Jakiej płci jest mój szczur? |
Autor |
Wiadomość |
mirussieek

|
Wysłany: Pon Kwi 01, 2013 12:57
|
|
|
Zrobie tak jak mówisz chociaż wątpię żeby już nie zaciążyła:) oddziele ich i poczekamy co się stanie |
|
|
|
 |
nimka

|
Wysłany: Pon Kwi 01, 2013 16:16
Zwierzątka: Pies, 3 Koty + u rodziców: Kot i Pies |
|
|
mirussieek napisał/a: | Zrobie tak jak mówisz chociaż wątpię żeby już nie zaciążyła:) oddziele ich i poczekamy co się stanie |
a w międzyczasie poczytaj o odpowiedniej diecie dla zaciążonej samiczki... nieco się różni od zwykłej diety.
a ten drugi szczurek to na pewno samczyk? może obie to samice? |
_________________ Nasz wątek: [KLIK] |
|
|
|
 |
mirussieek

|
Wysłany: Pon Kwi 01, 2013 18:20
|
|
|
Nie no drugi to chłopak na pewno bo jajca mu widać jak diabli:)
Rozszerzenie 'jpg' usunięte z forum przez admina, dlatego załącznik nie będzie pokazany. |
Rozszerzenie 'jpg' usunięte z forum przez admina, dlatego załącznik nie będzie pokazany. |
|
|
|
|
 |
L.
wtulony kropek.

Zaproszone osoby: 21
|
Wysłany: Pon Kwi 01, 2013 18:34
|
|
|
mirussieek, ja nie widzę na fotach jajek - nigdzie ;p
Jajeczka z profilu u 5 tygodniowych panów:
W wieku 4,5 tygodnia:
W wieku 16-18 dni:

Lizz, piękne pipki, a panna numer jeden to w początkowej fazie rui jest na zdjęciu ;D |
|
 |
mirussieek

|
Wysłany: Pon Kwi 01, 2013 19:01
|
|
|
No na tamtych zdjęciach nie widać ale na tym nie ma wątpliwości że to pan:)
|
|
|
|
 |
L.
wtulony kropek.

|
Wysłany: Pon Kwi 01, 2013 19:04
|
|
|
mirussieek, teraz nie ma wątpliwości. ;p |
|
 |
mirussieek

|
Wysłany: Pon Kwi 01, 2013 19:09
|
|
|
No nie ma:) |
|
|
|
 |
nimka

|
Wysłany: Pon Kwi 01, 2013 19:27
|
|
a oddzieliłeś je już od siebie? masz drugą klatkę?
pamiętaj też, że tuż po porodzie samica ma kolejną ruję i może wtedy zajść po raz kolejny.
i na przyszłość (tzn. za jakąś chwilę: 1-2 miesiące): trzeba im załatwić większą klatkę, absolutne minimum to 60 x 40 x 60 cm dla dwóch szczurów, dla jednego też niewiele mniejsza powinna być.
po kastracji samczyka nie można łączyć go z samicą jeszcze najlepiej przez miesiąc, bo część plemników może przeżyć w nasieniowodach (które częściowo nie są usuwane). |
|
|
|
 |
mirussieek

|
Wysłany: Pon Kwi 01, 2013 19:38
|
|
|
jeszcze nie są oddzielone bo dopiero większą klatkę kupie w najbliższych dniach. Mam tylko dylemat czy ma być wysoka(70x40x80) czy niska ale o większej powierzchni(100x54x46)? O tym że ma rujke od razu po porodzie to wiem bo czytałem już o tym. A musowo aż przez miesiąc ich oddzielać po kastracji? Bo czytałem na forum że ok 10 dni? I czy jak samiczka urodzi to lepiej żeby była w mniejszej klatce a samca w większej trzymać? |
|
|
|
 |
L.
wtulony kropek.

|
Wysłany: Pon Kwi 01, 2013 20:28
|
|
|
mirussieek, samiczkę już przełóż, bo nie wiesz kiedy zaszła i za ile urodzi, a skoro już zsypuje troty tzn. ze robi przygotowania do gniazda.
najlepiej aby miała dune ale jak nie masz duny to mała klatka np. ta w której teraz mieszkają bez żadnych hamaków, domków czy półeczek.
dać jej polarki czy skrawki materiałów, cisze, spokój.
mirussieek napisał/a: | Mam tylko dylemat czy ma być wysoka(70x40x80) czy niska ale o większej powierzchni(100x54x46)? |
To zależy od Twoich szczurów, co wolą - biegać czy skakać. I od Twojej wyobraźni i możliwości urządzenia jej. |
|
 |
mirussieek

|
Wysłany: Pon Kwi 01, 2013 21:06
|
|
|
powiem tak że jeszcze ciężko powiedzieć co lubią bo mam je w miarę krótko:) no ale kupię chyba tą wyższą to jak się dobrze urządzi to będą miały gdzie chasać:) póki co przez dwa dni góra muszą być razem bo nie mam gdzie teraz niestety samczyka przełożyć:( jak tylko będą młode to będzie miała ciszę i spokój bo póki co to ona mnie zaczepia bardziej niż ja ją:) tylko szkoda mi troche Koksika bo biedak bedzie musiał sam tyle czasu siedzieć w klatce |
|
|
|
 |
nimka

|
Wysłany: Pon Kwi 01, 2013 21:35
|
|
Zawsze możesz mu dołożyć synka do klatki, a samiczce zostawić córkę - i zrobić dwa osobne stada.
Wtedy nawet nie musisz kastrować samca |
|
|
|
 |
Cegriiz
Avaria

|
Wysłany: Pon Kwi 01, 2013 21:41
Zwierzątka: Kupa szczura i cztery myszy |
|
|
nimka, kiepski pomysł.
Lepiej samca wykastrować, lub którąś z płci oddać. Dwa stada to wysokie ryzyko na kolejne ciąże - blisko inbreedowane. |
_________________ Moje ogony
 |
|
|
|
 |
Pyl
Powrócona

|
Wysłany: Pon Kwi 01, 2013 21:58
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
Popieram Cegriiz. Posiadanie dwóch stad damskiego i męskiego wymaga znacznie więcej uwagi, wysiłku i zabezpieczeń, a ryzyko ciąży zawsze pozostaje. |
|
|
|
 |
mirussieek

|
Wysłany: Pon Kwi 01, 2013 22:05
|
|
|
dokładnie tak jak mowicie wole wykastrować samczyka niż mieć dwa stadka w jednym domu a oddawać Koksika też nie mam zamiaru nikomu sumienie by mnie chyba zjadło |
|
|
|
 |
|