Odżywianie - Ile i co szczur powinien jeść? - temat ogólny
smeg - Wto Lut 03, 2015 10:56
Kasik, wedlug Shunamite Diet szczur wrecz powinien miec pusta miske po ok. 18-20 godzinach 15 g na sporego samca to rzeczywiscie moze byc za malo, ale 20 g to juz dosc sensowna dawka, stad ten przedzial. Nie chce sie wyklocac o 5 g karmy, doswiadzczeni posiadacze szczurow moga sami dobierac dawke odpowiednia dla wlasnego stada, ale mysle ze nie ma co mieszac w glowach tym poczatkujacym
Emilia - Wto Lut 03, 2015 13:30
Przerwy w jedzeniu (nizej zwane 'intetmittened fasting)' i niewielka restrykcja kaloryczna wrecz pozytywnie wplywaja na zdrowie oraz dlugosc zycia szczurow i myszy (i wielu innych organizmow).
Cytat: | Dietary restriction has been shown to have several health benefits including increased insulin sensitivity, stress resistance, reduced morbidity, and increased life span. |
http://www.pnas.org/content/100/10/6216.full
Cytat: | Dietary restriction (DR) has been shown to increase life span, delay or prevent age-associated diseases, and improve functional and metabolic cardiovascular risk factors in rodents and other species. |
http://www.fasebj.org/content/20/6/631.full
Cytat: | Calorie restriction (CR) extends life span and retards age-related chronic diseases in a variety of species, including rats, mice, fish, flies, worms, and yeast |
http://ajcn.nutrition.org/content/78/3/361.full
To, ze szczury potrzebuja jedzenia w misce 24/dobe, albo ze przerwy nie moga byc wieksze niz godzina, to mit, wywnioskowany przez ich szybki metabolizm.
U mnie np. miska pusta jest czesto nawet kilka godzin przed kolejnym jedzeniem, bo wieksza czesc jej zawartosci pozeraja zaraz po podaniu, starsze i mlodsze. Dostaja wlasna mieszanke rano, wrzucam z wyczuciem. Kiedy wagowo idzie za bardzo w gore, daje przez kilka dni troszke mniej niz zwykle. Bardzo aktywne szczury dokarmiam w czasie wybiegu jakims zdrowym smakolykiem kiedy widze, ze sie wyszalaly i do nastepnego podania - wieczornej miski ze swiezym jedzeniem jeszcze czas. U mnie podawanie ad libitum niestety w ogole by sie nie sprawdzalo, bo mimo wysokiej aktywnosci, moje szczury po prostu kochaja szamac za duzo.
Ile g dokladnie trzeba dawac zalezy od indywidualnego stada (wiek, ilosc szczurow, predyspozycje genetyczne, plec, kazdy szczur ma tez inny metabolizm) i karmy (Ekstrudaty z karm komercyjnych z ubogiej maki pszennej i odpadow roslinnych versus wlasna, pelnowartosciowa mieszanka to dwa swiaty np., mimo podania tej samej ilosci w g) oraz kwestii, ile podajemy swiezego pokarmu a nawet pory roku lub dnia. I tak nigdy nie bedziemy pewni, szczegolnie przy wiekszych stadach, czy kazdy zje swoje 15g, czy 20g, czy 30g, czy jakas samiczka z potrzeba 15g nie pozwoli sobie na 25g, oraz czy kazdy zje swoje proporcje makro i mikro.
Dlatego rzeczywiscie nie ma sensu klocic sie o dokladne liczby. Dla ludzi tez nie ma jednej jedynej odpowiedniej diety, jesli chodzi o ilosc i czestotliwosc. Nie ma jednej recepty, poczatkujacy moga zaczac od 15-20g na ogonka, ale musza wtedy takze zaczac obserwowac, i ewentualnie modyfikowac tu i tam, na jakiej ilosci rzeczywiscie pozostanie u danego stada.
Pyl - Wto Lut 03, 2015 13:50
Emilia napisał/a: | To, ze szczury potrzebuja jedzenia w misce 24/dobe, albo ze przerwy nie moga byc wieksze niz godzina, to mit, wywnioskowany przez ich szybki metabolizm. | Tak podejrzewałam, dzięki bardzo za artykuły
Choć rozumiem, że czym innym jest "dietary restriction" a czym innym fakt posiadania pustej miski - przykładowo konie też nie powinny być przekarmiane, a jednocześnie powinny mieć stale nieograniczony dostęp do siana (bo ich żołądek jest dostosowany to stałej podaży nisko energetycznej paszy). Idę czytać o "intetmittened fasting"
/Edit do MT
Może wrzucić to do wątku Ile szczur powinien jeść? Lub do tego o otyłości?
Tu nikt nie będzie szukał informacji.
Emilia - Wto Lut 03, 2015 14:10
Cytat: | Choć rozumiem, że czym innym jest "dietary restriction" a czym innym fakt posiadania pustej miski |
Pyl, tez tak to widze, pusta miska na odpowiedni czas to krotkotrwale 'intermittened fasting' i bedzie miec dobry wplyw na organizm szczura (i innych wymienionych zwierzat), ale konia lub krowy juz nie i nie jest automatycznie restrykcja kaloryczna. Aczkolwiek w wielu artykulach te dwie metody ida w parze.
jokada - Wto Lut 03, 2015 17:29
Według mnie jeszcze kluczowa jest kaloryczność/wartości odżywcze i atrakcyjność karmy
Bo przy karmie niskiej jakości i atrakcyjności - to że będzie ona cały czas w misce nie znaczy że szczury są najedzone
Za to atrakcyjna, smaczniejsza karma może w nadmiarze znikać z miski, najzwyczajniej dlatego ze któryś ze szczurów jest bardziej łakomy.
mmarcioszka - Śro Lut 04, 2015 23:04
Z ciekawości przeliczyłam i u mnie wychodzi ok. 4g karmy na 100g szczura. Wcale nie jest to dużo, bo paskudy wciągają prawie wszystko od razu i nie tyją, na czym najbardziej mi zależy.
kasia2406 - Czw Lut 12, 2015 20:13
Czy szczurasom szkodzą :
Pistację , banany , zieloną herbata bez cukru (piły już raz) , rukola , cytrusy .
Będę wdzięczna za pomoc
[ Komentarz dodany przez: limomanka: Czw Paź 06, 2016 11:13 ]
Scaliłam z wątku zbiorczego.
wilczek777 - Czw Lut 12, 2015 21:08
kasia2406 skorzystaj z opcji szukaj i znajdziesz odpowiedź.
Emilia - Czw Lut 12, 2015 21:15
kasia2406, cytrusow nie dajemy samcom, ze wzgledu na d-limonen w nich zawarty, ogolnie kwasnych owocow nie dajemy najlepiej w ogole, takze samicom nie.
Banany dajemy dojrzale i tylko jako smakolyk bo sa tuczace.
Pistacje tez jako smakolyk i TYLKO jesli sa niesolone.
Zielonej herbaty zdecydowanie nie.
Rukola jest ok.
mihoshi1989 - Sob Maj 16, 2015 18:15 Temat postu: Żywnienie- nie za dużo? nie za mało? Hej,
od tygodnia mam dwóch szczurzych chłopaków. I zastanawiam się czy ich nie przekarmiam/ nie dokarmiam...
Na stałe mają miseczkę z ziarenkami. Oprócz niej dostają co wieczór ok. 1,5 łyżeczki gerbera (obiadek nie deser) oraz warzywa- po plasterku marchewki, pomidorka koktajlowego na pół i co tam jest raz ogórek, raz kalafior, kukurydza z puszki (Frodek uwielbia).
Czy mogę im dać ugotowanej wątróbki drobiowej? (gotuje dla psa dziś więc bez przypraw).
Szczurówka - Sob Maj 16, 2015 20:07
mihoshi1989, a jakiej firmy ta karma? polecam wyeliminować gerberki gdyż zdrowe szczury tego nie potrzebują.
mihoshi1989 - Sob Maj 16, 2015 20:26
Karma dla szczura firmy Nestor- taką polecili mi w zoologu. Więcej nie kupie
Szczurówka - Sob Maj 16, 2015 21:22
mihoshi1989, Nestor to syf. Lepsze np. JR Farm, Vilmie, VL...
nimka - Nie Maj 17, 2015 08:35
Kukurydza z puszki jest słodzona, więc z nią nie należy przesadzać
VL Versele Laga, najlepiej w wersji Mouse&Rat Complete http://hipcio.sklep.pl/pr...e-complete-500g
Ta w wersji VL Rat Nature wg mnie ma za dużo białka (ale dla rosnących szczurków, tak do 3-4 miesiąca jeszcze ujdzie, dla dorosłych już bym nie polecała).
JR Farm Uczta Szczura albo JR Farm Wellness http://www.zooplus.pl/sho...y/jr_farm/32108 , http://hipcio.sklep.pl/pr...a-szczurow-25kg
Vilmie (to raczej tylko na zooplusie się dostanie)
To te polecane łatwo dostępne
Ja swoim szczurom od 1,5 miesiąca podaję własną mieszankę, ale stworzenie takiej mieszanki nie jest zbyt łatwe oraz jak się ma tylko 2 szczurki - mieszanki wychodzi zdecydowanie za dużo. Mojej przy 7 szczurach wystarczy na 4 miesiące, a zrobiłam najmniejszą ilość jaką się dało.
http://forum.szczury.biz/...1001229#1001229
Nie należy jej tworzyć "na oko", tam wszystko jest precyzyjnie wyliczone.
Karena - Nie Maj 17, 2015 12:24
mihoshi1989, Zakładając nowy temat, sprawdź, czy taki sam lub podobny już nie istnieje.
Scaliłam z istniejącym tematem.
|
|
|