To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Versele Laga

Ewcurek - Pon Paź 17, 2011 15:50

Jaka jest różnica pomiędzy VL rat complete a VL nature? Planuję kupić właśnie tę karmę i chciałabym wiedzieć coś więcej, żeby dobrze wybrać.
Kasik - Pon Paź 17, 2011 15:55

Nature to karma z ekstrudatem i nasionami, complete to granulat - szare, jednakowe kołeczki.
Asmena - Pon Paź 17, 2011 15:58

Kasik napisał/a:
complete to granulat - szare, jednakowe kołeczki.

Zmienili recepturę? Wcześniej były takie pomarańczowe trójkąciki.

Kasik - Pon Paź 17, 2011 16:00

Asmena, nie, to może ja pomyliłam z Rat&Mouse. W każdym razie jednakowe :P
Asmena - Pon Paź 17, 2011 16:14

Aha, no to rzeczywiście są te Pro :)
pszczoła - Pon Paź 17, 2011 18:10

furburger, ja też zauważyłam różnicę. Bobki były ciemniejsze i bardziej śmierdzące :P
furburger - Pon Paź 17, 2011 21:24

pszczółka, uff w końcu już myślałam że ja naprawdę mam jakieś dziwne szczury haha
Gienia - Nie Paź 23, 2011 23:04

ja swoje ciury karmię complete. Uważam, że jest to dobrze zbilansowana karma, w rat nature selekcjonowały jedzenie i połowa lądowała poza miską. Co to rat&mause to uważam, że bobki tak samo śmierdzą jak i po complete. Bardzoo polecam complete :) Wychodzi tanio jak się zamówi torbę 15kg ;)
nowokaina - Pon Paź 24, 2011 13:28

Ja karmie swoje stado VL Rats Nature. Jedzą chętnie (chociaż czasami zostawiają granulaty), wobec tego raczej nie zamierzam zmieniać karmy.
Nashi - Pon Paź 24, 2011 13:36

Ja za to lubię zmieniać karmy - raz, że sprawdzam, co im najbardziej smakuje, dwa, że to zawsze jakieś urozmaicenie. A zostawianie dużych granulek w Ran Nature to standard. ;) Jeśli Twoje tylko czasami je zostawiają to jestem pełna podziwu. :]
nowokaina - Pon Paź 24, 2011 14:09

Moje generalnie są wszystkożerne i ogólnie mało grymaszą. W zasadzie to nie wiem, ile dokładnie zjadają tego granulatu, ponieważ wyrzucają go na ściółkę. Przez pierwsze dwa dni myślałam, że wszyściutko ładnie jedzą, bo w misce pozostawały tylko łupinki po słoneczniku i tym podobne - ale nie ma tak dobrze.
Cerro - Pon Paź 24, 2011 18:47

Fero był od Rat Nature uzależniony. Uwielbiał tę karmę, nawet granulaty chętnie szamał.
Natomiast karmy w pełni granulowane, jak complete, traktowane były jako ściółka.

Martini - Pon Paź 24, 2011 19:01

Nashi napisał/a:
Ja za to lubię zmieniać karmy - raz, że sprawdzam, co im najbardziej smakuje, dwa, że to zawsze jakieś urozmaicenie.

Też tak robię, moje biedactwa są skazane (przez weta) na granulat i żeby im to osłodzić, zmieniam trochę smaki w ramach tego, co mogę. Teraz mamy na tapecie Complete, jakoś wchodzi, chociaż Rat and Mouse Pro chyba bardziej smakowała. Ale i tak nie są szczęśliwe na żadnym granulacie i o suchą bułkę znalezioną u mnie w plecaku wyrywały sobie kłaki:P

unicorn - Śro Lis 16, 2011 14:24

Moje miziaki z początku były na VL nature i jakoś wszamały ale lubię eksperymentować więc kupiłam complete i robiłam mieszankę. Wyjadały granulat więc przeniosłam się na niego całkiem, co wydawało mi się korzystniejsze (ponoć rat nature ma dużo tłuszczu).
Później próbowałam z Beaphar care+ i są w niej zakochane. :mrgreen:
Karma jest dobrze zbilansowana i póki ją jedzą nie zmieniam. :wink:

Martini - Śro Lis 16, 2011 14:28

unicorn napisał/a:
Moje miziaki z początku były na VL nature i jakoś wszamały ale lubię eksperymentować więc kupiłam complete i robiłam mieszankę. Wyjadały granulat

No patrz, a moje, gdybym im dała wybór, to by się rzuciły na zwykłą mieszankę.
Niezbadane są wyroki szczurzych kubków...