Alloszczur Strona Główna Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Kluska
Czw Cze 28, 2012 09:27
[Szczecin] samiczka - półroczna, dumbo
Autor Wiadomość
Vaco 
phage the Chihuahua

Wysłany: Pon Maj 14, 2012 12:46   [Szczecin] samiczka - półroczna, dumbo

Sprawa wygląda następująco : wczoraj, będąc na zakrapianej imprezie ze znajomymi, postanowiliśmy przenieść się do mieszkania jednego z ich kumpli. Na miejscu zastał mnie przerażający widok. W akwarium o podstawie około 18 na 30cm siedziała mała samiczka, bez wody, bez jedzenia. Za miski robiły jej podstawka pod jajko i opakowanie od pasztetu, najprawdopodobniej jej poprzednie jedzenie. Zapytałam się, czy nie chciałby się jej "pozbyć". Na co dostałam odpowiedź, że bardzo chętnie, bo oni tam mieszkają w kilka osób, ale nikt się nią praktycznie nie zajmuje.
Samiczka ma okropne uszy i ogon, wygląda mi to na jakąś grzybicę, popołudniu pojedziemy z nią do weterynarza, żeby ją obejrzał.

"Benia" jest bardzo kochana, lgnie do ludzi, jest ciekawska i ufna, niczego się nie boi. Póki co musi siedzieć sama, ale będą ją łączyć z dwiema innymi samiczkami które są u mnie na DT. Gdy weźmie się ją na ręce to wylizuje wszystkie palce, a gdy głaszcze się ją po pleckach to mruży oczka i zasypia rozpłaszczona.

Ma pół roku, uszy dumbo (to, co z nich zostało), blazed a kolor nie mam pojęcia i ciężko mi powiedzieć, jakby była przypruszona kurzem. Sierść - nie wiem, jest tak zaniedbana że ciężko coś powiedzieć, obecnie wygląda jak velveteen ale najprawdopodobniej to sierść spowodowana brakiem opieki, a nie żaden velveteen.

Zdjęcia są okropne bo póki co nie mam aparatu i musiałam robić telefonem. Na dniach postaram się coś zrobić ;)

W ADOPCJI PIERWSZEŃSTWO MAJĄ OSOBY, KTÓRE CHCIAŁYBY JĄ ZAADOPTOWAĆ WRAZ Z DZIEWCZYNKAMI Z TEGO TEMATU:
http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=12058

Cegriiz 
Avaria

Wysłany: Pon Maj 14, 2012 12:48   
   Zwierzątka: Kupa szczura i cztery myszy

Coś strasznego :/

Pyl 
Powrócona

Wysłany: Pon Maj 14, 2012 12:56   
   Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O

Vaco, to wygląda na świerzb, uważaj, żeby sobie stada nie zarazić. Powodzenia w szukaniu domku :kciuki:

smeg 

Wysłany: Pon Maj 14, 2012 12:59   
   Zwierzątka: brak

Według mnie również te uszy i ogon to megaświerzb. Tak wygląda w zaawansowanej postaci, więc lepiej na początek walnijcie ją czymś przeciwpasożytniczym, zamiast męczyć kuracją przeciwgrzybiczą. Trzymam kciuki za domek i powrót do zdrowia :kciuki:
Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~

Vaco 
phage the Chihuahua

Wysłany: Pon Maj 14, 2012 13:09   

podejrzewałam grzybicę, bo myślałam że świerzb to i na całym ciele powinna mieć a to "tylko" uszyi ogon. nigdy nie widziałam ani jednego ani drugiego na żywo więc nie wiedziałam :P laska nie ma dostępu do mojego stada, ani do dziewczynek :)
smeg napisał/a:
ją czymś przeciwpasożytniczym
posypać ją Incectinem zanim zajedziemy do weta?

Layla 
zawieszona

Wysłany: Pon Maj 14, 2012 13:15   
   Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta

Vaco, bywa, że świerzb jest tylko na uszach, przynajmniej moje tak miały najczęściej. Pojedź do weta, insectin na świerzba niewiele da. Trzeba iwermektynę.

Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban...

Pyl 
Powrócona

Wysłany: Pon Maj 14, 2012 13:19   
   Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O

Ja bym poczekała na wizytę u weta, jeśli to parę godzin to jej nie zbawi, a powinna dostać ivermektynę. Świerzb "typowy" to właśnie uszy i ogon, taki na całej skórze jest znacznie rzadszy. O ile wiem świerzb może przenosić się też przez kontakt nie-bezpośredni (transporter, Twoje ręce czy ubrania), więc uważaj. Ciebie nie zarazi (to inny świerzb niż ludzki), ale stadko pośrednio może.

smeg 

Wysłany: Pon Maj 14, 2012 13:20   

Tak, lepiej poczekać na wizytę u weta, insectin chyba bardziej działa na pasożyty żyjące na skórze, a nie drążące jak świerzb. Chodziło mi o to, że warto wręcz zasugerować weterynarzowi pasożyty, bo zdarzyło mi się kiedyś, że zaawansowany świerzb u mojego pierwszego szczura miałam leczony jako grzybicę - oczywiście miesiąc kuracji nic nie pomógł. Co prawda tamten weterynarz nie miał pojęcia o szczurach, na pewno macie u siebie lepszego, ale lepiej dmuchać na zimne ;)
Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~

Vaco 
phage the Chihuahua

Wysłany: Pon Maj 14, 2012 13:34   

ręcę myję zaraz po dotykaniu, na "wybieg" to tylko do wanny ją dałam. jakby mi się 12 chłopa + 2 DT baby zaraziły to bym chyba oszalała, ale póki co nie było możliwości żadnej.

biedne maleństwo...jest naprawdę bardzo kochana, chodząca lizaweczka-przytulanka

nubijka 
miłośniczka brzydoty

Wysłany: Pon Maj 14, 2012 13:56   

ale miała farta, że tam byłaś :]

Ninek 

Wysłany: Pon Maj 14, 2012 14:03   
   Zwierzątka: 7 kotów, 2x chomik + pies

To na pewno świerzb, u szczurów zazwyczaj tak wygląda. Po ivermektynie w pare dni zacznie wszystko odpadać :)

Jest obłędnie piękna. Aż mi kurde żal, że obiecałam sobie 3 szczury (cztery też by sie w klatce zmieściły).
W pamięci 'stare stado': H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F i 'nowe stado': G, B, M, T, Z, MM, W, P, P i LL

Vaco 
phage the Chihuahua

Wysłany: Pon Maj 14, 2012 14:15   

Off-Topic:
nubijka, weeź bo zacznę chodzić pić ludziom po domach i sprawdzać, czy szczurów nie mają :P

Ninek, jest prześliczna i przesłodka, liże wszystkie palce które się do niej zbliżają :P

smeg 

Wysłany: Pon Maj 14, 2012 14:59   

Ona ma czerwone oczka czy ciemne? :>

Vaco 
phage the Chihuahua

Wysłany: Pon Maj 14, 2012 15:04   

ruby ;) a tak w ogóle to wąsików nie ma standardowych, więc może być faktycznie velveteen

Dolly 

Wysłany: Pon Maj 14, 2012 15:06   

Nawet na tych "kiepskich" zdjęciach wygląda cudnie. Oby szybko doszła do siebie.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi