Odżywianie - Warzywa i owoce - temat ogólny
Edyta820917 - Czw Lip 11, 2013 19:29
aha to fajnie
mmarcioszka - Czw Lip 11, 2013 19:31
A moje jedzą też pestki
Edyta820917 - Sob Lip 20, 2013 12:45
a mam pytanie co do kukurydzy kolby bo zakupiłam -wiem że na pewno gotowaną im mogę podać i z puszki ale czy świeża nie gotowana kupna też można im dać? i czy na 3 baby jedną kolbę całą? nie za dużo przypadkiem?
hekatomba - Sob Lip 20, 2013 13:32
Można szczurom serwować świeżą, surową kukurydzę. Co do ilości - kukurydza jest dość kaloryczna (skrobia), więc moim zdaniem nie można podawać jej w nadmiarze. Myślę, że połowa kolby (i to nie codziennie, a raczej od święta), byłaby w tym przypadku O.K.
Edyta820917 - Sob Lip 20, 2013 13:47
hekatomba dziękuje za odpowiedz jasne że to nie codziennie im będę dawać ja mogę jeść je codziennie u nas na targu od wczoraj są dopiero kolby zaraz im umyję ją dobrze i dam połóweczkę surową
pozdrawiam
P.S Jeny dalam im połówkę kolby surowej świeżej i o malo co się nie zabiły-najstarsza alfa pokazała kto tu rządzi i najpierw jej się należy potem dwie mniejsze mogą jeść
limomanka - Czw Lip 25, 2013 10:53
Spotkałam się niedawno z informacją na forum świnkowym (dokładnie tu), jakoby rabarbar był rośliną trującą (oczywiście dla świnek). Wie ktoś więcej na ten temat? Czemu trujący, czy w ogóle, czy także dla innych gryzoni?
Przyznam, że nie znalazłszy go na liście roślin zabronionych, podałam szczurom raz czy dwa po plasterku.
Karena - Czw Lip 25, 2013 12:01
limomanka, Liście rabarbaru są trujące i ich absolutnie nie powinno się podawać. A co do samej łodygi rabarbaru to jest w niej również kwas szczawiowy, który łaczy się chemicznie z wapniem w pokarmach i tworzy nieprzyswajalny szawian wapnia. Krótka recepta jak zafundowac sobie szybko np. kamienie nerkowe. Rabarbar bardzo mocno wypłukuje wapń.
limomanka - Czw Lip 25, 2013 12:11
No to chyba się wyjaśniło czemu nie jedli go zbyt chętnie Zresztą sama nie cierpię rabarbaru - może intuicja
Dzięki za wyjaśnienie, Karena.
Karena - Czw Lip 25, 2013 12:35
limomanka, Nie ma sprawy, w sumie dopiero niedawno sama z ciekawości wgłębiłam się w temat
Akiś - Czw Lip 25, 2013 14:12
Ale rabarbar jest trujący tylko dla gryzoni?
Karena - Czw Lip 25, 2013 14:22
Akiś, Nie.
Ale wiadomo, wszystko kwestią proporcji - gryzoń zje mniejsza porcje niż my i mu zaszkodzi szbciej niż nam
kissmyknees - Czw Lip 25, 2013 14:25
Liście rabarbaru są ogólnie toksyczne, dla człowieka też. Z łodygą jest nieco inaczej, bo jest szkodliwa dla zdrowia w nadmiarze. Małym dzieciom nie powinno podawać się rabarbaru bo duże odwapnienie jest niezdrowe, także w diecie szczura, psa, kota czy świnki morskiej wolałabym rabarbar zastąpić czymś innym, niż próbować podać i niechcący zatruć przez ten 'nadmiar'.
dzoo92 - Pią Sie 16, 2013 12:53
Człowiek chyba bez problemu może jeść rabarbar. Nie wiem, my zawsze pijemy kompot z rabarbaru.
A co do mojej szczurzycy, mam ją od niedzieli więc wiem, że na razie to uwielbia :
na surowo: marchewkę, kalafior.
Owoce: maliny, winogrono
Ostatnio też dobierała się uparcie do paluszków rybnych mojego chłopaka więc dał jej odrobinę ryby ze środka.
Powiedzcie mi, czy szczurasy mogą bez problemów pić mleko? Wlałam dziś Letti na malutką miseczką, taką tyci tyci no i z ochotą je piła.
smeg - Wto Sie 20, 2013 15:41
Szczury nie mogą pić mleka w ogóle, nie trawią laktozy i może to spowodować u nich biegunkę. Lubią, ale nie mogą.
quagmire - Wto Sie 20, 2013 15:43
dzoo92, jeśli bardzo chcesz, to możesz je zastąpić odrobiną sojowego, ewentualnie takiego dla kotów.
|
|
|