To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Versele Laga

Asmena - Śro Lis 24, 2010 13:08

susurrement, Rat Complete nie jest dla mnie drogi, jeśli mam tylko swoje szczury. Ale nie stać mnie na wydawanie co drugi dzień 9zł. Na razie karmię Tropifitem, który mam za niecałe 4zł...
susurrement - Śro Lis 24, 2010 13:27

quagmire, Asmena napisała, że przy tymczasach Rat Complete wychodzi jej za drogo; więc zapytałam czym aktualnie karmi mając tymczasy ;)
quagmire - Śro Lis 24, 2010 13:28

Już doczytałam ;P
julesia - Pią Lis 26, 2010 12:10

Moim chłopakom jak na razie bardzo smakuje :) a najlepsze jest to, że nic w miseczce nie zostaje :D
Mictlan - Sob Lis 27, 2010 10:28

Chyba jedyna karma o którą wręcz się biją jak nasypię do miski :D
wushu - Sob Lis 27, 2010 13:54

A moje kiedyś lubiły a teraz gardzą. W ogóle mam problem ze znalezieniem czegoś, co będą chciały jeść, a nie tylko wybrać ze 2-3 rzeczy a resztę zostawić...
Annemon - Sob Lis 27, 2010 16:37

Karmimy się sukcesywnie Rat Nature - dziewczęta bardzo lubią, właściwie tylko tą karmą nie gardzą :)
Asmena - Sob Lis 27, 2010 23:44

wushu, przegłodzić je trochę, to przestaną wybrzydzać.

(Oczywiście- mówię o krótkim przegłodzeniu, na pewno nie masz ich trzymać tak przez tydzień ;) )

Nikky - Nie Lis 28, 2010 14:28

Moja je jedynie Rat Complete. Jak sypałam jej inne to wywalała miskę z jedzeniem i głodowała. Czasem też lubi złapał PRO koszatniczek :D
julesia - Nie Gru 26, 2010 23:26

Ostatnio kupiłam na spróbowanie Rat Nature...i muszę powiedzieć, że się rozczarowałam :| moje szczury wcinają tylko połowę z tego co im nasypię. Jest tam kilka rodzajów chrupek których za chiny nie chcą tknąć. Szkoda mi tych pieniędzy, bo jednak to droga karma.
greenfreak - Pon Gru 27, 2010 02:31

julesia, zostaje Ci odsprzedać komuś resztę albo zrobić im małą głodówkę. Ja przy grymasach stosuję to drugie. Nic im się nie stanie, jak dzień poprotestują i nie zjedzą, a nierzadko działa tak, że potem wcinają już wszystko ;) Teraz mogłabym moim wszystko wsypać do miski i wiem, że zjedzą, a one wiedzą, że na przysmaki jest czas już po podstawowych posiłkach.
natekwiatek - Sob Sty 22, 2011 20:48

podsumowując , która z odmian najlepsza?
greenfreak - Sob Sty 22, 2011 21:13

natekwiatek, nie ma najlepszej i najgorszej, bo szczury mają swoje gusta ;) Granulat jest lepszy, jeśli wybierają niektóre elementy z karmy i część się marnuje - przy granulacie to nie przejdzie i będą musiały zjeść wszystko. Rat Complete wydaje mi się bardziej tuczący niż PRO, ale nie dam za to głowy. I PRO wychodzi raczej taniej.
AngelsDream - Wto Cze 28, 2011 16:14

Czy ktoś ma więcej informacji na temat zmian w produktach firmy Versale Laga?

Na stronie nie ma już np. granulatu Rat Complete.

Bezsenna - Nie Sie 21, 2011 16:03

Właśnie zastanawiałam się, gdzie napisać o sprawie, ale widzę, że trafiłam idealnie.

Otóż… pod koniec lipca pani z osiedlowego zoologa namówiła mnie na zakup karmy firmy Versale Laga na wagę w bardzo przystępnej cenie , właśnie 4,5 zł za kg. Karma wyglądała dokładnie tak jak na zdjęciu dudzi.

Ponieważ niedawno uzupełniałam zapasy, wzięłam na szczęście tylko pół kg, bo cena atrakcyjna, a jedzonko na oko wyglądało i pachniało nieźle. Poza tym pamiętałam firmę z forum.
Dałam na spróbowanie moim pannom i zajadały się jak nigdy żadną suchą karmą. Co z tego, skoro w tym tygodniu dopatrzyłam się w niej larw moli spożywczych :/
Musiałam wywalić cały zapas suchego jedzenia jaki miałam :/
Sposób przechowywania karmy u mnie wyklucza, żeby mole dostały się z zewnątrz już po przyniesieniu jej do domu.
Karma w zoologu przechowywana była w plastikowej beczce ze szczelnym zamknięciem więc mało prawdopodobne, żeby larwy dostały się do jedzenia w sklepie…
Przyczyna niskiej ceny wydaje się być jasna i nie jest to niestety ilość kukurydzy...

Kiedyś zalęgły mi się w kuchni mole spożywcze i wtedy czytałam, że one mogą przegryźć foliowe i tekturowe opakowania, ale przecież nie gruby plastik beczki. Z drugiej strony aż wierzyć mi się nie chce, żeby producent świadomie sprzedawał zasyfiony pokarm :/