|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Jakiej płci jest mój szczur? |
Autor |
Wiadomość |
smeg

|
Wysłany: Pią Mar 13, 2015 14:14
Zwierzątka: brak |
|
|
sofor, oddziel je natychmiast. Możesz oddać samczyka do adopcji na forum i przygarnąć zamiast niego samiczkę. Możesz też zrobić na odwrót, ale najpierw poczekaj 3 tygodnie, żeby upewnić się, że mała nie została zapłodniona - tyle trwa ciąża u szczura. Niestety na sterylizację/kastrację są za młode, musiałyby jeszcze ok. 2 miesiące siedzieć oddzielone, a szkoda, żeby tyle czasu spędziły w samotności.
"Hodowla amatorska", czyli pseudohodowla |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
 |
sofor

|
Wysłany: Pią Mar 13, 2015 14:40
|
|
|
smeg napisał/a: | sofor, oddziel je natychmiast. Możesz oddać samczyka do adopcji na forum i przygarnąć zamiast niego samiczkę. Możesz też zrobić na odwrót, ale najpierw poczekaj 3 tygodnie, żeby upewnić się, że mała nie została zapłodniona - tyle trwa ciąża u szczura. Niestety na sterylizację/kastrację są za młode, musiałyby jeszcze ok. 2 miesiące siedzieć oddzielone, a szkoda, żeby tyle czasu spędziły w samotności:roll: |
Dlaczego mnie zawsze spotykają jakieś przypały. Eh, ciężko będzie mi się rozstać z moim lizakiem. No, ale lepiej dmuchać na zimno
smeg, dziękuję za odpowiedź. |
|
|
|
 |
Angelika30

|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2015 12:55
Zwierzątka: szczurek |
|
|
jak rozpoznać samca od samicy |
|
|
|
 |
Devona
(astro)fizyczka

|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2015 17:06
|
|
|
Angelika30, przeniosłam Twój post do odpowiedniego tematu. Wszystko zależy od wieku szczurów. Wstaw zdjęcie, to pomożemy rozpoznać. |
_________________ za TM: W, S, J, DM1, K, M, P, DM2, S-a, N, L, B-o, Cz, Sh, OM3, G, A, R, Q, T, Po, Pe, C, B-a, E, Ś, B-k, MM |
|
|
|
 |
biala00

|
|
|
|
 |
agathe1988

|
Wysłany: Śro Sie 05, 2015 15:37
Zwierzątka: Cała 16 w <3 |
|
|
biala00, wg mnie tak. Tutaj masz porównanie genitaliów u samiczek i samców: http://babajagaa.weebly.c...nie-p322ci.html |
_________________ Na zawsze w sercu: Dumbo [*] Dabi [*] Abu [*] Dropsik [*] Gucio [*] Bubuś [*] Mount [*] Tadeusz of Zirrael Rattery [*] Everest [*] Homer [*] Thor [*] Dover [*] Otto [*] Puci [*] Navaho Incredible Rats [*] Powhatan Incredible Rats [*] |
|
|
|
 |
mmarcioszka

|
|
|
|
 |
kamisiullazlo

|
Wysłany: Sob Sie 15, 2015 12:27
|
|
|
Witam,
jestem początkującą hodowczynią szczurków i mam dwie samiczki ok.7 tygodni.
chciałam się zapytać czy to prawda, że samiczki mogą tak jakby ze sobą kopulować gdy jedna ma rujkę? czy jest to możliwe, gdyż zaczęłam się bać, że z jednej samiczki zrobił się samiec, ma ona ok. 7 tyg. ale jąder nie ma, ale biega za drugą samiczką i ma takie odruchy jak przy kopulowaniu...'( wchodzi na nią od tyłu i "bzyka)
Proszę bardzo o pomoc......
ps: sprawdzałam i pod cewką moczową ma dziurkę i to nie odbyt bo chyba dobrze zrozumiałam,że samiec pod cewką moczową nie ma nic..:) |
|
|
|
 |
agathe1988

|
Wysłany: Sob Sie 15, 2015 13:45
Zwierzątka: Cała 16 w <3 |
|
|
kamisiullazlo, w poście wyżej masz link do genitaliów samców i samic,który powinien rozwiać Twoje wątpliwości. |
_________________ Na zawsze w sercu: Dumbo [*] Dabi [*] Abu [*] Dropsik [*] Gucio [*] Bubuś [*] Mount [*] Tadeusz of Zirrael Rattery [*] Everest [*] Homer [*] Thor [*] Dover [*] Otto [*] Puci [*] Navaho Incredible Rats [*] Powhatan Incredible Rats [*] |
|
|
|
 |
Morgana551

|
Wysłany: Sob Sie 15, 2015 14:25
|
|
|
kamisiullazlo, inicjowanie kopulacji u szczurów to oznaka dominacji. Dodam, że prawdziwe spółkowanie szczurzego samca z samicą trwa ok. 1-2 sekundy. |
_________________ W nowym domu: Hektor, Tyrion, Frodo, Snow i Hades
Za tęczowym mostem: Beti, Frika, Betunia, Navi, Leto, Kermit, Cookie, Wafel, Gizmo, Oskar, Elmo, Blue, Theron, Muffin, Aslan, Memfis. |
|
|
|
 |
kamisiullazlo

|
Wysłany: Sob Sie 15, 2015 16:20
|
|
|
Dziękuje za pomoc i mam pytanie do Morgana551, Hades Twój szczurek (czarny z czerwonymi oczkami) to jak się nazywa jego umaszczenie? Bardzo ładny:)
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Morgana551

|
Wysłany: Sob Sie 15, 2015 17:19
|
|
|
0kamisiullazlo, pełna nazwa odmiany Hadesa to standard (uszy) velveteen (sierść falowana) marten (umaszczenie) berkshire (biały brzuchol). |
_________________ W nowym domu: Hektor, Tyrion, Frodo, Snow i Hades
Za tęczowym mostem: Beti, Frika, Betunia, Navi, Leto, Kermit, Cookie, Wafel, Gizmo, Oskar, Elmo, Blue, Theron, Muffin, Aslan, Memfis. |
|
|
|
 |
Layla
zawieszona

|
Wysłany: Sob Sie 15, 2015 21:47
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
kamisiullazlo, oznaką bycia samcem szczura są przede wszystkim wielkie jaja, które widać bardzo szybko |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
 |
Patos

|
Wysłany: Pią Sie 21, 2015 14:31 Czy to na pewno samice?
Zwierzątka: Borys (pieseł), Tajga (suczydło), Dżuma, Birma (szczurzynki) |
|
|
Witam,
od wczoraj mam u siebie 4 młodziutkie szczurzyce, jednak chciałabym się upewnić czy to na pewno samice. Dziewczyna od której je wzięłam twierdzi że tak, jednak wolę uniknąć ewentualnych niespodzianek w postaci maluszków. Niepokoi mnie też wygląd sierści Birmy, jest najbardziej dzika ze wszystkich i nie chciałam jej stresować dodatkowymi zdjęciami, postaram się wrzucić zdjęcie jej całej na dniach, ale próbkę jej futra widać już na tych zdjęciach. Fotki ich "podwozia":
Galeria z podwoziami ogonów |
Ostatnio zmieniony przez Patos Pią Sie 21, 2015 22:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jokada

Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: Pią Sie 21, 2015 14:42
|
|
|
Wsyztskie wyglądają na dziewuchy
a Birma po prostu jest rexem i dlatego ma miększą i pokręconą sierść
wąsy też ma kręcone |
_________________ Skunksik / Robin <:3 )~
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|