Alloszczur Strona Główna Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Karena
Sob Sie 24, 2013 15:44
przyjmę szczurka z trójmiasta
Autor Wiadomość
Boska.Schi 

Wysłany: Nie Lip 28, 2013 19:19   
   Zwierzątka: Odi-labik, Speedi-Fuzz, Edi-Syjam

czyli nie ma znaczenia tak na prawdę co wybiorę?
w zasadzie zdecydowałam się na adopcję, a nie kupno więc nie zamierzam wybrzydzać i mam nadzieję, że kimkolwiek będą uda nam się dać im dom taki jakiego potrzebują :serducho:
a ponieważ jestem chodzącą matka polką z 2 dzieci, mężem za granicą i pracującą z domu w najczęstszych przypadkach to będą miały towarzystwo :roll:

limomanka 

Wysłany: Nie Lip 28, 2013 20:19   
   Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza

Boska.Schi napisał/a:
czyli nie ma znaczenia tak na prawdę co wybiorę?

Ma znaczenie jeśli chodzi o Twoje preferencje. Jedna i druga płeć ma swoje wady i zalety (lub zady i walety, jak mówią niektórzy - w tym mój osobisty małż :-P ).
Ja mam samców (nigdy nie miałam samiczek, jedynie na dt) i do plusów zaliczyłabym:
:lapa: spokojniejsze zachowanie na wybiegach
:lapa: większą "miziatość" - większość samców w pewnym wieku staje się kochanymi, przylepiastymi, ciepłymi kluchami
:lapa: jak dla mnie większą przewidywalność
:lapa: większe rozmiary - więcej futerka do tarmoszenia :wink:

A do wad:
:lapa: często ciężko przechodzone dojrzewanie (mam w tym momencie w stadzie 4 kastratów i 3 pełnojajecznych - z tych 3 o jajkach dwójki jeszcze nie zadecydowałam, bo za młodzi i nie wiem czy będą przechodzić burzę hormonalną tak ciężko jak reszta; tymczas też już wykastrowany :roll: )
:lapa: lenistwo, które może skutkować otyłością i chorobami z nią związanymi

Ale i tak nie zamieniłabym swoich samców za żadne skarby ^^

Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran

Boska.Schi 

Wysłany: Nie Lip 28, 2013 21:10   

aha.... to może niech się wypowie ktos kto ma samiczki jeszcze, tak dla równowagi :mrgreen:

Ebia 

Wysłany: Nie Lip 28, 2013 21:54   

Ja mam samiczki. Samców miałam kilka razy jedynie na DT (najdłuższe to 6 tygodni dla 2 panów)

Osobiście wolę samiczki, ponieważ:
- zawsze obawiałam się burzy hormonalnej samców
- są ruchliwsze, ale potrafią być również kontaktowe
- mniej uczulają niż samce
- ich zapach jest mniej intensywny (w moim odczuciu),
ale w przyszłości planuję stado mieszane (z kastrowanymi samcami) bądź złożone z samych samców, aby lepiej poznać gatunek jako całość.

Jeśli chodzi o kontakt z dziećmi, to z jednej strony samce są spokojniejsze, ale z drugiej widzę, jak moja 3.5 letnie chrześnica pięknie bawi się z samiczkami.. Także wybór płci to w dużej mierze kwestia naszych indywidualnych predyspozycji, jak również indywidualnie charakteru szczurków (a każdy jest inny) :)

Layla 
zawieszona

Wysłany: Pon Lip 29, 2013 07:23   
   Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta

Wolę samce bo: są bardziej kontaktowe i przytulaśne, mniej niszczą, nie mają gruczolaków sutka.

Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban...

Boska.Schi 

Wysłany: Pon Lip 29, 2013 16:55   

A po czym w takim razie rozpoznam spokojnego szczura w wieku np 5-6 tygodni?

Szczurówka 

Wysłany: Pon Lip 29, 2013 17:56   
   Zwierzątka: ....

Boska.Schi napisał/a:
A po czym w takim razie rozpoznam spokojnego szczura w wieku np 5-6 tygodni?
Taki szczur zazwyczaj jest ciekawski i można go bez problemu pomiziać ;)

Boska.Schi 

Wysłany: Pon Lip 29, 2013 18:03   

czyli można na brutala wepchać łapkę do klatki i ten co nie upie**oli to brać? :mrgreen:

limomanka 

Wysłany: Pon Lip 29, 2013 18:49   

Trudno coś powiedzieć o ogonie w tym wieku na pierwszym spotkaniu. Trzeba wypytać po prostu wcześniejszego opiekuna, jak się zachowywał przez dłuższy czas.
Zwykle maluchy (jeśli są oswajane z ręką od początku) nie gryzą i tak - ewentualnie poskubią lub skosztują czy Twój palec jest jadalny :-P

Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran

smeg 

Wysłany: Wto Lip 30, 2013 08:14   
   Zwierzątka: brak

Moim zdaniem nie da się jednoznacznie określić charakteru takich maluchów. Ich zachowanie zmienia się bardzo szybko, nawet najspokojniejszy szczurek w miocie może w wieku 2 miesięcy się rozkręcić i być rozrabiaką, i na odwrót ;)
Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~

Boska.Schi 

Wysłany: Wto Lip 30, 2013 08:39   

smeg napisał/a:
Moim zdaniem nie da się jednoznacznie określić charakteru takich maluchów. Ich zachowanie zmienia się bardzo szybko, nawet najspokojniejszy szczurek w miocie może w wieku 2 miesięcy się rozkręcić i być rozrabiaką, i na odwrót ;)

ale masz słodziaka na zdjęciu :serducho: :mysza: :serducho:

Boska.Schi 

Wysłany: Wto Lip 30, 2013 08:55   

Trzynastka ma do oddania 2 samce 5 tyg... i mam dylemat czy samce czy samiczki...
wolałabym łagodniejsze wybrać ale z drugiej strony nigdy nie wie się na jakie stworzenia się trafi :?

nff 

Wysłany: Wto Lip 30, 2013 10:43   

Jak na moje oko płeć wcale nie jest, aż taką wytyczną charakteru - znam miziaste panienki, panny szalone, sama mam 5 chłopów i cały przegląd osobowości od miziastej kluchy, do wariata, który za nic nie usiedzi w miejscu dłużej niż pięć sekund i nadal zdarzy mu się dziabnąć. Moim zdaniem największą różnicą jest to, że samce znaczą teren i to czasami bardzo obficie. Dziewczętom też się zdarza, ale porównując moich facetów do dziewcząt które poznałam samce robią to często i gęsto, szczególnie w pewnym wieku i czasem im to mija mija, a czasem w ogóle :roll:

limomanka 

Wysłany: Wto Lip 30, 2013 13:45   

nff, chyba że są kastrowani ;) Ale fakt, u samiczek nie musiałam tak często wymieniać kuwety i wyposażenia, jak u samców. IMO różnica w zachowaniu między płciami jest widoczna, a to, o czym piszesz to kwestia wieku i/lub charakteru danego szczura.

Boska.Schi 

Wysłany: Śro Lip 31, 2013 17:11   

czyli jednak "wygodniejsze" są samiczki ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi