Odżywianie - Warzywa i owoce - temat ogólny
dzoo92 - Wto Sie 20, 2013 17:07
dzięki za info, no letti dostała zaledwie ociupinę, tj tak jak nalać mleka do nakrętki. nie wywołało to u niej biegunki i było to raz tylko.
LawinaPL - Śro Sie 28, 2013 14:21
Owoce: Jabłka - troszke jedynie ;_; , Arbuzy lubią, banany skubną.. , hmm raz zjadły troche truskawek : D
warzywa - MARCHEWCIE! , Pomidorek - male ilości , ogórek wcinaja c;
Od czasu do czasu daje kukurydze z puszki w małych ilościach .
Hmm ktoś powiedział coś o kokosie... czy można od czasu do czasu dać wiórki kokosowe?
Cyanide - Czw Sie 29, 2013 02:20
Moje małe bąble kochają arbuza (stąd też ich nowa ksywa; arbuziaki ) Propo arbuza to szukając info o moim kochanym owocu, wpadłam na takie coś:
Cytat: | no i jeszcze glutation -
to jest prawdziwy skarb w arbuzie ...
najlepszy strażnik antyrakowy w komórce
wymiana wolne rodniki i inie tylko i to ze środka komórki ... a nie jak inne przeciwutleniacze (witaminy ACE oraz np. lipoken czy omega-3) one działają poza komórkami - przeważnie we krwi i limfie.
Glutaton leczy pośrednio raka - odśmieca i naprawia komórki od środka !
Oczywiście żaden lekarz ci tego nie powie |
Źródło: http://vegeabc.blogspot.c...i-odzywcze.html (w komentarzach)
Myślicie, że jest w tym trochę prawdy? A jeśli tak, to może warto podawać ogonom arbuza w formie profilaktyki przed chorobami nowotworowymi?
limomanka - Czw Sie 29, 2013 07:24
Nie wiem jak jest z arbuzem - z tymi informacjami jeszcze się nie spotkałam (a z powodu choroby Pana Męża jestem raczej na bieżąco z dietą antynowotworową). Natomiast na pewno do antyrakowych owoców należą te jagodowe (zwłaszcza maliny).
pszczoła - Czw Sie 29, 2013 09:35
Off-Topic: | przeczytałam odśmierca i się zdziwiłam... |
Cyanide - Czw Sie 29, 2013 20:33
limomanka, właśnie też pierwszy raz spotkałam się z taką tezą odnośnie arbuza, dlatego chciałam to jakoś zweryfikować. Wiem, że swego czasu awokado posądzano o mega dobroczynny wpływ na długość życia szczurasków, ale głosów "za" było ponoć tyle samo, co "przeciw" więc osobiście wolałam nie ryzykować.
kissmyknees - Wto Paź 08, 2013 13:24
A z jaką częstotliwością podajecie dynie? O ile w ogóle podajecie - u mnie chłopcy akurat za nią szaleją, zwłaszcza za miąższem z pestkami, omniomniom.
Szczurówka - Wto Paź 08, 2013 14:51
Moje szczury lubią: Jabłko, Marchewkę, Ogórka, Banana, Pomidora, Truskawki
vika - Śro Paź 23, 2013 13:42
pytanie o suszoną żurawinę kupowaną w sklepach?? Dozwolona jest ale czy zdrowa?? Bo to słodko- kwaśny owoc, wczoraj to Szyszek wdrapała się po nią aż na 4 półkę regału dobrze, że nie spadła i sobie krzywdy nie zrobiła.
quagmire - Śro Paź 23, 2013 13:46
vika, ta żurawina jest zazwyczaj słodzona - i to jej główna wada - cukier. Ale tak ogólnie to jest to zdrowy, pożyteczny owoc. Jeśli szczur zje go trochę, to nic się nie stanie.
vika - Śro Paź 23, 2013 13:51
dzięki
Selldine - Śro Paź 30, 2013 15:15
Z moimi paskudnikami to różnie bywa. Tequilla i Nestea kiedyś nawet nie chciały tknąć marchewki, a od kiedy są u nas Mimi z Lulu to marchewka znika jako pierwsza i koniecznie musi być surowa, gotowanej nikt nie tknie.
Ogórek znika zawsze, ostatnio polubiły paprykę, kukurydzę, groszek (to ostatnie zwłaszcza jak pływa w baseniku).
Oczywiście najlepsze jest to, co można ukraść albo z czyjegoś talerza, od psa albo od świnek morskich mojej siostry (zwierzaki przywykly do swej obecności i nie raz zdarzyło sie, że znajdywałam szczura śpiącego obok w pokoju ze świnką), czyli sałaty, kapusty, kalarepę, buraki, brokuły, pietruszkę, itd.
Suszone warzywa i owoce znikają natychmiast, nie ważne jakie.
Jeżeli natomiast chodzi o owoce, to jabłka slużą jedynie do polizania i skubnięcia, banany suszone to przysmak każdego, za co dadzą się nawet pokroić. Truskawek, malin nikt nie lubi, ktoś tylko skubnie raz, żeby przypomnieć sobie co to było.
Arbuz od świętnie zostanie wchłonięty, zwłaszcza ten ukradziony.
Rodzynki i suszona żurawina jedynie ukradziona smakuje. Nie będę sie dlużej rozpisywać, bo mogłabym tak w nieskończoność
Karena - Czw Wrz 18, 2014 11:30
Nigdy wcześniej nie podawałam, więc zapytam.
Czy można podawać owoc pigwy?
Martini - Pon Lut 09, 2015 14:14
A owoce to maja niski indeks i mało cukru?
[ Komentarz dodany przez: limomanka: Czw Paź 06, 2016 11:08 ]
Przeniosłam do właściwego tematu.
Emilia - Pon Lut 09, 2015 23:44
Cytat: | A owoce to maja niski indeks i mało cukru? |
Martini, Zalezy jaki owoc. Jablko np. ma ig stosunkowo niski (kleik ryzowy ma 3 razy wiekszy), tak samo gruszka. Uwazac trzeba z bananami i melonami i nie wolno dawac ich w duzych ilosciach, lecz jako smakolyk. Ogolnie lepiej dawac mniej owocow a wiecej warzyw (i tutaj takze trzeba uwazac - gotowana marchewka dobija do ig kleiku ). Jednak kazdy owoc to pokarm pelnowartosciowy i zupelnie bez nie wyobrazam sobie zbilansowanej diety szczura. Zawiera blonnik, dzieki ktoremu insulina nie podskakuje od razu, maczka z ryzu lub kukurydzy tego nie zawiera, dziala jak zastrzyk glukozy, jest produktem wysoko przetworzonym. Kleik poza tym jest raczej ubogi w mineraly i witaminy, czego o owocach nie mozna powiedziec.
|
|
|