|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Dezynfekcja używanej klatki |
Autor |
Wiadomość |
Misquamacus
Kuba
|
Wysłany: Śro Lut 20, 2008 19:30 Dezynfekcja używanej klatki
Zwierzątka: 3 szczurze panny |
|
|
Hej
znalazłem w piwnicy taką drewnianą budkę dla papug z uchylanym daszkiem,
Postanowiłem podarować ją szczurzym dziewczynkom
Wziąłem szczotkę i wyszorowałem pod bieżącą wodą, troche syfku zleciało, potem włożyłem do miski i wyparzyłem litrem wrzątku, troche jeszcze poszorowałem.
Czy to wystarczy ?
budka jest w bardzo dobrym stanie, obecnie stoi przy kaloryferze by wyschła.
pozdrawiam Misq
błąd popr. Layla |
_________________ "A kiedy nadejdą deszczowe dni nauczę się chodzić między kroplami ..........." |
Ostatnio zmieniony przez smeg Czw Lut 06, 2014 13:29, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
L.
wtulony kropek.
Zaproszone osoby: 21
|
Wysłany: Śro Lut 20, 2008 19:53
|
|
|
nie umiem sobie wyobrażic jakos tej budki.
ale myślę, ze starczy.
Jesli budka jest z drewna to radziłabym pomalowac ją pokostem lnianym, albo jakimś nie toksycznym dla szczurów lakierem, żeby siuśki nie wsiąkały bo potem będzie ciężko z czyszczeniem i śmierdziuchać będzie |
|
|
Azi
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Czw Lut 21, 2008 00:07
Zwierzątka: Impuls ZR, Impet ZR, Kakashi ZR, Snoopy, Wypłosz i czterolatek |
|
|
Misquamacus, ja budki ptasie dawałam szczurom, uważam, że bardzo dobrze sprawdzają się jako domki. Jedną nawet tez miałam po papugach
Radziłabym tylko oderwać daszek na siłę i domek odwrócić, tak, aby nie miał on podłogi - dlaczego - to drewno, jak Ci zasikają, będzie ciężko wymyć i delikatnie mówiąc fiołkami pachnieć nie będzie.
Sposób dezynfekcji jak dla mnie zadowalający. |
_________________ W : Gandalf, Bilbo, Frodka, Asfa, Dzika, Yavanna, Fniszka RT, Nessa, Fea RT, Moria, Bajaderka HF, Dafne z TM, Baletka z TM, Finka JR, Sasanka RT, Itsu SR, Ruda, Nastka, Irytacja SR, Luthien Tinuviel AB, Hipokryzja HF, Inazuma SR, Athame HF, Kagura HF, Muffinka HF |
|
|
|
|
Misquamacus
Kuba
|
Wysłany: Czw Lut 21, 2008 10:56
|
|
domek już wysechł.
Ja chciałem tą budkę powiesić, dlatego nie chcę odrywać daszku
moje ciury raczej w domkach nie siurkają, co najwyżej troche w norko-hamaku |
_________________ "A kiedy nadejdą deszczowe dni nauczę się chodzić między kroplami ..........." |
|
|
|
|
mc
|
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 16:03
Zwierzątka: 8 szcz |
|
|
Misquamacus napisał/a: | moje ciury raczej w domkach nie siurkają |
szczęściarz z ciebie
błąd popr. Layla |
Ostatnio zmieniony przez Layla Pią Lut 22, 2008 16:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Misquamacus
Kuba
|
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 16:28
|
|
mamy mały problem kluski nie mieszczą się w otworku wejściowym narazie leży, tak, że ma klapkę uchyloną, dopóki nie powiększę jakoś dziury |
Ostatnio zmieniony przez H. Nie Sty 25, 2009 17:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Szczurówka
|
Wysłany: Czw Sty 09, 2014 10:38 Używana klatka.
Zwierzątka: .... |
|
|
Witajcie.
We wtorek wejdę w posiadanie większej klatki dla szczurów. Z tym że ona jest używana (prawdopodobnie była używana przez inne szczury) i mam pytania:
Czy używaną klatkę trzeba jakoś specjalnie wyczyścić?
Czy ewentualnie starczy woda+kwasek cytrynowy+ocet+soda oczyszczona+płyn? |
_________________ ... |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Czw Sty 09, 2014 10:40
Zwierzątka: brak |
|
|
Wystarczy umyć normalnie, a dla pewności oblać wrzątkiem albo przejechać myjką parową, żeby zdezynfekować |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
Szczurówka
|
Wysłany: Czw Sty 09, 2014 10:41
Zwierzątka: .... |
|
|
smeg napisał/a: | Wystarczy umyć normalnie, a dla pewności oblać wrzątkiem albo przejechać myjką parową, żeby zdezynfekować | myjki parowej nie posiadam czyli wystarczy tylko wyparzyć klatkę i akcesoria do niej dołączone? |
_________________ ... |
|
|
|
|
mmarcioszka
|
Wysłany: Czw Sty 09, 2014 16:12
Zwierzątka: królinka i szczury |
|
|
Tak, wystarczy, że ją porządnie umyjesz i wyparzysz/zdezynfekujesz. |
Ostatnio zmieniony przez Karena Czw Sty 09, 2014 16:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|