Alloszczur Strona Główna Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: smeg
Śro Cze 04, 2014 14:04
6 szczurków oswojonych 3-4mc Warszawa
Autor Wiadomość
Anna_Ch 

Wysłany: Czw Maj 22, 2014 23:59   6 szczurków oswojonych 3-4mc Warszawa
   Zwierzątka: szczury

1. Liczba szczurów do oddania: 6
2. Płeć szczurów: Samce
3. Wiek szczurów: 3-4mc
4. Miasto: Warszawa
5. Możliwość transportu przez właściciela do innych miast: tak
6. Choroby, które szczury przechodzą/przechodziły: Szczury są zdrowe na chwile obecną, jeden miał zapalenie ucha leczone antybiotykiem drugi przeszedł zapalenie płuc,
7. Charakter, usposobienie szczurów: Bardzo chętne do zabawy, bardzo aktywne. Nie przejawiają żadnej agresji do człowieka, zdarzają się małe awantury w stadzie, do rozlewu krwi nie doszło. Chętnie przychodzą do człowieka, dają się głaskać i nosić na rekach.
8. Stosunek szczurów do człowieka: są przyjazne.
9. Stosunek do innych szczurów: Śpią razem, czasami drobne awantury, ładnie bawią się w grupie.
10. (Jeśli szczury są starsze) Powód oddania: przyczyny osobiste
11. (Jeśli szczury są młode) Sposób, w jaki doszło do rozmnożenia:
12. (Jeśli szczury są różnej płci powyżej 4,5 tyg. życia) Czy samce są oddzielone od samiczek:
13. Dodatkowe akcesoria do oddania razem ze szczurami: klatka, hamaczki i inne mebelki polarowe
14. Czy szczury są do oddania razem, czy mogą być rozdzielone: jeśli rozdzielone to wyłącznie parami
15. Wymagania co do przyszłego właściciela: odpowiedzialność i czas jakiego potrzebują preferowane osoby z Warszawy.
16. Zdjęcia szczurów:zamieszczam niżej
17. Kontakt: PW na forum.

Nie myślałam że nadejdzie taki moment ale życie bywa przewrotne.
Z przyczyn OSOBISTYCH jestem zmuszona znaleźć dom dla moich sześciu ogonów.
Są to samce, pochodzą z dwóch miotów, tzn. dwa szczury mają około cztery miesiące a cztery szczuty mają około trzy miesiące.
Od początku mieszkają razem, co do zachowania opiszę po krótce każdego z nich a potem wstawię zdjęcie.
George - ze starszego miotu. Jako jedyny z całego stada wykazuje przywódcze zachowania. Nie można nazwać tego agresją ale dominacja wobec pozostałych jest już zauważalna, reaguje na imie, przychodzi na zawołanie jednak jest indywidualistą i suma sumarum robi po swojemu. Da się głaskać jak ma na to ochotę jak nie to podskakuje i ucieka.
Grafit - ze starszego miotu. Zdystansowany i ostrożny. Jak "na siłe" się go przełamie że nasza ręka nie robi krzywdy przychodzi bez problemu :) jednak potrzebuje takiej motywacji ze strony właściciela, bardzo łagodny do reszty, nie wykazuje żadnej agresji, lubi się wspinać i skakać, śliczne umaszczenie grafitowe z białymi skarpetkami.
Borys - jako jedyny z czerwonymi oczami. Zakupiłam go "kichającego" okazało się to zapaleniem płuc, leczony w warszawskim Ogonku, wyleczony. Przytulanka którą można połozyć sobie na kolanach, pod bluzą i będzie się wił jak wąż ( potrafi zrobić kupke jako jedyny ze stada na właściciela ), Bardzo łagodny i uległy oraz leniwy. Ogromny żarłok, zdarza się ze potrafi zasnąć podczas jedzenia w misce :) lubi spać, potrzebuje najwięcej snu ze wszystkich.
Kuba - najmniejszy ze stada mimo dobrego apetyty. Bez wątpienia największa przytulanka. Wypuszczony na wybieg pierwsze kroki kieruje na moje kolana, chodzi, przechodzi, tuli się, chce bawić i zaczepia. Przeszedł zapalenie prawego ucha, wyleczone bardzo szybko również w warszawskim Ogonku. Bardzo kompromisowy co widać w zachowaniu wobec pozostałych szczurów. Nie da sie nie lubić. Reaguje na imię i przychodzi na zawołanie. Szybko uczy się łatwych komend i sztuczek. ( przekupstwem smakołykiem )
Maks - bardzo sprytny szczurek, udaje że go nie ma jak pora wracać do klatki, nadwymiar sprawny fizycznie, nie agresywny. Na imie nie reaguje ale przychodzi na drapanie w podłogę, uwaga lubi się chować !
Żaba - Bardzo uległy szczur, podporządkował go sobie dominujący George przez co Żaba zrobił się lekko płochliwy i chętnie szuka poczucia bezpieczeństwa, lubi być głaskany i mizany.

Do szczurów dołączam klatkę której zdjęcia wstawiam. Dołączam zestawy polarkowych mebelków. Połowa z nich jeszcze nie zdążyła być w ogóle użyta. Łącznie jest 22-25 elementów ( muszę sprawdzić bo pogryzionych nie dam ).
Do klatki dołączam półeczki, drabinkę, własnoręcznie zrobioną drabinkę do wyjścia, kuwety dwie, trzy poidła, miski, spory zapas karmy szczurzej Multi Fil i woreczek kociej, kolby, smakołyki, żwirek do kuwety, sprawy zabijający zapachy do kuwety. Klatka jest w stanie idealnym, ma niecałe pół roku.
Co do moich oczekiwań względem właściciela.
Nie oddam szczurów bardzo młodej osobie, nie oddam osobie która wczesniej szczurów nie miała. Wolałabym aby był to ktoś z Warszawy kto da mi możliwość aby je odwiedzić raz na jakiś czas. Oczekuję stałej informacji o rozwoju i zdrowiu ogonków, zaznaczam że w sytuacji awaryjnej kiedy ktoś będzie musiał zrezygnować z opieki SZCZURY WRACAJĄ DO MNIE !
Szukam kogoś kto poświęci im dużo czasu, kogoś kto da im to czego mi teraz brakuje - CZAS !
Szczury bardzo chętnie jedzą karmę, surowe warzywa : marchewkę, ogórka, brokuły, uwielbiają rózne rodzaje sałat, z owoców jabłka, gruszki banany, czasami im susze lekko wazywa i owoce które też lubią. Od czasu do czasu dostają suchy ciemny chlebek lub bułkę z ziarnami. Podaję im obiadki gerbera czasami też lubią,gotowanego kurczaka lub indyka. ogólnie jedzą wszystko co im sie sa jednak nie wykraczam poza to co napisałam ( nie licząc mikroskopijnych ilości smakołyków ;) ) Piją z poidełka ale potrafią też z miseczki, dają sobie myć ogonki, ogólnie są bardzo cierpliwe nie zdazyła się sytuacja w której chciałyby ugryźć. Jedyny problem jest jak pora wracać do klatki, uciekają są sprytne i świetnie działają w grupie.
Jesli chodzi o względy finansowe, cokolwiek by się nie działo, jakiejkolwiek pomocy weterynarza by nie potrzebowały służę swoją pomocą.
Jestem w stanie zagwarantować ich transport do nowego domu tak samo życze sobie sprawdzić warunki w jakich będą miały żyć.
Nie ma możliwośći rozdzielenia stada, muszą iść razem do nowego domu.
Jeśli znajdzie się odpowiedna osoba z bólem serca je oddam, proszę o dokładny opis siebie, warunków...
Daję naprawdę dużo, koszt klatki z dodatkami jaki daje ZA DARMO to około 2 000zł ( sama klatka kosztowała 1100zł )
Zamieszczam zdjęcia.
Nie krytykujcie mnie proszę że je oddaje ....

[ Dodano: Pt Maj 25, 2014 01:02 ]
Zapomniałam dodać w temacie, rozważam jednak opcję oddawania szczurków parami.
Ostatnio zmieniony przez Anna_Ch Pią Maj 23, 2014 03:21, w całości zmieniany 1 raz  

nimka 

Wysłany: Pią Maj 23, 2014 06:31   
   Zwierzątka: Pies, 3 Koty + u rodziców: Kot i Pies

Śliczne są :)

Anna_Ch 

Wysłany: Nie Maj 25, 2014 19:53   

eni, nie mam żadej PW od Ciebie, chciałabym Ci podać tel ale tutaj tego nie zrobię bo taki kontakt byłby bardziej "realny".
Może moderator jest w stanie odblokować PW ?

Anna_Ch 

Wysłany: Nie Maj 25, 2014 19:53   

eni8,
Czy moja wiadomość dochodzi do Ciebie ?

Lama-Carolina 

Wysłany: Pon Maj 26, 2014 12:47   

hej są jeszcze chłopcy do oddania ?

eni8 

Wysłany: Pon Maj 26, 2014 21:20   
   Zwierzątka: szczury Conchita i Persi

Anna_Ch napisał/a:
eni8,
Czy moja wiadomość dochodzi do Ciebie ?

Czytam to , co piszesz na forum. napisałm teraz emaila z moim telefonem, jak możesz to zadzwoń rano, jak najwczesniej mozesz, albo wyslij smsa z Twoim nr tel, to oddzwonię.
pzdr :-)
eni

eni8 

Wysłany: Pon Maj 26, 2014 21:26   

Anna_Ch napisał/a:
eni, nie mam żadej PW od Ciebie, chciałabym Ci podać tel ale tutaj tego nie zrobię bo taki kontakt byłby bardziej "realny".
Może moderator jest w stanie odblokować PW ?

Sprawdzałam w mojej skrzynce PW do Ciebie zostało wysłane 2 dni temu, nie wiem, czemu go nie widzisz. Ja od Ciebie też nie mam PW, tylko to, co na forum. Może coś źle robię...
eni

Kaola 

Wysłany: Wto Maj 27, 2014 13:55   

Też byłabym zainteresowana adopcją dwóch chłopców. Są jeszcze jacyś?

eni8 

Wysłany: Śro Cze 04, 2014 13:59   

MOZE USUNIESZ TO OGŁOSZENIE?Czekałam tydzien, załatwiłam transport, a Ty piszesz SMS,że nieaktualne.
eni8

smeg 

Wysłany: Śro Cze 04, 2014 14:04   
   Zwierzątka: brak

Na drugim forum znalazłam informację, że ogłoszenie jest nieaktualne, szkoda że autorka nie poinformowała o tym także tutaj lub chociaż bezpośrednio nie napisała do osób zainteresowanych. Temat zamykam.
Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi