Odżywianie - Warzywa i owoce - temat ogólny
ema0505 - Czw Sty 21, 2016 06:08
Slabonska, kiedyś jak zrobiłam szczurom ryż z bananami. Wyjadly sam ryż a banany były do wyrzucenia. Później miały okazję spróbować ja jadłam, ale tylko lizali i szli dalej. Około 2 lata później spróbowałam znowu, bo mój facet miał fazę na banany i kupił trochę za dużo. Jedli aż im się uszy trzęsły . Sproboj za jakiś czas
tuśka - Czw Sty 21, 2016 07:54
Moje lubią suszone banany, świeżych nawet nie powąchają. W ogóle zaobserwowałam, że ogólnie owoce im nie podchodzą A poza tym zauważyłam, że moje dwa szczurasy mają zupełnie odmienne od siebie gusta żywieniowe. Czym jeden pogardzi, drugi pochłonie ze smakiem.
Ema, może to faktycznie kwestia czasu. Ludziom z wiekiem, też gust się zmienia
ema0505 - Czw Sty 21, 2016 08:42
tuśka, mam jeszcze jedna teorię. Jak zobaczyli ze połowa stada się zajada, to żal za pupcie ścisnal i posmakowalo . Bo po 2 latach doszło jeszcze trochę szczurów
tuśka - Czw Sty 21, 2016 09:27
Ha ha To prawda. Mentalność jak u dzieci Moja córa nigdy nie chciała pić wody mineralnej, "bo woda jest ble", ale jak podpatrzyła, że jej koleżanki piją, to przecież nie mogła być gorsza. Od razu jej woda zasmakowała
malucia1982 - Pią Sty 22, 2016 11:29
heh, z tym małpowaniem to racja i to nie tylko jeśli chodzi o jedzenie u mnie banan jest be, natomiast ciekawa rzecz jest z jabłkiem. jabłko nie (chyba, że ja jem, a to wtedy my tez się poczęstujemy), marchewka również jest na nie. Ale jabłko starte z marchewką....o to już inna bajka, znika jak zloto
Albireo - Pią Sty 22, 2016 21:02
Moje pannice też lubią banany pod każdą postacią. Ale gdy były małe, marchew jadły tylko gotowaną. Dopiero jak podrosły to odkryły, że właściwie to surowa jest pyszna i warto ją chrupać. Kupiłam ostatnio brokuła, dam im niedługo kawałek i ciekawe, co powiedzą Za to suszony mix warzyw z HP ląduje w zrębkach...
Slabonska - Pią Sty 22, 2016 23:28
Albireo, Mam to samo z HP. Kupiłam raz i raczej nie mam zamiaru więcej kupować. może kiedyś moje dziewczynki się przekonają, ale teraz na to nie liczę
tuśka - Nie Sty 24, 2016 04:57
malucia1982 napisał/a: | Ale jabłko starte z marchewką....o to już inna bajka, znika jak zloto |
Malucia moje też nie chciały ani marchewki, ani jabłka. Skorzystałam z Twojego "przepisu" na starcie tych owoców i jestem w szoku Zjedzone w pięć minut, aż uszami zaczęły wachlować, tak im smakowało Dzięki za patent, jak się okazuje, na te nasze wredne stworzenia, sposobu potrzeba
Rusałka - Wto Lut 16, 2016 01:36
Uwielbiam zajmować się roślinnością w mojej domowej szklarni, obfitej w różne zioła, warzywa i owoce, prowadzonej również z myślą o papużkach i ogoniastych.
Najszybciej pochłaniane są ; marchew, sałata, ogórek, pomidor, burak czerwony, jagody, pietruszka, maliny, truskawki.
pinkie pie - Pią Lut 19, 2016 20:27
Mam pytanie, jak często i w jakich ilościach podawać warzywa? (bo wiem że ze świnkami to ma związek z wagą)
Ja moim daję warzywa 4 razy tygodniowo (3 razy tygodniowo daje białko). Czy powinnam coś zmienić?
agathe1988 - Pią Lut 19, 2016 20:35
pinkie pie w jakiej formie białko?
pinkie pie - Pią Lut 19, 2016 20:37
Raz w tygodniu gotowane jajko, dwa razy gotowana fasola (czerwona lub czarna). Szczurki mają po 4 i 2 miesiące.
agathe1988 - Pią Lut 19, 2016 20:40
pinkie pie, Wg mnie za często dajesz jajko. Ja swoim podaję raz na 3-4 tygodnie. Pamiętaj,że w dobrze zbilansowanej karmie też jest białko i mozesz je przebialczyc. Jaka karme im podajesz? Co do warzyw,moje dostaja codziennie warzywa, a co 2 dni owoce.
pinkie pie - Pią Lut 19, 2016 20:43
Karma to Versele Laga (Rat nature o ile się nie mylę). Plus okazjonalnie kilka ziaren słonecznika, dyni lub żurawina.
Czytałam na angielskich forach żeby szczurom do 6 miesiąca dawać kilka razy tygodniowo białko bo rosną. Zgodnie z twoją sugestią ograniczę jajko jeśli może im zaszkodzić.
Jolasia - Nie Mar 06, 2016 20:55
agathe1988, nie no, co ty, takiego to ja nigdy w życiu nie zrobię, nie ma szans xd Rusałka dzięx, to to jeszcze w moim zasięgu jest xd A można podać szczurkom trochę ziemniaków po obiedzie?
[ Komentarz dodany przez: limomanka: Sob Paź 22, 2016 09:25 ]
Scaliłam posty z wątku zbiorczego.
|
|
|