To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Versele Laga

mc - Pon Kwi 27, 2009 10:58

Kupiłam pierwszy raz VL rat&mouse duo, stadko młodych niemal się o nie zabija, smakuje im nadzwyczajnie i traktują tą karmę z wielkim entuzjazmem. Jednak mam problem ze stadkiem dorosłych, które w ciągu trzech dni zjadły tylko jedna miseczkę tego pokarmu (gdzie miska mieszanki niegranulatowej schodzi zwykle w ciągu 24h). Teraz nie wiem czy je 'przegłodzić' tzn uprzeć się, przetrwać ten kryzys i dawać tylko tą karmę jako podstawę żywienia czy zlitować się (a raczej ustąpić) i dawać dotychczasową mieszankę.
Właściwie to nie obstawałabym przy rat&mouse duo gdyby nie to, że jest to dobra karma w dobrej cenie no i formie- moje szczury selekcjonują jedzenie i prawie za każdym razem w koszu ląduje 1/3 miseczki, więc bardzo podoba mi się opcja granulatu i nie ukrywam, że byłoby mi wygodnie ją stosować, no ale wiadomo nie kosztem ogonów. Co myślicie?

Szura - Pon Kwi 27, 2009 11:04

mc, jeżeli selekcjonują, to ja bym przegłodziła. A próbowałaś VL Rat Complete? Moje ogólnie granulatu nie znoszą, ale ta karma im wchodzi. :) Z tym, że żeby cena była ok, to trzeba zamówić 10 kg. :P

EDIT: Widzę, że jesteś z Wrocławia - ja za niecały miesiąc się tam przenoszę, to jeśli chcesz, po prostu dam Ci woreczek Rat Complete, żebyś mogła przetestować na swoich. ^^

mc - Pon Kwi 27, 2009 11:33

Szura, dziękuje za propozycje :) , ale VL Rat Complete stosowaliśmy i faktycznie wchodzi im całkiem nieźle (no oczywiście po ok miesiącu w ząbki kole), ale przy gromadzie 7 żarłoków mnie cena powala, chociaż uważam, że jest ona współmierna do jakości tej karmy.

edit:
Off-Topic:
a tak poza tym to witam we Wrocławiu :)

Szura - Pon Kwi 27, 2009 11:43

Off-Topic:
Mc, dzięki. ;)

nutaka - Pon Kwi 27, 2009 15:34

Ja również polecam VL Rat Complete daje szczurom już dłuższy czas i nie znudziła im się jeszcze i jedzą chętnie nawet ten granulat.

Wie może ktos gdzie mogę dostac większe opakowanie VL niż 800g ? :]

mc - Pon Kwi 27, 2009 20:07

nutaka, 10 kg jeszcze są opakowania, z żadnymi innymi się nie spotkałam, na animalii chyba są.
gratis - Pon Kwi 27, 2009 20:36

nutaka, prestigea rat nature jest jeszcze w 3kg i jak pisała mc 10 kg :)
nutaka - Pon Kwi 27, 2009 21:19

w planecie zoo nie widziałam. a szkoda bo to zaufany sklep.
magnes - Wto Kwi 28, 2009 08:55

nutaka, na zoolandii są 3kg opakaowania ;) kupowałam i moge polacić :)
babli - Wto Kwi 28, 2009 09:23

Klik

Na zooplusie opłaca się do wieelkie opakowanie, a 3 kg, to już średnio :)

Szura - Wto Kwi 28, 2009 09:52

nutaka, http://komiks.animalia.pl...t_Complete.html Jak się do nich napisze i poprosi o sprowadzenie, to powinni się tym zająć.
nutaka - Wto Kwi 28, 2009 15:36

ok, dziękuję dziewczyny.
Anonymous - Czw Kwi 30, 2009 07:41

Moje VL rat complete nie chca nawet palcem ruszyc :P
agacia - Sob Maj 02, 2009 15:02

Moje szczury najlepiej lubia VL Snack nature, ale rzadko widuje w sklepach.
Szura - Sob Maj 02, 2009 15:35

U mnie VL Rat Complete znika. :) Mimo, ze to granulat, moje chłopaki nie nudzą się nim,ale może to dlatego, że codziennie dostają też owoce czy warzywa. Ja bardzo polecam, bo choć jest droga, to znika problem wyrzucania jedzenia, niedojadania czy przebierania. No i łatwo kontrolować, ile szczury zjadają, przez co w razie potrzeby można łatwo oszacować, jak zmienić porcje, aby szczury np. schudły. ^^