To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Samodzielna budowa klatki

Asaurus - Wto Sty 18, 2011 20:45

omry, tak jakby :] To pies, Baaj, Czechosłowacki Wilczak ---> http://baaj.pinger.pl
omry - Wto Sty 18, 2011 21:34

Asaurus, że ja o takiej rasie nie wiedziałam.. :roll:
Jest wspaniały!

Julita - Czw Sty 27, 2011 17:57

ta klatka jest super :mrgreen:
nexo - Śro Mar 09, 2011 13:23

Hej...

Czytam, czytam, czytam, bo przymierzam się do budowy jakiegoś pałacu samodzielnie. Mam w domu kilka miejsc gdzie mógłbym postawić coś w miarę dużego (szerokość 45, długość 75, wysokość nawet do 1,5). Na razie z tego co tu widzę, największą zagwozdką będzie podłoga. Całość planuję z płyt drewnianych z powycinanymi dziurami w których wmontuję siatki. Natomiast podłoga. Mówicie, że drewno to kiepski pomysł, ale jakoś to się musi trzymać kupy. A gdyby np położyć na drewnianej podłodze "szufladę" z pleksi ? Czy coś w tym stylu ?

Nie mam doświadczenia w pracach budowlanych tego typu. Macie jakieś sugestje tak na sucho przed zabraniem się do budowy ?

edit: jeszcze jedno, skąd bierzecie gotowe kratki (takie jak na zdjęciach w tej klatce powieszonej na ścianie) To elementy starych klatek czy można je kupić osobno ?

AngelsDream - Czw Mar 10, 2011 10:50

nexo napisał/a:
edit: jeszcze jedno, skąd bierzecie gotowe kratki (takie jak na zdjęciach w tej klatce powieszonej na ścianie) To elementy starych klatek czy można je kupić osobno ?

Odpowiem jako pośrednia użytkowniczka tejże klatki - kratki pochodzą ze starych, pociętych wcześniej klatek. Przed budową tej zostały oczyszczone i umyte. Na razie sprawują się całkiem nieźle.

Pająk - Czw Mar 10, 2011 11:18

Kratki są też do kupienia w sklepach typu castorama, obi, problem w tym, że są absurdalnie drogie. Jedna mała kratka bodajże 30x60 - 48 zł.
Asaurus - Czw Mar 10, 2011 14:57

Są dwa sensowne sposoby: kupno całej klatki np. interzoo wiewiórki 70 za około 110zł (tak powtarzam się) i pocięcie na kawałki, ewentualnie klatki rozkładanej, trochę droższej ale wygodniejszej w obsłudze. Druga opcja, to kupno siatki ocynkowanej w rolce, cena to około 50-100zł w zależności od szerokości rolki, starczy na kilka klatek. Pojedyncze kratki są bardzo drogie i ciężko dostępne.

Co do kuwety, to zacznij od niej, można kupić gotowe kuwety z firmowych klatek, co jest w sumie najsensowniejszym rozwiązaniem. Można próbować znaleźć jakieś pojemniki, ale ceny są podobne, albo wyższe, a z rozmiarem i dopasowaniem ciężko. Samodzielnie budowana kuweta średnio ma sens bo może przeciekać i ciężko będzie to czyścić. Kuweta powinna być z jednego, najlepiej plastikowego, elementu.

Co do samego pomysłu drewna z wyciętymi otworami, to przy laminowanej płycie (jedyny sensowny typ drewna do stosowania przy szczurach) to właśnie na krawędziach jest najbardziej narażona na podciekanie czy nadgryzienie, więc lepiej stosować pełne, gładkie płyty bez otworów. Najprościej zabudować boki i tył na pełno, a ażurowy dać przód i górę dla dobrej wentylacji.

kwzelo - Sob Mar 19, 2011 16:19
Temat postu: Projekt klatki
Jako że klatki są drogie, po raz drugi postanowiłem zrobić własnoręcznie klatkę dla moich ogonków. Na razie jest tylko rysunek i kupa chęci :) Klatka będzie miała wymiary 100x100x50 będzie piętrowe czyli 2 klatki 100x50x50. Wg kalkulatora będzie mogło mieszkać w niej 8 szczurków :)
Prawie większość klatki będzie z drewna (wcześniejszej klatki szczury nie ruszały choć również była drewniana). Górna klatka będzie otwierana od góry (na 3 zawiasach) jak i od frontu dolna zaś tylko od frontu. Jeszcze nie wiem dokładnie jakie otwieranie zastosować. Szyby? A może coś z siatki? Jeśli zdecydował bym się na szyby zapewne były by to 2 mijane szyby na prowadnicach jak w terrariach lub otwierane jak w szklanych regałach jeśli dostanę jakieś mocowania do szyb. Dna klatki jak i boki będą wyklejone szkłem żeby nie chłonęły tego i owego :) . Klatka będzie pomalowana bejcą na ciemny kolor i być może polakierowana lakierem wodnym choć wtedy będzie się świeciła jak nie wiadomo co :) . Na rysunku rozmieszczenie wkrętów (być może konfirmatów) jest przykładowe. Oprócz przodu klatki reszta będzie obita siatką. Decha pomiędzy piętrami będzie miała co jakiś czas wkręcone haczyki takie jak na zdjęciu abym mógł montować hamaki i inne zabawki :) Na górnej klatce na "suficie" będzie siatka wiec wieszanie wszystkiego będzie banalne :) Z tworzeniem klatki ruszam jeśli tylko dostanę wypłatę i zakupie odpowiednie materiały :) Jeśli ktoś ma jakieś pomysły i rady odnośnie projektu zapraszam do komentowania. Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: Erato: Nie Mar 20, 2011 08:13 ]
Scalone z odpowiednim tematem.

Asaurus - Nie Mar 20, 2011 00:23

kwzelo, po pierwsze tył zrób z pełnej płyty, zabezpieczysz ścianę przed brudzeniem. Boki w praktyce też mogą być pełne, jeżeli front i góra umożliwiają odpowiednią wentylację. Szczury wolą osłonięte miejsca do życia.
Co do samego układu, czy w całej konstrukcji będzie żyło jedno stado czy dwa, po jednym na każdym piętrze? Bo jeżeli przewidujesz jedno stado, to pomyśl o przejściu półce, a jeżeli używasz sypkiej ściółki to krawędzie przejścia muszą być odpowiednio zabezpieczone przed przesypywaniem się ściółki do dolnej klatki.
Drewno nie jest najlepszym materiałem do budowy szczurzych klatek, chociaż odpowiednio przygotowane i użyte, dobrze się sprawdza (moja klatka jest w praktyce z drewna). Jedno to obgryzanie, drugie to sikanie, a jeszcze trzecie to czyszczenie całej klatki. Pamiętaj, że im bardziej porowata i nasiąkliwa powierzchnia, tym szybciej i ciężej będzie się brudziła. Kilka warstw grubego, gładkiego lakieru to podstawa, o ile nie używasz laminowanych płyt meblowych.
Kolejna sprawa to spód klatki. Nie napisałeś jakiej ściółki będziesz używał, a to powinien być punkt wyjściowy do konstrukcji tej części klatki. Zastanów się jak będziesz wybierał zużytą ściółkę, mył całość i dosypywał nową? Osobiście proponowałbym jednak zastosowanie dwóch wysuwanych kuwet. Będą szczelne i będzie można je dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Jednak przy pełnych kuwetach będzie problem z przejściem między piętrami, a i rozmiar całej konstrukcji pewnie będziesz musiał dopasować do kuwet, które akurat uda ci się zdobyć.
Co do frontu, szkło ma swoje wady i zalety. Łatwo je utrzymać w czystości i szczur go nie zarysuje, jednak swoje waży, więc i konstrukcja musi być solidniejsza, a przede wszystkim łatwo się może stłuc lub pęknąć w czasie mycia lub użytkowania. Dodatkowo pełny front bardzo utrudnia wentylację, musiałbyś, albo zrobić kratki wentylacyjne poniżej drzwiczek (na obu poziomach), albo osiatkować oba boki klatki. Jednak w tym drugim przypadku istnieje dużo większe niebezpieczeństwo przeciągów narażających szczury na przeziębienia. Wentylacja powinna być w pionie aby działała grawitacyjne, a pełne boki powinny osłaniać przed przeciągami.
Na koniec słowo o zaczepach, których zdjęcie dałeś. Nie stosuj otwartych, dużych haków (trzeci na zdjęciu), bo szczur może złapać się ogonem i sobie go zwyczajnie złamać. Ja wziąłem zamknięte oczka takie jak pierwsze dwa na zdjęciu i lekko rozgiąłem, tak że jest około 3mm szpara na zawieszenie zaczepu od hamaka. Takie rozwiązanie dodatkowo skutecznie zabezpiecza sprzęty przed spadaniem w czasie szczurzych harców.

Swoją drogą jest osobny temat o samodzielnej budowie klatki.

kwzelo - Nie Mar 20, 2011 00:48

Pierwszą klatkę jaką zrobiłem, zrobiłem z płyty meblowej. Miałem elektryczny zszywacz tapicerski który ledwo dawał radę wbijać zszywki w laminat dlatego teraz chcę zrobić klatkę z czegoś innego niż płyta meblowa. Mogę zrobić ogólnie klatę ala terrarium całą np z płyty meblowej (kiedyś miałem terrarium z meblówki i trzymałem w nim szczury jednak obgryzały kratki wentylacyjne) ale będzie to dosyć kosztowne wiadomo płyta nie jest tania :)
Mam samce i samiczki więc będą dwa stadka po 4 szt :)
Być może zastosuję kuwety szklane wyjmowane tak jak w klatkach np dla papug ale też muszę to jeszcze przemyśleć :) Ale myślę że to będzie bardzo dobry pomysł :) Zwiększę wysokość klatki do 120 cm (60 na jedno terrarium). Kuwety jak pisałem zrobię szklane :) szkło jest banalne w obróbce i mam z nim nieco doświadczenia. Oba boki klatki będą osiatkowane jak również i tył choć tutaj nie wiem czy również nie zastosować szkła. Ale już nie na podwójnych prowadnicach. Zaczepów mam tylko kilka szt wiec te otwarte dognę żeby były mniej więcej takie jak te zamknięte :)
Do dna klatki dokręcę nóżki regulowane zapewne 6 szt żeby było stabilnie i dno wytrzymało nacisk całej klatki. Niebawem zrobię zakupy. Wypiszę cały kosztorys gdy klatka będzie już stała o własnych nogach. Oczywiście foto relacja również będzie :)

Asaurus - Nie Mar 20, 2011 01:14

kwzelo, masz może zdjęcia swojej poprzedniej klatki?
kwzelo - Nie Mar 20, 2011 09:10

http://www.youtube.com/watch?v=YdH51_OIins niestety tylko tu kawałkiem ją widać :)
meciii - Wto Mar 22, 2011 18:01

ja mam pytanie na temat wielkosci mojej klatki czy jest git dł106cm szer 76cm wys 75 cm czy wysokosc nei jest za mala , czy musi byc wieksza prosze o pomoc
Pyl - Wto Mar 22, 2011 18:07

meciii, a na ile ogonków i jak ją urządzisz? Tutaj masz link do kalkulatora. Wg tego jest to klatka na jakieś 10-14 ogonów, ale w dużej mierze to zależy od Twojej inwencji w zakresie wyposażenia.
Jeśli chodzi o wysokość, to jest wystarczająca, żeby ogony miały się gdzie wspinać.

meciii - Wto Mar 22, 2011 18:10

narazie mam 2 samiczki ale oczywiscie chce wzbogacic liczbe o kilka .