To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Warzywa i owoce - temat ogólny

Anonymous - Nie Mar 01, 2009 23:42

Oli napisał/a:
Nikt Ci z rodziców/wujków nie opowiadał nigdy jak to sobie wywoływali lub ktoś z ich kolegów wywoływał gorączkę jedząc surowego ziemniaka by nie iść do szkoły?

A no mi wlasnie opowiadali...sama kiedys chcialam sprobowac, ale sie wystrachalam ;)

Anonymous - Pon Mar 02, 2009 07:44

Moja nauczycielka z podstawowki tak zrobila i zamiast temperatury wymiotowala 2 dni i zoladek ja bolal.
Martuha - Czw Mar 05, 2009 22:06

A no wlasnie to teraz sie zastanawiam czytalam ze wiele osob z forum daje swoim pupilom ogorki.To jak to jest? Bo kiedys moj pierwszy szczur,gdzie nie bylam jeszcze obeznana w tym temacie po ogorku by sie przekrecil :cry: i ledwo ale to ledwo udalo sie go uratowac i wet mi powiedzial ,ze to po ogorku ,bo powoduje u gryzoni cos z jelitami.Wie ktos cos na ten temat ?
Oli - Czw Mar 05, 2009 23:07

W ogórkach problemem są opryski, które zbierają się tuż pod skórką. Ja daję swoim obranego i właściwie jedynie do podróży jako źródło wody. Z resztą moje szczury (do tej pory trafił się jeden wyjątek) wolą od ogórków obrane ze skórki pomidory. Dają się za nie pokroić, ale też nie dostają ich w dużych ilościach i często.
Nakasha - Pią Mar 06, 2009 13:39

Hehe, ja też w podstawówce wcinałam surowe ziemniaki jak nie chciałam iść do szkoły :D

Również zawsze obieram ogórki, moje paszczurki je uwielbiają, chociaż nie daję im za często ;) . Najczęściej wkładam ogórki dla szczurów, które jadą gdzieś w trasę, razem z pomidorami ;) .

A ogólnie, wszelkie warzywa znikają u nas w tempie ekspresowym. A pomidory to jest szał ciał przy misce :D

Uwielbiają też duszony mix warzywny w sosie własnym :)

Devona - Pią Mar 06, 2009 14:10

U mnie pomidory nie robią furory, ale za to ogórki albo papryka - istny szał. Tak samo gotowana brukselka albo brokuł. Lubią też marchew, ale surową. Owoce ogólnie mają średnie wzięcie, może oprócz bananów, a jak długo nie daję, to jabłka też jedzą ;) . Czekam na truskawki, banda urodziła się już po sezonie, więc nie znają smaku polskich owoców sezonowych.
Mara_m - Pon Mar 16, 2009 21:56

hm..moja ciura z warzyw uwielbiala ziemniaki i ogorki, z reszta bylo roznie...czasem zjadla pomidora, salate, ale wtedy kiedy ja naszlo:D a co do owocow, chyba wszystkie:D strasznie lubila sok z cytryny:]
Layla - Wto Mar 17, 2009 08:47

Mara_m napisał/a:
salate
Sałaty się nie podaje, jest szkodliwa, bo wchłania metale ciężkie z otoczenia. Soku z cytryny raczej też unikaj, cytrusy nie są dobre dla szczurów.
Anonymous - Wto Mar 17, 2009 09:13

Moje szczury lubia buraczki :P
mc - Wto Mar 17, 2009 11:49

U mnie szaleją na widok pomidora, ogórka, marchwi, jabłek, kalafiora, brokułów no i oczywiscie fasolki szparagowej :)
olennnkaaa - Wto Mar 17, 2009 19:48

Moje z owoców...hmmmmm. to jabłka (ale w małych ilościach, i jak maja ochote :P ) banany. z warzyw gotowana marchew, gotowane ziemniaki ;) dobrze wiedzieć, że sałaty nie można podawać :> dałam raz i w sumie chętnie zjadły :)
ciacho - Śro Mar 18, 2009 21:46

a jak z kapustą kiszoną? mogą czy nie?
Sukub - Śro Mar 18, 2009 23:40

marchew gotowana,jabłko,marchew surowa,powoli ja przyzwyczajam do innych.
szczurom nie powinno podawać się cytrusów(mogą wspomagać nowotwory) do tego lepiej nie dawać pokarmu powodującego kolkę,wzdęcia bo szczurka może bolec brzuszek

Anonymous - Czw Mar 19, 2009 07:33

Kapusta kiszona nie jest zdrowa bo czesto dodaje sie ocet ktory nawet u ludzi moze powodowac bialaczke.
Keira - Czw Mar 19, 2009 16:44

Jako że szczurki mam od niedawna, dopiero eksperymentujemy z różnymi pysznościami.
Póki co wiem, że lubią marchewkę surową, gotowaną mniej chętnie. Jabłkiem gardzą, ogórka surowego uwielbiają. Chętnie jedzą banana, ale bez szału.
Dziś dostały ziemniaki i brukselkę gotowane, Apcio pożera ziemniaka gardząc brukselką, za to Samir na punkcie brukselki oszalał :shock:

Groszek konserwowy z puszki wchodzi w grę?