To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Versele Laga

greenfreak - Pon Lip 12, 2010 21:39

dudzia, na Rat Nature mi to na pewno nie wyglada, bo az otworzylam paczke i porownalam. Ale cokolwiek to jest, nie wyglada zle i ja bym sie nie martwila dajac im to tymczasowo.
Cena to jednak wazny wyznacznik, bo jezeli karma nawet w hurcie tyle nie kosztuje (a wszyscy pisza, ze nie kosztuje), to sprzedawca musialby doplacac do niej, sprzedajac tak tanio :)

dudzia - Pon Lip 12, 2010 23:14

rat Nature na pewno to nie jest, bo czemu by miało być rat Nature w ogólnym pokarmie dla gryzoni.

Obbadam jeszcze sprawę tej karmy dokładniej i jakby co to dam znać. Na razie dziewczynki wcinają aż się uszy trzęsą i czekają na paczke z zooplusa swoją :D

wuwuna - Wto Lip 13, 2010 00:10

Również i dla mnie ta karma na VL wygląda, acz dawno nie kupowałam i nie wiem konkretnie która by to miała być.

A sprawa z niską ceną może mieć różne podłoże. Zaczynając od tego, że jest przeterminowana/ktoś wypchnął tej pani ze względu, że stara/pani się pomyliła i tak dalej i tak dalej. Jeszcze mnóstwo mogłoby być pomysłów myślę...

susurrement - Wto Lip 13, 2010 07:40

Rat Nature na pewno nie.
jest taka karma Versele Lagi ogólnie dla gryzoni, sprzedawana w wielkich chyba 15 czy 20 kg paczkach, którą karmią zwierzęta w sklepach. przyglądałam jej się kiedyś, to jakby taka "słabsza VL spod lady", skład wygląda gorzej. ale lepiej niż megan czy inny vitapol.

dudzia - Wto Lip 13, 2010 15:07

a myślicie że moglabym to dodawać na stałe do innej karmy np rat nature, rat&mouse lub uczta dla szczura? w sensie że mieszać? i nie bedzie to ze szkodą dla ogonków. oczywiscie najpierw obczaje tam termin wazności w sklepie bo tez mi to dało do myślenia, choc tak jak mowie- ekspedientka jest pro-zwierzęca co się niestety nieczęsto zdarza i mam nadzieje ze zwraca na takie rzeczy uwage.
alken - Wto Lip 13, 2010 19:13

ja bym nie widziała przeciwwskazań do mieszania, o ile karma jest dobrze przechowywana i nie jest po terminie. nawet do dawania jako pokarm podstawowy (lub baza do mieszanki własnej), w końcu firma jest ok a nie samą suchą karmą szczur żyje, więc nie ma strachu, że czegoś zabraknie w diecie.

edit: jesli dobrze widzę na zdjęciu to tam są ziemne orzeszki. wywaliłabym to i dorzuciła zamiast niełuskanych pestek dyni

dudzia - Wto Lip 13, 2010 21:24

alken, właśnie zaglądnęłam do woreczka i tych orzeszków to ze świeczką szukać ;) Jako karma podstawowa to raczej nie, ale myślę że bede mieszać z jakąś podstawową. Jak mi się skończy i udam się do sklepu to napisze co i jak i jeżeli bede mogła to zrobie zdjecie opakowania i składu jak znajdę po polsku.
alken - Wto Lip 13, 2010 22:15

ale są, a orzechy w 9 przypadkach na 10 zawierają zarodniki pleśni. nie tylko te w karmie ale te które my jemy (solone, w łupinach itp) też.
a tajemnica ceny tej karmy jest taka: dużo kukurydzy :mrgreen:

julesia - Wto Lis 23, 2010 20:25

Kupiłam moim chłopakom VL Rat Complete, te granulki. Podałam im najpierw po jednym z ręki i rzuciły się strasznie i wyglądało jakby im strasznie smakowało :) Teraz wsypałam do miseczki i zobaczymy czy dalej będą wcinać - W sumie jest to jednolita karma, więc moze im się po prostu znudzić... :-P
karraska - Wto Lis 23, 2010 21:28

julesia, u mnie jak na razie się sprawdza. Mam dopiero drugie opakowanie i bardziej im smakuje niż VL pro. Nawet powiedziałabym, że w pierwszej kolejności znika z miseczki.
Asmena - Wto Lis 23, 2010 21:52

Moje to lubią i ja uwielbiam to im podawać. Tylko czekam, aż tymczasy opuszczą moje skromne podwoje, bo mnie na razie nie stać na tę karmę...
karraska - Śro Lis 24, 2010 07:31

Zapomniałam dodać, że mieszkam na wsi i w zoologu wszystko sprowadzają na zamówienie. Dlatego byłam bardzo zaskoczona cenami! VL complete kosztuje 12.50 a VL pro chyba 10.50.
Asmena - Śro Lis 24, 2010 09:11

karraska, u mnie w starym zoologu sprowadzali za 11zł, teraz u mnie nie mogę się go doprosić, a patrząc po cenach Cavia Complete i innych z tej serii- kosztowałby z 15zł :/ ...

Więc ja zamawiam u mojego znajomego z Poznania, który ma umowę z hurtownią i sprzedaje mi to za 9zł. A paczka 10kg- niecałe 150zł. I nie płacę za przesyłkę- mieszka w dogodnym miejscu, więc zwyczajnie przychodzę do niego i odbieram.

Tylko muszę się z tym wstrzymać, bo przy takiej ilości szczurów, to bym już dawno zbankrutowała przy tej karmie...

susurrement - Śro Lis 24, 2010 12:40

Asmena, ale to wcale nie jest droga karma.. to czym Ty karmisz?
quagmire - Śro Lis 24, 2010 12:45

susurrement, no Rat Complete, przecież napisała.
Asmena, ja też ostatnio kupiłam w hurtowni 10 kg Rat Complete. Nie lubią za bardzo, ale jeść muszą :wink: