|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przesunięty przez: mmarcioszka Śro Lut 12, 2014 19:01 |
Przyjmę/kupię szczurka - Lublin |
Autor |
Wiadomość |
wilde22
|
Wysłany: Czw Lut 06, 2014 11:39 Przyjmę/kupię szczurka - Lublin
|
|
|
Cześć Od dawna zabierałam się za kupno szczurka i wreszcie się zdecydowałam. Nie za bardzo chcę kupić w zoologicznym, bo nie wiadomo jaka była jego przeszłość, rodzice czy zdrowi itd. Chciałabym kupić bądź przygarnąć od kogoś sprawdzonego ze zdrowymi szczurkami. Jestem zainteresowana samiczką biało szarawą, jasno szarą lub czarną. Warunki będzie miała myślę że odpowiednie. Planuję zakup klatki 100cm z odstępami 7mm, dużo atrakcji w postaci zabawek dla gryzoni w klatce, dobrej jakości karmę. Jestem w stanie pojechać nawet do Warszawy (pod warunkiem że ktoś podjechałby do mnie na dworzec - zupełnie nie znam miasta). Czekam na odpowiedzi. Mam też psa ale szczurzyca nie będzie służyła jako jego zabawka, czy pokarm czy cokolwiek innego. Po prostu chciałabym ogonka |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Czw Lut 06, 2014 11:44
Zwierzątka: brak |
|
|
wilde22, najpierw poczytaj trochę o szczurkach - przede wszystkim nie mogą one żyć samotnie, to zwierzęta silnie stadne. W grę wchodzi więc tylko przygarnięcie dwóch szczurków tej samej płci
Jeśli chcesz szczurki po zdrowych rodzicach, ze znanymi przodkami, możesz kupić je z hodowli rodowodowej. Tutaj są planowane mioty w hodowlach: http://forum.szczury.biz/viewforum.php?f=95 , należy zapisać się jeszcze przed narodzeniem szczurków.
Możesz też przygarnąć szczurki z działu "Oddam" za darmo Niestety nie będą raczej po znanych przodkach, ale najczęściej są oswojone, zdrowe (lub jesteś poinformowana o chorobie zanim się zdecydujesz), no i nie wspierasz finansowo sklepów zoologicznych. |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
wilde22
|
Wysłany: Czw Lut 06, 2014 11:53
|
|
|
czytałam już sporawo o szczurkach, czytałam też o tym że lepiej wziąć dwie samiczki albo dwóch samców. Najbardziej bym chciała czarną i białoszarawą samiczkę ale też myślałam że może na początek obcowania ze szczurkami jedna by do nabrania doświadczenia starczyła. Wcześniej (kilka lat temu) miałam kilka chomików, częsty kontakt z fretką (siostry była). |
|
|
|
|
mmarcioszka
|
Wysłany: Czw Lut 06, 2014 12:01
Zwierzątka: królinka i szczury |
|
|
wilde22, szczur porzebuje szczura, więc zdecydowanie dwa ogonki, a nie jeden. Jeśli weźmiesz siostry/braci będzie Ci na początku łatwiej, bo szczury już się znają, nie musisz ich łączyć i są w tym samym wieku, więc bawią się razem. Ponadto dwa szczury łatwiej oswoić niż jednego |
|
|
|
wilde22
|
Wysłany: Czw Lut 06, 2014 12:25
|
|
|
To będą dwa a raczej dwie. Teraz tylko znaleźć te swoje wybrane Nie muszą być rasowe choć najbardziej podobają mi się kapturowe i dumbo. Nie za bardzo wiem gdzie szukać bo tych ogłoszeń oddam jest niewiele. Może komuś gdzieś przypadkowo się urodziły... Znalazłam na facebooku idealne umaszczenia jak dla mnie (czarna samiczka i biało szara samiczka) ale chyba już mają domki bo było ich 12 (6samczyków i 6samiczek) i z komentarzy wynika że było chętnych na te szczurki sporawo.
jeśli chodzi o kolorystykę:
http://www.ogonek.waw.pl/...zczur-rilla.jpg
http://3.bp.blogspot.com/...0/szczur_01.jpg |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Czw Lut 06, 2014 12:40
Zwierzątka: brak |
|
|
Przejrzyj fanpage "Szczurze adopcje" - https://www.facebook.com/SzczurzeAdopcje?fref=ts
https://www.facebook.com/jagodaa.d - ta dziewczyna też ma wpadkowe szczurki do oddania, ogłaszała się na szczurzych grupach na facebooku. |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
wilde22
|
Wysłany: Czw Lut 06, 2014 13:03
|
|
|
właśnie tam wypatrzyłam te ogłoszenie o 12tce szczurków do oddania w Warszwie Śledzę. Na tablicy.pl jest sporo ogłoszeń ale o mrożonych szczurkach i na karmę |
|
|
|
|
Cegriiz
Avaria
|
Wysłany: Czw Lut 06, 2014 14:05
Zwierzątka: Kupa szczura i cztery myszy |
|
|
Off-Topic: | wilde22, jako ciekawostkę powiem, że nie ma szczurów rasowych Szczury mają i wyłącznie odmiany |
|
_________________ Moje ogony
|
|
|
|
|
wilde22
|
Wysłany: Czw Lut 06, 2014 17:03
|
|
|
ojj Mam od 16lat w posiadaniu wiecznie psy i dla mnie jakoś tak "rasa" weszła mi bardziej niż słowo odmiana . To wielki błąd chyba nie jest :p |
|
|
|
|
Cegriiz
Avaria
|
Wysłany: Czw Lut 06, 2014 17:11
Zwierzątka: Kupa szczura i cztery myszy |
|
|
Off-Topic: | wilde22, biorąc pod uwagę, jakie ma faktycznie znaczenie nazwa "rasa", to całkiem duży Ale prawie każdy początkujący go robi Teraz już wiesz ojaka jest poprawna nazwa |
|
_________________ Moje ogony
|
|
|
|
|
wilde22
|
Wysłany: Czw Lut 06, 2014 17:26
|
|
|
hehe no dobra Żeby być już jakiś kroczek bliżej szczurków, dziś kupiłam karmy małe opakowanko (500g) i przeglądam klatki na allegro. Wpadła mi w oko ta i tą chyba zamówię: .
Nie będę tu bałaganu robić bo to wątek szukam szczurka a nie urządzam mu chatę ale no im szybciej urządzę tym szybciej będę mogła intensywniej poszukiwać ogonków
Mam nadzieję znaleźć te swoje wybranki do końca lutego |
|
|
|
|
ema0505
|
Wysłany: Czw Lut 06, 2014 17:47
Zwierzątka: 5 szczurzych panów i pies Collie nie border |
|
|
wilde22, jakiego wymiaru jest klatka? Pamiętaj, że minimalny wymiar klatki dla dwóch szczurków, to 65x40x65cm lub 80x45x45cm |
_________________ Ze mną: Borys, Bobby Singer, Cookie spod Husarskich Skrzydeł, Gambit of Zirrael, Zen Rotta Taivas, Zick Rotta Taivas, Dave Incredible Rats <3
Za TM: Nodi vel Zdzichu, Scooby vel Pindol, Hienek, Arnold, Harry, Mortimier Pierwszy, Majki, Jessie, Tutek, Czarny
Nasz temat: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=15302
Zapraszam
|
|
|
|
|
wilde22
|
Wysłany: Czw Lut 06, 2014 18:30
|
|
|
Wymiary tej klatki:
długość klatki : 100cm
szerokość klatki : 54cm
wysokość klatki : 46cm
odstępy między prętami : 7mm
grubość drutu : 1,5mm
wysokość spodu : 18cm
WYMIARY DRZWICZEK
wysokość drzwiczek górnych : 25cm
szerokość drzwiczek górnych : 40cm
wysokość drzwiczek frontowych : 10cm
szerokość drzwiczek frontowych : 12cm |
|
|
|
|
wilde22
|
Wysłany: Czw Lut 06, 2014 18:57
|
|
|
Takie małe dzisiejsze zakupy
Już nie mogę się doczekać aż zmienię wątek i będę pisała o ogonkach jak się mają |
|
|
|
|
kasandralublin
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|