Alloszczur Strona Główna Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Kluska
Nie Cze 30, 2013 11:41
Oddam 2 cudowne samce (8 miesięcy) z piękną klatką POZNAŃ
Autor Wiadomość
maggie 

Wysłany: Pon Maj 13, 2013 19:58   Oddam 2 cudowne samce (8 miesięcy) z piękną klatką POZNAŃ
   Zwierzątka: 2 szczury: Anatol i Vincent

1. Liczba szczurów do oddania: 2

2. Płeć szczurów: samce

3. Wiek szczurów: 8 miesięcy

4. Miasto: Poznań

5. Możliwość transportu przez właściciela do innych miast: Nie

6. Choroby, które szczury przechodzą/przechodziły: Brak

7. Charakter, usposobienie szczurów: łagodne, ciekawskie i przyjazne

8. Stosunek szczurów do człowieka: kochają ludzi!

9. Stosunek do innych szczurów: nie sprawdzałam

13. Dodatkowe akcesoria do oddania razem ze szczurami: cała klatka z wyposażeniem

14. Czy szczury są do oddania razem, czy mogą być rozdzielone: są braćmi więc wolałabym żeby zostały razem

A więc mam do oddania cudownych 2 braciszków. Strasznie żałuję, że muszę je oddać, ale niestety przeprowadziłam się do nowego domu, gdzie mieszkają koty i szczurki stresuje sam zapach tego miejsca, mimo, że nie mają kontaktu z kotami. Poza tym boję się wypadku, że np. jak wyjadę ktoś nie dopilnuje zamknięcia drzwi i kocury się do nich dobiorą ;( ( Naprawdę czuję się z tym okropnie, bo te szczuraski podbiły moje serce, są kochane i mądre. Są też piękne - jeden jasnoszary, drugi czarno-brązowy, oba z białymi brzuszkami.
Muszę dodać, że klatka jest ogromna i piękna i dosyć nowa, bo kupiłam ją pół roku temu, a nowe półki miesiąc temu więc niestety nie jestem tak bogata, żebym mogła oddać ten komplet całkiem za darmo. Cena do uzgodnienia.
Zdjęcia wyślę na maila bo mam problem z ich umieszczeniem tutaj... :(
Kontakt: frambuesa@onet.eu lub tel. 691665192
Ostatnio zmieniony przez smeg Wto Maj 14, 2013 09:55, w całości zmieniany 1 raz  

nimka 

Wysłany: Pon Maj 13, 2013 21:02   
   Zwierzątka: Pies, 3 Koty + u rodziców: Kot i Pies

a ile czasu już mają kontakt z kotami? może to za wcześnie?

zdarza się tak czasem, że szczury panicznie boją się nawet zapachu kotów

ja mam natomiast kilka szczurów, w tym jednego przygarniętego w wieku 1,5 roku i nie boją się one kotów, ale właściwie nie wiem od czego to zależy - czy od przypadku czy od tego, że większość z tych szczurów pierwszy kontakt z kotami miała w wieku 2-3 miesięcy?

Jak się objawia ich stres na zapach kotów?

Koty ogólnie stanowią małe zagrożenie dla zdrowych dużych szczurów, no chyba że szczur ucieka - wtedy prowokuje kota do gonienia. U mnie niektóre szczury niemalże łażą po kotach, razem się "bawią", przewracają na siebie. Jeden samczyk koty goni i podgryza. A najbardziej strachliwa zawsze zdąży zwiać na klatkę/za klatkę/do klatki/pod biurko, tak że nic jej się nie stanie.

W naturze kot raczej nigdy nie upoluje zdrowego dorosłego sprawnego szczura, już bardziej pies.

Może jeszcze się przyzwyczają?

Cegriiz 
Avaria

Wysłany: Pon Maj 13, 2013 21:30   
   Zwierzątka: Kupa szczura i cztery myszy

Off-Topic:
maggie, tutaj masz poradnik do wstawiania zdjęć na forum http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=946

Mai-ah 
Mai-ah Ihuhaotila

Wysłany: Wto Maj 14, 2013 06:18   
   Zwierzątka: szczurcie

maggie, u mnie było podobnie, moja współlokatorka adoptowała kota ze schroniska. Jakieś 2 tygodnie moje szczury udawały, że ich nie ma. Potem powoli zaczęły zachowywać się normalnie. Teraz jest całkowicie ok, chociaż na samym początku też miałam chwilę zwątpienia i żal było mi moich dziewczyn nieziemsko. Jeśli boisz się, że jak wyjedziesz a koty wejdą do pokoju - to mniemam, że szczury będą w klatce i koty nic im nie zrobią. A jeśli ktoś je będzie wybiegiwał, to pewnie będzie miał na nie oko. Przemyśl jeszcze sprawę i daj czas chłopakom przyzwyczaić się do zapachu kota w pobliżu.

Oczywiście możesz szukać dalej dla nich domku, ale jeśli chcesz je oddać tylko ze względu na mieszkające w domu koty, to uwierz - szczuraski stopniowo przyzwyczają się do zapachu kota. Wiem z autopsji ;)

Ze mną: Tika, Kropka, Runa, Amie, Louve, Alfred
Za TM hasają: Zuzannna, Rati, Tosia, Mirabella, Brienne, Lili, Figa

limomanka 

Wysłany: Wto Maj 14, 2013 07:44   
   Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza

Mai-ah napisał/a:
Przemyśl jeszcze sprawę i daj czas chłopakom przyzwyczaić się do zapachu kota w pobliżu.

Zgadzam się. Nie wiem, jak długo już mieszkacie w nowym domu, ale chłopaki mogli jeszcze nie oswoić się z nowym miejscem i zapachami. Koty nie muszą być tu największym problemem. Zrobisz jak zechcesz, ale myślę, że warto dać szansę wszystkim zwierzakom. Domowe koty też są w stanie zaakceptować nowych domowników i wcale nie muszą na nich polować. Wystarczy pilnować, żeby klatka była zamknięta (jeśli się boisz, że otworzą, zabezpiecz ją dodatkowo np. karabińczykiem) i uprzedzić domowników, żeby nie wpuszczali kotów do pokoju, gdzie są szczury pod Twoją nieobecność.
nimka napisał/a:
właściwie nie wiem od czego to zależy - czy od przypadku czy od tego, że większość z tych szczurów pierwszy kontakt z kotami miała w wieku 2-3 miesięcy?

Chyba wiek tu nie ma nic do rzeczy. My przygarnialiśmy już 2 razy braci powyżej rocznych (którzy wcześniej nie mieli żadnego kontaktu z kotami) i dość szybko akceptowali fakt, że w domu są 2 koty. Dłużej przyzwyczajali się młodsi panowie.

maggie, myślę, że warto zapewnić chłopakom jakąś kryjówkę w klatce, w której będą czuli się bezpiecznie i stopniowo przyzwyczają się do zapachu kotów. Nasz emo-Tosiek (szczur bardzo wycofany i niedawno stracił brata) mieszkający aktualnie w chorobówce ma hamak z norką, z którego obserwuje koty i nawet wystawia nos do obwąchania się przez kratki.
Trzymamy bardzo kciuki, żeby chłopaki zaakceptowali nowy stan rzeczy i żebyś nie musiała im szukać nowego domu :kciuki: :kciuki:

Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran

maggie 

Wysłany: Wto Maj 14, 2013 13:40   
   Zwierzątka: 2 szczury: Anatol i Vincent

Chodzi o to, że szczuraski mieszkają tu ze mną już ponad miesiąc i nie zanosi się na poprawę :( A te koty to one są wychodzące (ten dom jest przy lesie) i bardzo polujące, często przynoszą do domu ptaki i gryzonie i czają się pod drzwiami mojego pokoju i szczurki to chyba czują :( więc naprawdę się boję... Po prostu chcę, żeby miały jak najlepszy komfort życia, bo naprawdę na to zasługują.

nimka 

Wysłany: Śro Maj 15, 2013 01:11   
   Zwierzątka: Pies, 3 Koty + u rodziców: Kot i Pies

Zdjęcia szczurków oraz klatki:

Kluska 
Hell yeah!

Wysłany: Nie Cze 23, 2013 09:52   

Aktualne?

Ze mną: Buzz, Rex

Kluska 
Hell yeah!

Wysłany: Nie Cze 30, 2013 11:41