|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Zamknięty przez: Karena Pon Cze 04, 2012 16:34 |
Planowany miot kontrolny "F" of Anahata |
Autor |
Wiadomość |
Nakasha

|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 15:47 Planowany miot kontrolny "F" of Anahata
Zwierzątka: 3 psy, 2 kotki |
|
|
Planowany miot kontrolny "F"
UMÓKI SunRat's + ODJI of Anahata
Lista na samiczki jest już zamknięta, na samce mam 2 wolne miejsca.
Miot będzie mieć miejsce w Białymstoku, maluszki przywiozę do Warszawy, transport do innych miast za pośrednictwem dobrych dusz w ostateczności konduktorki, również jest możliwy.
Umóki:
dumbo, rex, russian burmese, self
ur. 28.10.2011
Zamiast rozpisywać się o jej wspaniałym charakterze, wrzucam filmiki.
Gniecenie Umósi:
http://www.youtube.com/wa...=4&feature=plcp
Gniecenie Umósi i jej mamy:
http://www.youtube.com/wa...=5&feature=plcp
Dodam, że babcia Pavati jest równie łagodna i spokojna, a mamusia Qiuyue to taki sam gniotek jak Umóki. Charakter tych szczurów nie od dzisiaj mnie zachwyca. Umósia nie jest "rozlazłą" kluską do miętoszenia, wprawdzie gdy się ją weźmie na ręce to luźno zwisa, ale lubi biegać i zwiedzać - jak dla mnie to ideał.
Dziękujemy hodowli SunRat's za zgodę na krycie Umósi!
Odji:
dumbo, rex, dark pearl, blazed, capped/niest. bareback?
ur. 30.05.2010
Również jego charakter jest wyjątkowy - to bardzo łagodny i zarazem aktywny szczur, kochający mizianie ponad wszystko. Na wybiegu włazi na człowieka i wkręca się ryjkiem pod dłoń. Większość szczurów z miotu O jest właśnie taka. Tacy sami byli rodzice i dziadkowie Odji'ego.
Gniecenie Odji'ego:
http://www.youtube.com/wa...plcp&playnext=1
Odji pulsuje oczkami:
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Mizianie Odji'ego i jego brata:
http://www.youtube.com/wa...=7&feature=plcp
Informacje o zdrowiu: miot O z którego pochodzi Odji był zawieszony z powodu podejrzenia problemów z sercem (wujek miotu je miał). W spokrewnionym miocie Y pojawiły się podejrzenia problemów z sercem, jednak na dzień dzisiejszy w miocie O podobnych problemów nie ma, podobnie w linii bezpośredniej wstępnej i miocie V. Krewni Pavati, babci Umósi mieli problemy z nerkami, jednak Pavati i jej bezpośrednia linia są zdrowe, podobnie problemów z nerkami nie ma spokrewniony miot B SunRat's. Ciocia Umósi odeszła z powodu nowotworu śledziony.
W Czechach szczury spokrewnione z Pavati nie są rozmnażane, nie żyje też większość jej najbliższych krewnych. Niemniej to "tylko" 1 babcia miotu, a w polskich odnogach po niej nic "genetycznego" się nie dzieje. Blanka z hodowli macierzystej Pavati napisała, że jej rodzice nie chorowali na nerki i że mogę rozmnożyć wnuczkę Pavisi. Musimy prowadzić selekcję hodowlaną, ale z drugiej strony rezygnowanie ze wszystkich miotów, u których dalszych krewnych pojawiły się jakiekolwiek problemy zdrowotne, szybko spowoduje, że szczurów do rozmnażania - nie będzie... Wydaje mi się, że ryzyko zdrowotne tego miotu jest na tyle małe, że może on mieć miejsce.
Niemniej ryzyko problemów z nerkami istnieje i chętni powinni być tego świadomi.
W związku z tym miot ma status kontrolny, a cena za maluszka będzie wynosić 60 zł. Będę wymagać co najmniej 1 zdjęcia RTG każdego malca z miotu, gdy miot będzie mieć ok 1,5 roku.
Więcej tutaj:
http://shsr.szczury.biz/viewtopic.php?t=1422
Miot jest planowany nie ze względu na "kolorki", a ze względu na doskonałe charaktery rodziców i spokrewnionych szczurów. Maluchy być może nie będą fenotypowo niezwykłe, ale mam nadzieję, że ich usposobienie to nadrobi. Charakter maluchów zależy od wielu czynników, w tym od czynnika genetycznego - mam nadzieję, że odziedziczą po rodzicach, dziadkach i pradziadkach to, co najlepsze. Ponadto chciałabym w następnym pokoleniu wyhodować znaczone russian blue.
Krycie odbędzie się w maju.
Rodowód miotu:
http://i993.photobucket.c...dkowieMiotF.jpg
Spodziewamy się:
uszy: dumbo
sierść: rex, double rex, standard
kolory: black, agouti, baardzo małe szanse na inne
znaczenia: self, berkshire, irish, hooded, capped, szanse na inne
Zapraszam do zapisów.
CV można pobrać stąd: http://chomikuj.pl/nakasha_kratakau/Anahata wysyłamy je na adres hodowli: anahata_rattery@interia.eu
Proszę też zapoznać się z warunkami rezerwacji: http://anahata_rattery.eu.interii.pl/warunki.html
Obowiązuje podpisanie umowy kupna - sprzedaży. Jeśli ktoś nie zastosuje się do postanowień, szczególnie w kwestii sekcji zwłok czy histopatologii, to obiecuję, że najpierw zaciukam, a potem wpiszę do niepolecanych domków. W razie konieczności przeprowadzenia w/w badań i jakichkolwiek wątpliwości (czy to natury emocjonalnej, czy finansowej), proszę o kontakt, wspólnie ustalimy najlepsze rozwiązanie.
Maluszki dostaną rodowody.
Mogę odmówić rezerwacji maluszka bez podania powodu, ale staram się ten powód jednak podawać. Wymóg wypełniania CV i potem rozmowy na GG lub przez tel. wynika stąd, że chcę znaleźć dla moich szczurzych wnuków jak najlepsze domki.
Szczur to żywe, czujące stworzenie, a nie zabawka!
Inne zasady:
Rezerwacja nie jest gwarancją kupna. Rezerwacja nie jest też przymusem kupna.
Nie gwarantuję, że każdy dostanie takiego szczurka, jakiego opisuje w CV, ponieważ to zależy od tego, jakie ogonki się urodzą.
Jeśli dla kogoś nie starczy wymarzonego szczurka, może wybrać innego lub zrezygnować. Można też przepisać się na inny miot.
Poza kolejnością wybierają zawsze: właściciele rodziców i hodowcy. Członkowie SHSR również mają pierwszeństwo.
Rezerwacje są potwierdzane gdy malce otwierają oczka i dopiero wtedy wybiera się maluszka dla siebie, według wskazanej kolejności również wtedy opłaca się bezzwrotną zaliczkę w wysokości 30 zł. Wpłacenie zaliczki jest ostatecznym potwierdzeniem rezerwacji. Późniejsza rezygnacja lub brak jakiegokolwiek kontaktu i w efekcie usunięcie rezerwacji nie uprawia do zwrotu zaliczki.
Inne warunki rezerwacji i zasady są opisane na stronie - proszę zapoznać się z zakładką "warunki rezerwacji". W razie wątpliwości można śmiało pytać.
|
Ostatnio zmieniony przez Nakasha Nie Maj 13, 2012 15:28, w całości zmieniany 26 razy |
|
|
|
 |
quagmire

|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 15:49
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
Nakasha napisał/a: | mamusia Qiuyue to taki sam gniotek jak Umóki. |
po Bibusiu
Strasznie miło, że są takie miłe. Zostanę pra pra Babcią |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
 |
Vaco
phage the Chihuahua

|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 16:00
|
|
|
Off-Topic: | czy tylko mi wyskakuje błąd przy ściąganiu CV? |
|

|
Ostatnio zmieniony przez Vaco Czw Mar 01, 2012 16:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wuwuna

Zaproszone osoby: 4
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 16:02
Zwierzątka: Koronolo i jego królestwo |
|
|
cóż więcej powiedzieć kocham Odjiego |
w bajkowej krainie do której i ja zmierzam...Aweszelle, Wowo, Ydżynty, Reggae, Ingraadu, Gunnar, CH.P.Ramudilka, Uoi, Wuneczka, Mastomys, Qremkline Qundelek, Bowdaraża, Xibbula, Kóelkonos, Tepikól, Góró Jokómkel, Gygymeszl, Gymýmmöl, Flip, Umúmrúl, Champion, Raś, Hebreebreel, Werdamerda, Enty Emiśmiś, Diópiószele, Charlie, Gín Géžužůý, Awwu, Bůxůwůxib, Umumul, Uau-uu, Dżyliki, Ju-Wu-Tumpek |
|
|
|
 |
smeg

|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 16:07
Zwierzątka: brak |
|
|
Miot w Anahata Rattery, ale super! |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
 |
Karena
SITH HAPPENS

|
|
|
|
 |
Nakasha

|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 16:40
|
|
Już poprawiłam chomika. Działa? |
|
|
|
 |
Karena
SITH HAPPENS

|
|
|
|
 |
Pućka

|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 16:55
Zwierzątka: pies |
|
|
Nasza siostra będzie mamusią? Przecież niedawno co się urodziła, ale ten czas leci:)
Czekałam na ten moment, aż Anahata ogłosi miot i żałuję że tu weszłam.. nie mogę się doszczurzać!!:(
rodzice przepiękni |
|
|
|
 |
mmarcioszka

|
|
|
|
 |
Nakasha

|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 17:35
|
|
quagmire, ja też.
wuwuna, taaak, Xibbusiowy synek.
smeg, też się cieszę.
Karena, mam. A co, chciałabyś małego gniotka do stada ?
Pućka, dzięki. Czas leci strasznie szybko, sama nie mogę uwierzyć, że wnuczka Pavati już powoli dorasta do roli matki.
mmarcioszka, oj tam oj tam, jeden w tą czy tamtą, co to za różnica. A GMR zobowiązuje. |
_________________ Za TM: 95 szczurzych duszyczek [*] |
|
|
|
 |
Karena
SITH HAPPENS

|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 17:43
Zwierzątka: szczurze damy |
|
|
Nakasha, zanim odpisałaś posłałam cv Ehhhh nakasha nakasha.. Czwarta szczurzyca od Ciebie się zapowiada.. Jeśli charakter będzie taki jak ma Yoda moja to ojesuuu tak tu chwalisz charaktery, że musiałam no musiałam.
"Dumbo, rex, black. " szepcz to Umóki codziennie do uszka ode mnie !
A Odji niech mieszka w cieniu i je tylko ciemne rzeczy ! |
_________________ ♥♥♥ Zapraszamy do naszego wątku ♥♥♥
🐭 -Hamaki na forum-
▶ -Facebook : Hamaki od 'Wilki Szpilki"- |
|
|
|
 |
wuwuna

Zaproszone osoby: 4
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 17:52
Zwierzątka: Koronolo i jego królestwo |
|
|
Nakasha napisał/a: | Czas leci strasznie szybko, sama nie mogę uwierzyć, że wnuczka Pavati już powoli dorasta do roli matki. | Nakasha, ja ostatnio wpadłam przez przypadek na zdjęcia z czasów kiedy Pavatka do mnie przyjechała. Była taka malenia. Ciągle mam przed oczami tamten czas.
Nakasha napisał/a: | wuwuna, taaak, Xibbusiowy synek. | taaaaaak |
w bajkowej krainie do której i ja zmierzam...Aweszelle, Wowo, Ydżynty, Reggae, Ingraadu, Gunnar, CH.P.Ramudilka, Uoi, Wuneczka, Mastomys, Qremkline Qundelek, Bowdaraża, Xibbula, Kóelkonos, Tepikól, Góró Jokómkel, Gygymeszl, Gymýmmöl, Flip, Umúmrúl, Champion, Raś, Hebreebreel, Werdamerda, Enty Emiśmiś, Diópiószele, Charlie, Gín Géžužůý, Awwu, Bůxůwůxib, Umumul, Uau-uu, Dżyliki, Ju-Wu-Tumpek |
|
|
|
 |
Nakasha

|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 18:12
|
|
Karena, super. Nie mogę zagwarantować, że wszystkie maluchy będą 100% jak rodzice, chociaż bardzo bym chciała. Będę je miziać i ukochiwać i socjalizować, żeby były miziaczkami.
wuwuna, mieściła mi się w dłoni... a niedawno Q i U mieściły mi się w dłoni. A teraz się przelewają.
Świeżutkie zdjęcia:
 |
_________________ Za TM: 95 szczurzych duszyczek [*] |
|
|
|
 |
Biała
wieczny student vet

|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 18:38
|
|
|
Na to czekałyśmy |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|