|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Hodowle - oceny, opinie, ranking - temat dyskusyjny |
Autor |
Wiadomość |
Martini
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 15:38
Zwierzątka: kicha z ogoniastymi zwierzątkami... |
|
|
A jak definiuje się profesjonalizm hodowcy i kto to ocenia? Bo profesjonalizm to słowo-worek, jak się dorzuci hasło "ogólna ocena", to powstaje kategoria tak rozmyta, że ja bym nie wiedziała, co oceniać. |
_________________ think big, start small |
|
|
|
|
Nakasha
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 15:42
Zwierzątka: 3 psy, 2 kotki |
|
|
Można też dawać oceny bez wskazywania na "najlepszą" hodowlę, każdy będzie mógł sobie zobaczyć, ile gwiazdek ma dana hodowla za konkretny okres czasu i ile osób głosowało.
A można też stosować jakieś kryteria i wyznaczać "najlepszą" hodowlę. Mi to jest obojętne, hodowli jest mało, chętnych na mioty sporo, hodowle są sensowne, więc wątpię, aby taka ocena znacząco wpłynęła na ilość chętnych. W sensie, wątpię, czy jeśli jakaś hodowla będzie mieć w kategorii 4, a inna 6, to nagle wszyscy rzucą się do hodowli z 6, całkiem rezygnując z tej z 4-ką. |
_________________ Za TM: 95 szczurzych duszyczek [*] |
|
|
|
|
Niamey
Zhongguo!
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 16:40
|
|
|
Sama idea wymiany opinii o hodowlach bardzo mi się podoba, choć w naszych realiach nie ma to aż tak dużego znaczenia - hodowli jest raptem kilka i nie trudno się w nich zorientować. Cenne na pewno będzie zwrócenie uwagi czy gdzieś coś nie szwankuje - np. udzielanie informacji chętnym, udzielanie niezbędnych informacji itp. Każdy ma jakieś słabsze punktu i to z pewnością będzie okazja, żeby je wzmocnić.
Nie przemawia do mnie jednak ustawianie hierarchii pod względem ilości punktów. Budzi to pejoratywne skojarzenia, nie mówiąc o tym, że różne tempa pracy hodowli nie pozwalają na sensowne porównywanie ich na tych samych odcinakach czasu. No i trochę zabawnie brzmi, że będziemy tu ogłaszać, że hodowlą kwartału I została hodowla SunRat's , a kwartału drugiego hodowla Anahata i wszystkie dostaną medal z ziemniaka
Pomijając już sytuacje, że ktoś oceni bardzo negatywnie, bo nie starczyło dla niego szczura albo danej odmiany.
I jeszcze jedno - mało kto oceni rzeczywistą "jakość" hodowli - czyli dobór przodków, pracę nad zdrowiem itp. Oczywiście kontakt z hodowcą i jego wsparcie, zwłaszcza dla osób początkujących, jest bardzo ważny, ale warto zwrócić uwagę, ile przychodzi na forum osób, które kupiły w jakimś totalnym pseudo, a są super zadowolone z kontaktu z "hodofcą" |
_________________ moje szczuraki
Pino*Myszka*Diuna*Zefir*Śmietanka*Lotta*,Migotka*Mimbla*Ponyo*Kikimora*Archa*Bucca*Beren*Itka* |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 16:54
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
Niamey napisał/a: | Pomijając już sytuacje, że ktoś oceni bardzo negatywnie, bo nie starczyło dla niego szczura albo danej odmiany. |
Stąd wydaje mi się, że oceniać hodowlę powinna tylko osoba, która ma szczura z danej hodowli, ale możemy wspólnie wymyślić schemat oceny. |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|