|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Czy to stres...? |
Autor |
Wiadomość |
mmisaki
|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2014 15:01 Czy to stres...?
|
|
|
We wtorek jeden z dwoch szczurkow odszedl, wiec w srode pojechalam po nowego. Nie zdazylam ich nawet polaczyc, poniewaz w czwartek szczurek ze starszej parki takze mnie opuscil. Teraz zostal ten nowy - Loki. W niedziele/poniedzialek po drodze do weterynarza zgarne kolege dla niego. Lokiego oswajam 'na sile'. Problem w tym, ze caly czas (nawet bedac w klatce) szybko oddycha, myje sie doslownie co 2 minuty, gdy go wyjmuje z klatki to od razu siada mi na glowie i sie stamtad nie rusza. W klatce siedzi albo w sputniku albo w tunelu i nie da sie go wyjac (zeby to zrobic musze zdejmowac tunel/sputnik). Loki chyba nie pije wody i je tylko wtedy gdy spie. Nawet nie wiem czy on spi. Tzn, zawsze jak zerkam co robi to siedzi z otwartymi oczkami. To stres czy cos moze mu byc? D: |
|
|
|
|
ema0505
|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2014 15:44
Zwierzątka: 5 szczurzych panów i pies Collie nie border |
|
|
masz szczurka z zoologa? |
_________________ Ze mną: Borys, Bobby Singer, Cookie spod Husarskich Skrzydeł, Gambit of Zirrael, Zen Rotta Taivas, Zick Rotta Taivas, Dave Incredible Rats <3
Za TM: Nodi vel Zdzichu, Scooby vel Pindol, Hienek, Arnold, Harry, Mortimier Pierwszy, Majki, Jessie, Tutek, Czarny
Nasz temat: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=15302
Zapraszam
|
|
|
|
|
mmisaki
|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2014 15:51
|
|
|
Yep, ale mieszkam w Norwegii. Tutaj jest calkiem inny system i warunki. |
|
|
|
|
ema0505
|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2014 17:38
|
|
mmisaki, jeśli są inne warunki , to dlaczego maluch albo jest przerażony (czyli brak socjalizacji z człowiekiem) albo chory (brak opieki weterynaryjnej)? coś jednak jest nie tak i jest to wina zoologa, czyli nie ma dobrych warunków niestety |
_________________ Ze mną: Borys, Bobby Singer, Cookie spod Husarskich Skrzydeł, Gambit of Zirrael, Zen Rotta Taivas, Zick Rotta Taivas, Dave Incredible Rats <3
Za TM: Nodi vel Zdzichu, Scooby vel Pindol, Hienek, Arnold, Harry, Mortimier Pierwszy, Majki, Jessie, Tutek, Czarny
Zapraszam
|
Ostatnio zmieniony przez Karena Czw Wrz 25, 2014 19:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mmisaki
|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2014 18:38
|
|
|
Wet jest w tym zoologicznym i mam tam darmowa wizyte przez 4 tygodnie to wpadne w poniedzialek i sie dowiem czy cos mu jest. Byl juz tam badany od razu po przyjezdzie do sklepu i podobno bylo okej, wiec nie wiem. Dlatego tez pytam co moze byc przyczyna jego zachowania. D: |
|
|
|
|
ema0505
|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2014 19:35
|
|
mmisaki, to idź do tego weta. Jest on specjalista od gryzoni czy tylko taki ogólny? Bo jak ogólny, to lepiej poszukać specjalisty. Ale dla mnie, to ona po prostu jest nieoswojona i potrzebuje czasu, żeby ogarnąć te zmiany i Ci zaufać. Poszukaj sobie tematu o oswajaniu. Przepraszam, ale jestem na tel, więc linka Ci nie podrzuce. |
Zapraszam
|
|
|
|
|
limomanka
Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2014 23:14
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
mmisaki, często jest tak, że towarzystwo bardziej odważnego ogonka, pozwala się takiemu panikarzowi wyluzować i łatwiej się je razem oswaja. Mi to wygląda na typowy stres. Spróbuj zamiast wyciągać go na ręce, wkładać sobie pod bluzę - szczury wolą ciasne, ciemne miejsca. Będzie mu tak łatwiej oswajać się z Twoim zapachem, a za jakiś czas i z ręką. Możesz też podawać mu coś do jedzenia (np. rzadką kaszkę) na zakrętce/łyżeczce, każdego dnia skracając odległość od ręki, aż w końcu podać jedzonko z palca.
Jest już temat o oswajaniu - poszukaj w nim więcej sposobów |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|