|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przesunięty przez: Gato Sob Sty 13, 2007 15:35 |
Krwotoki. |
Autor |
Wiadomość |
smeg
|
Wysłany: Nie Cze 07, 2015 20:01
Zwierzątka: brak |
|
|
Ropomacicze to wyciek ropy z dróg rodnych, nie krwi. Co prawda krwawienie może przerodzić się w ropomacicze, jeśli dojdzie do zakażenia i generalnie zalecana jest sterylizacja, ale moja pani weterynarz najpierw zawsze stosuje leki na zwiększenie krzepnięcia krwi - cyklonaminę, wit. K. Jeśli po tym nie będzie poprawy lub problem będzie nawracać, najlepiej wysterylizować szczurkę póki jest jeszcze w dobrej formie, nie czekać aż będzie starsza i słabsza. |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Nie Cze 07, 2015 22:16
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
smeg, masz rację, że to krwiomacicze, ale niebezpieczne jest równie bardzo - często jest pochodną zmian nowotworowych lub zapalnych w narządach rodnych.
Do weta trzeba koniecznie i faktycznie wskazana jest kastracja. |
_________________ Czy wiesz, że powstała ulotka o szczurach?
Może chcesz wspomóc kampanię informacyjną roznosząc ulotki do lecznic? A może promując akcję na FB? |
|
|
|
|
limomanka
Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Pon Cze 08, 2015 07:53
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
Pyl napisał/a: | Do weta trzeba koniecznie |
I to kompetentnego, szczurzego weta - nie takiego, który odsyła podczas krwawienia do obserwacji, bo to nic takiego. |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
|
Medusa
|
Wysłany: Pią Cze 19, 2015 15:43
|
|
|
Jesteśmy umowieni na sterylkę. To na bank nie jest ropomacicxe, gdyż krew jest żywa. Ten wet przy drugiej wizycie zrobił usg, ale niczego nizrobiliśmy.Sprawdził i pęcherz i macicę. Podał witaminy i kontakt do innego weta, który zrobi sterylizację (on sam nie chce się podjąć, gdyż stwierdził, że niektóre szczurki nie przeżywają tego zabiegu). Na szczęście podał mi kontakt do weta, z którym znamy sie od lat, bo z kotami mamy i ze świniami moimi chodziłam. Martwie sie jak cholera. Od tamtego incydentu jest z nią ok. Ale nie ryzykujemy. Z narzeczonym wolimy podjąć jakiekolwiek kroki, niż później pluć sobie w brodę, że nic nie zrobiliśmy. |
_________________ ze mną: szczurze Harley i Honda, psie Tobi i Sara, świnkowe Irokez, koniska Gal, Fuks i Posąg <3
za TM: szczurze Krówka, psie Scooby i Kropka, świnkowe Zuzek i Lolek, końskie Likon, Lolek, Edek |
|
|
|
|
angelus
garota
|
Wysłany: Pią Lis 20, 2020 13:11
Zwierzątka: szczurowadła |
|
|
Ma ktoś pomysł czy rutinoscorbin u szczurów działa podobnie jak u ludzi i "uszczelnia" naczynia krwionośne?
Cito lekko krwawi z nosa przy kichaniu. Nie cały czas, tylko przy takim wielkim ataku który go kilka minut meczy. U niego to kichanie to "norma" ze względu na mykoplazmozę, ale wcześniej krwawienia się nie zdarzały.
W mieszkaniu miałam dość suche powietrze, co pewnie też nie najlepiej wpłynęło na śluzówkę nosa, ale już to naprawiłam.
Wizytę u weta mamy na 3 dni to też jeszcze dopytam.
ps. to nie porfiryna, porfiryna mu leci cały czas (on już tak ma, znowu myko), ale sprawdziłam wodą utlenioną i się odbarwiło, a dodatkowo był malutki skrzep |
_________________ angelusowe aniołki
Zdecydowanie za szybko opuściły ten świat, ale nigdy nie opuszczą mojego serca...
Denga, Dżuma, Sepsa, Ebola, Plaga, Vena, Febra, Xerxes, Yakuza, Coma, Coli
|
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Nie Lis 22, 2020 03:23
|
|
angelus, nie mam pojęcia odnośnie rutinoscorbinu, ale u quaq szczur kichający krwią miał ostre nadciśnienie. Może warto to sprawdzić? |
|
|
|
|
angelus
garota
|
Wysłany: Nie Lis 22, 2020 12:36
|
|
Pyl, Dzięki, ważna informacja! sprawdzę na pewno.
Ja to potraktowałam na zasadzie takiej jak u ludzi - długotrwałe zapalenie w obrębie nosa uszkodzone naczynia krwionośne.
Na chwilę obecną nawilżenie powietrza pomogło, bo krwawienie już się nie powtórzyło, ale biorąc pod uwagę, że Cito ma chore serce to tym bardziej trzeba na ciśnienie uważać.
Jeszcze raz dzięki!
Edit:
Byliśmy u weta, ciśnienie w normie.
Na chwilę obecną zostawiamy, głownie dlatego, że krwawienie już się nie powtórzyło.
Gdyby nawróciło to zrobimy dalszą diagnostykę. Na chwilę obecną jest kilka pomysłów
- stan zapalny + długotrwałe kichanie + suche powietrze
- jakiś polip w nosie
- RTG czy jakiś ząb nie uszkadza zatok + dokładne sprawdzenie wszystkich tylnych zębów (na pierwszy rzut oka wyglądają ok, ale wetka tylko spojrzała, nie sprawdzała czy się któryś nie rusza itd) |
Zdecydowanie za szybko opuściły ten świat, ale nigdy nie opuszczą mojego serca...
|
Ostatnio zmieniony przez angelus Śro Lis 25, 2020 02:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Śro Lis 25, 2020 00:04
|
|
angelus, wersja z suchym powietrzem na pewno jest fajniejsza Trzymam za nią kciuki! |
|
|
|
|
angelus
garota
|
Wysłany: Śro Lis 25, 2020 21:38
|
|
Pyl, dzięki!
Też zdecydowanie wole, żeby to było suche powietrze, szczerklinie, że Cito ma już wystarczająco dużo innych chorób. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|