To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Versele Laga

sylwikk - Sob Maj 22, 2010 07:35

moje uwielbiają RN;) do tego wyszły teraz snack Versele Laga, jakies proteinowe i jakies inne. nie pamietam jak to moje sie nazywa bo juz jest z karma wymieszane. w każdym razie ma jakies ziółka i duzo duzo dmuchanego ryzu:) wwszystko mi odrazy znika z miseczki:)
Asica21 - Nie Maj 23, 2010 11:03

Obecnie obie karmy są zmieszane a następnym razem poszukam im czegoś innego. Chciałaby wyszukać im karmę którą będą wcinały z chęcią a najlepiej szukać metodą eliminacji dobrze też że, piszecie mi, że meganka nie jest zdrowa dla ogonów, więcej jej nie kupię. Teraz zastanawiam się nad granulatem VL.
dudzia - Pon Lip 12, 2010 12:06

Czy znacie może pokarm dla gryzoni VL? w sklepie widziałam w wielkich worach na wagę sprzedawany. niestety nie mogłyśmy z ekspedientką znaleźć składu po polsku wiec wzielam na spróbowanie (możliwe że był pod spodem ale wór ciezki i nie miałyśmy jak tego zobaczyć). wstawiam zdjęcie jak wygląda. myślałam w necie że uda mi się znaleźć ale nie widzę :/

słaba jestem w ocenianiu składu ale jak myślicie co tam jest? i czego brakuje. myślałam by mieszać to z ucztą dla szczura.
:

przy okazji dodam że cena bardzo przystępna bo 4,50 za kilo, co jest dość podejrzane, choć w tym sklepie ogólnie jedzonko jest dość tanie.

Bel - Pon Lip 12, 2010 13:31

dudzia, to nie jest Versele tylko Vitapol. Często na opakowaniach w zoologach sprzedając na kg jest napisane VL i właśnie oznacza to Vitapol ;) 4,5 to nawet w hurtowni nie zapłacisz za kg Versele :)
Nie pytaj co tam jest... ;)

dudzia - Pon Lip 12, 2010 13:49

i ekspedientka by nie wiedziała co jest w tym worku? szczerze rozmawiam z nią dość często jak tam jestem, dba o zwierzaki w sklepie i nie sądzę by mnie chciała oszukać, tym bardziej ze kupuję tam zazwyczaj rat complete, rat nature, i rat&mouse i jak o coś poprosze to sprowadza dla mnie, wiec sklep by nie zyskał na tym że kupię coś tańszego. poza tym vitapol wg mnie jest bardziej że tak to nazwę 'odblaskowy'. ale może się mylę.
Niamey - Pon Lip 12, 2010 13:54

wygląda trochę jak rat nature. Powiedziałabym nawet, że nawet bardzo wygląda jak rat nature :) Ciekawe skąd bierze takie wielki worki, jeśli to rzeczywiście jest RN
Devona - Pon Lip 12, 2010 13:54

Dudzia, cena podejrzana, bo kupowałam Versele-Laga dla gryzoni na wagę, ale płaciłam 8-10 zł za kilogram.
mc - Pon Lip 12, 2010 13:57

dudzia, ta karma wygląda nieźle, czasami sprzedają karmy VL na wagę. Też nie sądzę by to był Vitapol (choć skład tego widziałam pare lat temu). A w jakim to sklepie?
Ogoniasta - Pon Lip 12, 2010 14:02

Kupowałam Versele-Laga na wagę :) (Biała obok Ciebie, pamiętasz?? ;) )
Na worku było napisane "Versele-Laga Dla gryzoni" :) Wyglądało tak jak to dudzi :)
Płaciłam 5zł za kg :)

dudzia - Pon Lip 12, 2010 14:04

właśnie też sądzę że cena podejrzana, bo ogólnie wg mnie wygląda ok. zastanawiam się czy cena nie jest spowodowana tym że jest to ogólnie dla gryzoni (widziałam też osobno worek dla królików wiec tam pewnie inne trawiaste rzeczy były). nastepnym razem jak bede to może już mniej tego bedzie i uda mi się dojrzeć skład i ogólnie 'szczegóły'. poza tym sklep naprawde tani jak na stacjonarny- za Vl zazwyczaj płace w okolicach 11-14 pln gdzie w innych ceny koło 18-20 się wahają. Już nie wiem sama czy im to dawać (czekam na zamówienie z zooplusa ale powinno być lada moment mam nadzieje), i to tak kupiłam bo mi sie właśnie rat nature kończy.

Sklep na osiedlu krzywoustego (kiełczowskim) na ul Litewskiej (nowe bloki) tuż obok weta.

Devona - Pon Lip 12, 2010 14:07

dudzia napisał/a:
zastanawiam się czy cena nie jest spowodowana tym że jest to ogólnie dla gryzoni (widziałam też osobno worek dla królików wiec tam pewnie inne trawiaste rzeczy były)
Ja też pisałam o karmie dla wszystkich gryzoni, w tej samej cenie były też mieszanki dla chomika i świnek (je też czasem kupowałam).
Dori - Pon Lip 12, 2010 15:48

http://www.fotosik.pl/sho...5e58d8e0f9c2aac

Jak na moje oko to Versele Laga Snack Crispy.

Anka. - Pon Lip 12, 2010 20:31

VL snack crispy: http://andys-nagerparadie...ter%2000702.JPG

ta karma, mi bardziej pod jakąś marketówkę podchodzi, VL na wage też za dyche kupowałam, za 5 tylko marketówki widziałam, no ale ja mało do zoologów chodze:)

agacia - Pon Lip 12, 2010 20:54

Ja myślę, że może to być Vitapol warzywny dla gryzoni.
dudzia - Pon Lip 12, 2010 21:33

Czyli rozumiem że mam założyć że to nawet koło VL nie leżało :/ myślałam że może jednak, bo wczesniej nie było tam VL na kilogramy- dopiero teraz bodajże przyszło z tego co zrozumiałam i widziałam, wiec myślałam że prawdziwe i ekspedientka też tak mówiła. choć z drugiej strony Ogoniasta też kupowała więc już nie wiem co o tym sądzić. może jak bede w pobliżu sklepu to podejde zrobie zdjecie opakowania.Choć wsypałam dziewczynom do miseczki i zniknęło wszystko łącznie z ziarnami. Zastanawiam się tylko czy jakbym dała za to 8 pln a nie 4,50 to czy wtedy byłoby to VL wg Was, bo widzę że sprzeciw jest głównie jeżeli chodzi o cenę a nie zawartość, a to o nią pytałam bo myślałam że na zdjęciu chociaż trochę widać jaki jest skład (ja np nie rozróżniam ziaren itp).