Nie Kwi 05, 2009 12:06

Cytat:
Siatka - 34 zł.

Gdzie taka tania siatke kupilas?