|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Starość - opieka, pielęgnacja straszych szczurów |
Autor |
Wiadomość |
Niamey
Zhongguo!
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 09:13
|
|
|
ramydada, spróbuj z sinlakiem, oliwą lub kawałkiem makreli. Tabletki rozkrusz na drobny pył (np. moździerzem), żeby nie było wyczuwalnych kawałków. Jeśli to nie poskutkuje rozrób np. sinlac do płynnej postaci, dodaj lek i wepchnij im to do pyszczka strzykawą (do tej kieszonki z boku policzka) |
_________________ moje szczuraki
Pino*Myszka*Diuna*Zefir*Śmietanka*Lotta*,Migotka*Mimbla*Ponyo*Kikimora*Archa*Bucca*Beren*Itka* |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 16:12
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
ramydada, tutaj masz parę pomysłów na zmianę smaku leków.
Dobrze działa masło, majonez, nutella, serki danio + to co pisze Niamey - oczywiście nic z tego nie nadaje się do żywienia ogona, ale odrobina z lekiem nie zaszkodzi. I sinlac - nim można też dokarmiać ogony.
Tylko niektórych antybiotyków nie można podawać z nabiałem (serki danio odpadają). |
|
|
|
|
ramydada
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 20:28
Zwierzątka: 20 mniejszych i większych łapek |
|
|
Niestety Vito odszedł. Pogorszenie jego stanu było drastyczne, z dnia na dzień było coraz gorzej. Przestał przełykać, posłuszeństwa całkowicie odmówiły wszystkie 4 łapki, włączył się ból i masa innych przykrych rzeczy. Uśpiłam maluszka. Miałam nadzieję, że jego życie skończy się inaczej... : ( |
_________________ 06.01.2012-25.09.2012 Vito; 06.01.2012-11.11.2012 Jim
Fanes i Jaśmin ze mną |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 21:49
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
ramydada, przykro mi Niestety nasze ogonki są strasznie delikatne, a jednocześnie często ukrywają pierwsze objawy chorób. |
|
|
|
|
jancia
czakramy zablokowane :)
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 21:53
Zwierzątka: Wszystkie za TM |
|
|
Tak mi przykro. To samo spotkało mnie ponad rok temu...te same objawy. Trzymaj się |
_________________ za TM: Harry 26.12.2008-12.01.2011, Franek 04.01.2011-21.02.2012, Edzio 04.01.2011 -31.05.2013, Kevin 15.02.2012 - 05.01.2014, Elvis 15.02.2012-27.03.2014, Freddie 25.10.2011 - 14.05.2014, Reksio 05.07.2013 - 06.09.2015, Jasper 5.07.2013 - 14.12.2015. |
|
|
|
|
ramydada
|
Wysłany: Śro Wrz 26, 2012 08:25
Zwierzątka: 20 mniejszych i większych łapek |
|
|
Szczurki niestety zwykle odchodzą w bardzo przykry sposób. Znacie szczurka, który by zasnął i się po prostu nie obudził?
Mimo, że jest mi bardzo przykro, to mam poczucie, że to najlepsze, co mogłam dla niego zrobić. Teraz tylko tak strasznie żal mi Jima. Gdybyście widzieli, jak on to przeżywa... Były ze sobą bardzo zżyte, od narodzin razem. |
_________________ 06.01.2012-25.09.2012 Vito; 06.01.2012-11.11.2012 Jim
Fanes i Jaśmin ze mną |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Śro Wrz 26, 2012 09:30
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
ramydada napisał/a: | Znacie szczurka, który by zasnął i się po prostu nie obudził? | Miałam tylko 1 taki przypadek. Zupełnie zdrowa dwulatka. Dzień wcześniej dołączyłam kastrata do dziewuszek i dostała rujki. Chyba te emocje spowodowały zatrzymanie krążenia. Rano wstałam i szczurka słodko spała... To znaczy wydawało się, jakby spała. |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Śro Wrz 26, 2012 09:33
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
ramydada napisał/a: | Znacie szczurka, który by zasnął i się po prostu nie obudził? |
Znamy, choć to faktycznie rzadka ich łaskawość... |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
Aghaa
|
Wysłany: Czw Wrz 05, 2013 22:11 Starszy szczur i "policzalne" kosteczki
Zwierzątka: owczarek niemiecki i 3 ogony |
|
|
Z góry przepraszam za niefortunny tytuł Nie wiedziałam w jakim dziale umieścić ten post, więc jeśli zrobiłam to w złym miejscu z góry przepraszam i proszę o przeniesienie. Po krótce określę sytuację, Cycu ma 2 lata i jakiś miesiąc/dwa, nigdy nie był grubaskiem, zwykle smukły i ten z tych "chudszych" ot, mięśnie, ciałko, futerko od jakiegoś czasu (max 1,5 m-ca) przy głaskaniu go wyczuwam każdy kręg na kręgosłupie, każdą kosteczkę (tylko w tym miejscu!!).. zewnętrznie się nie zmienił, apetyt dopisuje, żadnych zmian w zachowaniu. No może nieco mniej bryka ale składam to na karb wieku no i bardziej miziasty się zrobił Pytanie brzmi tak, czy z wiekiem/ nadchodzącą starością też zauważyliście takie objawy u waszych ogonów?? Mogłyście/mogliście wyczuć wyczuć bez problemu te kosteczki??? A może to objaw czegos? (choć patrząc na Cyca nie wydaje mi się) |
|
|
|
|
FaerielDeVille
RCPL
|
Wysłany: Czw Wrz 05, 2013 23:06
Zwierzątka: soon the adventure will begin... again |
|
|
Luźny mojej siostry ma grubo ponad dwa lata i też jest bardziej kościsty, mimo że po złamaniu łapy był strasznie chudy i już go odkarmiłyśmy do normalnej wagi. |
_________________ Rodent Club PL |
|
|
|
|
Aghaa
|
Wysłany: Czw Wrz 05, 2013 23:22
Zwierzątka: owczarek niemiecki i 3 ogony |
|
|
Czyli nadzieja jest? Dodam ze Cycek jest podkarmiany poza klatką bardziej kalorycznym jedzeniem ale poki co bez rewelacji. Fakt, nie robię tego regularnie ale chyba czas zacząć zastanawiają mnie tylko te wyczuwalne kosteczki nie dojada czy jak? Ma 3 kompanów w klatce, jeden niespełna rok i 2 gówniarze mniej niż pół roku mają (wiek naciągam trochę dla ogólnej orientacji) chłopaki odganają się od misek ale nie żeby aż tak. Teraz po wybiegach wieczornych jak nasypię nowej karmy pierwszego wpuszczam do klatki Cyca (żeby wyjadł co mu pasuje) a po 15min wchodzi reszta, ale nie wiem czy to ma jakiś sens? |
|
|
|
|
FaerielDeVille
RCPL
|
Wysłany: Czw Wrz 05, 2013 23:31
Zwierzątka: soon the adventure will begin... again |
|
|
Myślę, że możesz mu poza normalną karmą dawać też sinlac, my Luźnego tak podtuczyłyśmy a na dodatek wprost się rzucał na tą paćkę, jak tylko wyczuł że jest w misce. |
_________________ Rodent Club PL |
|
|
|
|
quagmire
|
Wysłany: Czw Wrz 05, 2013 23:42
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
Aghaa, jeśli chodzi jeszcze normalnie, dupka mu nie siada, to można przyjąć, że ten typ tak ma. To normalne, że z wiekiem słabną mięśnie, więc boczki trochę opadają i kręgosłup staje się bardziej widoczny. Miałam jednego szczura, u którego ok 2 roku życia kręgosłup stał się bardziej wyczuwalny, a szczur chodził jeszcze normalnie przez pół roku. |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
|
sachma
Zaproszone osoby: 15
|
Wysłany: Czw Wrz 05, 2013 23:45
|
|
|
u mnie wszystkie szczury na starość robiły się chude i kościste - tak jak i u ludzi, z wiekiem zmniejsza się masa mięśniowa, jeśli szczur nie jest otyły to malejące mięśnie odsłaniają kosteczki warto go trochę podtuczyć, żeby kości nie było aż tak czuć. U mnie staruszki dostawały kaszki mleczno-ryżowe z dodatkiem royal canin convalescence support i nutridrinki. |
Ostatnio zmieniony przez mmarcioszka Czw Wrz 05, 2013 23:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Pią Wrz 06, 2013 09:35
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
Aghaa, scaliłam Twój wątek z już istniejącym.
AD |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|