To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Czyste zwierzęta? Nauka korzystania z kuwety

Mangalarga - Pią Paź 03, 2008 13:51

Co do półek, zmieniłam czas jakiś temu drewniane na plastikowe koszyki i jest o niebo lepiej :mrgreen: Wcześniej nawet zaraz po sprzątaniu śmierdziało, a teraz po każdej wymianie ściółki (+ mycie sprzętu) jest spokój przez parę dni ;) Hamaki piorę ręcznie w misce, a do domków dostają codziennie chusteczki higieniczne lub papierowe ręczniki.
mc - Pon Lut 02, 2009 15:02

Wczoraj zauważyłam coś co mnie zamurowało, w klatce mam dwa koszyki, jeden mniejszy drugi większy. Moje panny wymyśliły sobie że do jednego bedą wyłącznie sikały, a do drugiego wyłącznie kupały :shock: Dziwne odróżnienie toalety, nigdy się z czymś takim nie spotkałam :roll: A najlepsze jest to, że jeszcze miesiac temu nie było mowy o korzystaniu z kuwety i lały i kupały wszędzie.
gratis - Pon Lut 02, 2009 15:06

Koszyki jakby przyciągały, niektórych ofc.
Moich facetów też muszę kontrolowac, tylko, że oni oprócz załatwiania toalety tam jeszcze śpią... czasem im się przytrafia, a nie chcę by spały w odchodach.

Co ja ostatnio przyuważyłam, raz, że facety leją wszędzie.. ale dwa : mieliśmy kuwetę narożną, ale raz, że skończył nam się żwirek, dwa wydaje mi się to jakoś mało higieniczne... :roll: ale od kiedy kuwety nie ma chłopcy częściej schodzą na kratkę (nad kuwetą) i widuję tam o wieele więcej kupek, na półkach już za każdym razem mniej :mrgreen:

mc - Pon Lut 02, 2009 15:23

ja byłabym bardzo ucieszona gdyby moje dziewczyny zalatwialy sie wyłącznie w tych koszykach i będe do tego dążyć, bo one w nich nie śpią, ani się nie bawią.
Oli - Pon Lut 02, 2009 16:40

Moi chłopcy upodobali sobie jedną półkę na kupy, więc im tam położyłam kuwetę z trocinami, taką narożną i teraz tam zarówno sikają jak i kupkają. Dzięki temu co ok. 3 dni wymieniam zawartość kuwety i jest pięknie.
malinowa_szczurzyca16 - Wto Lis 17, 2009 16:59
Temat postu: szczury i mocz
Witam :)
Mam dość śmieszny problem. Moje szczurzyce (siostry razem w klatce są dwie) mają 2,5 miesiąca. Na piętrach klatki dawałam im ściereczki na których spały okazało się że też na nie sikają. Zabrałam ścierki ale i tak sikały na deseczki. Więc kłade papiery jednorazowe na które tez sikają. A jak się załatwią to się na to kładę najczęściej. Dlatego muszę je myć w samej wodzie bo futro sie robi żółte i śmierdzi i sie skleja. Czy one jak będę starsze przestaną sikać i na deski i na ścierki i na hamaczki? I czym je myć oprócz samej wody. (słyszałam że szamponem dla kociąt)

Anonymous - Wto Lis 17, 2009 17:29

malinowa_szczurzyca16, na to jest tylko jedna rada - przeszukaj ten dział i zapoznaj się z regulaminem forum, bo taki temat już istnieje.
czarnaeve - Wto Lis 17, 2009 20:15

Dokladnie, poszukaj troche na forum zanim załozysz nowy temat, zeby niepotrzebnie nie zasmiecac forum ;) Mi osobiscie nie wydaje sie zeby ich zachowanie z biegiem czasu sie zmienilo... Co do kapania slyszalam ze jezeli juz to najlepiej kupic jakis szampon dla zwierzat.. niektorzy uzywaja np. dla psow, czlowiek ma inne pH dlatego przeznaczonych dla nas specyfikow lepiej nie uzywac..
A one lubia sie w ogole kapac? Bo jezeli nie to ja bym nie przesadzala.. ew. moze jeszcze pokombinowac zwlizona szmatka...
No i byl kiedys watek o podpaskach w szczurzym apartamencie moze to bylo by dobrym rozwiazaniem na ten problem?

Edit: znalazlam temat ;) http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=6029
Tu masz jeszcze o szamponach: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=879
I inne Alternatywy: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=6435
Milej lektury ;)

wuwuna - Wto Lis 17, 2009 20:23

scalone
Nietoperrr... - Wto Gru 08, 2009 23:38

Osobiście zamiast hamaczków używam czegoś innego...Tzn.hamaczki owszem,ale wyłożone...tetrowymi pieluchami...Mam 7 ogoniastych facetów,uwielbiających załatwiać się w swoim miejscu do spania...I nie tylko sisi...Leniwi,paskudzący w swojej sypialni,no bo po co schodzić kilkadziesiąt cm niżej do kuwety... ;P :-P Tetra fajnie chłonie,a że moja córa wyrasta już z pieluszek,to mam ich coraz więcej niewykorzystanych...Przydają się.Wystarczy,że codziennie "zmieniam im pieluchy"(śmiesznie brzmi) i jest wszystko miodzio.Nie trzeba wydawać tyle kasy ile na ręczniki papierowe,wystarczy raz na 3-4 dni wrzucić pieluchy do pralki na gotowanie(totalna dezynfekcja smrodków i innych syfków).Nie trzeba co chwilę prać hamaczków.
Kuzyn - Nie Lut 28, 2010 22:27
Temat postu: Jak oduczyć szczurki wszędzie sikać.
Mam dwie samiczki. Uwielbiają sikać, no może znaczyć. Sikają po rękach. Zostawiają wszędzie kropelki. Zdarza się większe sikanie na ubraniu...
Da się oduczyć?

Dori - Nie Lut 28, 2010 22:33

Mam jednego obszczura i z doświadczenia wiem, że się nie da.
Bel - Nie Lut 28, 2010 22:37

Kuzyn, zaznaczają teren.Nie da rady oduczyć taka natura...
Ja mam 10 ogonów.Każdy chce poprawiać po swoim poprzedniku.Basen mam :]

Kuzyn - Nie Lut 28, 2010 23:38

Ehh, papierowe ręczniki będzie chyba trzeba w hurtowni kupować ;)
Diekasia - Wto Mar 09, 2010 20:19

Ja polecam chusteczki higieniczne TKZ, lub w nowszym nazewnictwie TVL....Gwoli wyjaśnienia jeśli posiadacie w swej okolicy market TESCO są w nim produkty marki TVL(Tesco Value).Piszę tutaj o chusteczkach ponieważ po przygodzie z insektami w trocinach zrezygnowałam całkiem z trocin na rzecz właśnie papierowych chusteczek. Ponad to mój Anatol sikał jak szalony tam gdzie spał, co mnie gniewało(białe boki miał całe żółte), więc trzeba było miliona papierowych chustek aby często wymieniać. Robiłam mu więc rodzaj namiotów hamaków ze starych ciuchów, a na to stosy chustek TVL, które można było często wymieniać. Podaję tą nazwę, ponieważ są na prawdę tanie, 10 paczek po 10szt kosztuje chyba koło 1,50zł, więc można szczury nimi raczyć całymi tonami. Tym bardziej szczurzyce. Uwielbiałam dawać papierowe chustki moim szczurzycom, nieopodal klatki albo na domu, a te znosiły wszystko do klatki i budowały gniazdo, fajną miały zabawę.