Odżywianie - Versele Laga
Kasik - Nie Paź 16, 2011 12:22
Ja też nie, ale może dlatego, że raczej zawsze karmię VL, wymieszaną obecnie z JR. Chociaż trochę mnie to zaniepokoiło, co piszecie...
PanKajetan - Nie Paź 16, 2011 13:03
Mao napisał/a: | Hm... chyba ja.
Do niedawna miały Rat Nature i piły jak głupie, cała flaszka szła w pół dnia
teraz mają JRFarm Light, Wellness i Beaphare Care + i woda dłużej stoi. |
Aha. Trochę mnie tu uspokoiło, bo z początku sobie logicznie połączyłam dosyć intensywny (w porównaniu do mieszanej w domu karmy) zapach (a więc i pewnie smak) Versele Lagi ze zwiększeniem pragnienia, ale potem, wiadomo, 'a może chore są?' itd.
Dobrze jednak wiedzieć, że nie tylko u moich taka zależność wystąpiła.
Asmena - Nie Paź 16, 2011 20:31
Kasik napisał/a: | Chociaż trochę mnie to zaniepokoiło, co piszecie... |
Dlaczego? Jakie negatywne skutki może mieć zwiększone pragnienie?
Kasik - Nie Paź 16, 2011 21:34
Asmena, nie negatywne skutki, ale jaką przyczynę. Jeżeli po jakimś jedzeniu jest zwiększone pragnienie (a teoretycznie wg mnie po każdej szczurzej karmie powinno być zbliżone, bo to w końcu ziarna, itp.), może to oznaczać, że ma w sobie więcej np. soli lub cukru, lub jakiejś innej substancji, której inne karmy w sobie nie mają. Skoro pragnienie wyraźnie zwiększa się po tej karmie, widać, że jest tam coś, czego nie ma w innych. I teraz pytanie - co i czy to nie szkodzi?
Martini - Nie Paź 16, 2011 21:39
A ja myślę, że to bardziej chodzi o zawartość błonnika w poszczególnych karmach, nie sądzę, żeby dodawano do nich sól i cukier (poza tym, co naturalnie występuje w ich składnikach). Do przepchnięcia błonnika potrzebna jest woda, bo inaczej, hmm, klops, więc popić trzeba, sucha karma to nie jabłko, które ze swojej natury jest bogate w wodę.
A nadmiar wypitej wody też może mieć negatywne konsekwencje - zaburzenie elektrolitów chociażby, ale nie sądzę, żeby zwierzę sobie zrobiło taką krzywdę na własne życzenie, zwierzęta chyba piją według pragnienia.
Kasik - Nie Paź 16, 2011 22:03
Martini, z tym błonnikiem to masz rację, w sumie możliwe że o to chodzi. Tylko czy możliwa jest aż taka różnica między poszczególnymi karmami?
Martini napisał/a: | ale nie sądzę, żeby zwierzę sobie zrobiło taką krzywdę na własne życzenie, zwierzęta chyba piją według pragnienia. |
No ale właśnie o to mi też chodzi - piją tyle ile potrzebują - ale jeżeli np. spożywają sól (przykładowo), to automatycznie piją więcej. Chociaż wtedy raczej krzywdy sobie nie zrobią, o ile mają sprawne nerki, bo za dużo raczej nie wypiją
Martini - Nie Paź 16, 2011 22:29
Cytat: | Martini, z tym błonnikiem to masz rację, w sumie możliwe że o to chodzi. Tylko czy możliwa jest aż taka różnica między poszczególnymi karmami? |
Myślę, że nawet niewielka różnica już robi, w końcu szczurki mają wąskie jelitka;)
Cytat: | Martini napisał/a: | ale nie sądzę, żeby zwierzę sobie zrobiło taką krzywdę na własne życzenie, zwierzęta chyba piją według pragnienia. |
No ale właśnie o to mi też chodzi - piją tyle ile potrzebują - ale jeżeli np. spożywają sól (przykładowo), to automatycznie piją więcej. Chociaż wtedy raczej krzywdy sobie nie zrobią, o ile mają sprawne nerki, bo za dużo raczej nie wypiją |
po słonych pije się więcej dlatego, że sól zatrzymuje wodę w tkankach, więc organizm odbiera sygnał, że wody nie ma i nadrabia braki - to w dużym uproszczeniu. Pije się więcej według bieżącej potrzeby, a potem ta zatrzymana woda stopniowo się uwalnia i zostaje wydalona i wszystko wraca do normy:)
Masz rację, krzywdy sobie nie zrobią, szczury to nie ludzie, którzy naoglądają się reklam i będą w siebie wmuszać trzy litry wody dziennie:)
Asmena - Nie Paź 16, 2011 23:25
Off-Topic: | Kasik, dzięki za wyjaśnienie. Jak zwykle nie zauważyłam istotnej sprawy |
furburger - Pon Paź 17, 2011 10:12
Nie wiem czy to moja schiza ale dawałam moim ogonom już karmy różnych firm i przy versele laga ich kupy strasznie śmierdzą i ich konsystencja też jest inna, spotkał się ktoś z tym ?
Pućka - Pon Paź 17, 2011 10:52
ja przez dlugi czas dawalam moim chlopakom versele laga rat complete, teraz zmienilam na beaphar care + i nie widze roznicy.. za to jak dawalam im duzo papryki, to kupy byly takie lekko czerwonawe.. i to by bylo tyle z kupowych rewolucji:)
Nashi - Pon Paź 17, 2011 12:50
Ja wcześniej dawałam szczurom "Ucztę dla szczura" JR Farm i nie zauważyłam różnicy.
furburger - Pon Paź 17, 2011 12:54
Nashi, no ja też dawałam im ucztę dla szczura ale mi się skończyła i zanim zamówię z internetu kupiłam znów VL i od razu można wyczuć tą zmianę...
Nashi - Pon Paź 17, 2011 13:15
Hmmm... Ciekawe. Może to ja coś przeoczyłam? Spróbuje wyczuć zmianę przy zejściu z tej karmy. A jaka konkretnie VL to była?
furburger - Pon Paź 17, 2011 13:56
rat nature
Kasik - Pon Paź 17, 2011 14:53
Ja dawałam praktycznie od zawsze VL nature, niedawno zamówiłam JR ucztę i mam teraz zmieszane - żadnej zmiany nie zauważyłam po wymieszaniu karm
|
|
|