Alloszczur Strona Główna Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: smeg
Sob Wrz 01, 2012 15:34
Czy zna ktoś hodowlę szczurków double rex?
Autor Wiadomość
smeg 

Wysłany: Pon Sie 27, 2012 16:40   
   Zwierzątka: brak

Min. 4 miesiące, więc moim zdaniem nie ma sensu brać malutkiego samca i przez 3 miesiące trzymać jego i Ariskę samotnie.
Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~

szczurowata 
ciurza mama

Wysłany: Pon Sie 27, 2012 17:43   
   Zwierzątka: Pies i świnka morska.

smeg, a, no to tak..więc mam nadzieje, że będzie samiczka, a jak nie, to znów będę zawzięcie szukała ogonków do adopcji.

aktualny brak ogonów

szczurowata 
ciurza mama

Wysłany: Wto Sie 28, 2012 16:41   

Mam do Was kolejne pytanie - w jakim wieku da się określić płeć szczurka?
Nigdy nie interesowałam się takimi rzeczami, więc teraz jestem "ciemna".
Chciałabym jak najszybciej dowiedzieć się czy u Pani są samiczki, żeby później nie było rozczarowań. :roll:

aktualny brak ogonów

susurrement 
i'm a dreamer.

Wysłany: Wto Sie 28, 2012 16:47   
   Zwierzątka: 2 susły, jeż i piesy dwa a Nela z rodzicami

szczurowata, od razu po narodzeniu.
za TM Po, Tori, Timon, Pumba, Tosia, Misia, Tina, Mimi, Plamka, Bonifacy, Filemon, Miracle of A, Chandrika of A, Czekoladka of A, Elodie SR, Timba, Groteska of A, Czereśnia of A, Iluzja SR, Magnolia, Destiny of A, Molly, Moduł of A, Konwalia of A, Helenka SR, Pció, Mabelle of A, Kokardka, Koniczynka SR, Gracja SR, Kami of R4U, Pasja, Vivienne of A, Bamse, Vinci of A, Kulka, Kiss of RAT4U, Antonine B, N, B&B, Krunio, Biszkopcik, Bilbo, Fiona, Molly, Całusek, Bójka, Skarpetka, Brawurka, Bajka. Tościk i Huk & Przytulak, Lucek, Puszka, Rich i Stefan

szczurowata 
ciurza mama

Wysłany: Wto Sie 28, 2012 17:00   

susurrement, to widocznie Pani nie jest doświadczona, bo jak mama dzwoniła kilka dni temu, to nie potrafiła jeszcze określić płci..

aktualny brak ogonów

smeg 

Wysłany: Wto Sie 28, 2012 19:29   

Nie martw się, bardzo rzadko zdarzają się sytuacje, że w miocie jest tylko jedna płeć ;) Na pewno znajdą się jakieś samiczki :) Upewnij się tylko, czy pani dobrze określiła płeć, kiedy będziesz odbierać szczurka.
Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~

szczurowata 
ciurza mama

Wysłany: Wto Sie 28, 2012 19:52   

smeg, ostatnio trafiłam na miot, gdzie było 9 samców, żadnej samiczki. :lol:
Przy odbiorze na pewno dokładniej sprawdzę, czy to w 100-tu% samiczka :wink:
Oby była spokojna :P
A kiedy zacząć ich łączenie?

aktualny brak ogonów

smeg 

Wysłany: Wto Sie 28, 2012 20:00   

O łączeniu masz cały dział, poczytaj tam ;)

szczurowata 
ciurza mama

Wysłany: Wto Sie 28, 2012 20:06   

smeg, okej :wink: Tylko tak mnie zastanawia, czy jak szczurcie odebrałabym około południa, albo po południu, to od razu razem je puścić np. na łóżko, czy odczekać.. :roll:

aktualny brak ogonów

susurrement 
i'm a dreamer.

Wysłany: Wto Sie 28, 2012 21:53   
   Zwierzątka: 2 susły, jeż i piesy dwa a Nela z rodzicami

szczurowata, najpierw poczytać o szczurach jak najwięcej. generalnie lepiej jej dać chwilę zarówno ze względów zdrowotnych - kwarantanna, jak i żeby jej nie stresować od razu każdym możliwym bodźcem.
za TM Po, Tori, Timon, Pumba, Tosia, Misia, Tina, Mimi, Plamka, Bonifacy, Filemon, Miracle of A, Chandrika of A, Czekoladka of A, Elodie SR, Timba, Groteska of A, Czereśnia of A, Iluzja SR, Magnolia, Destiny of A, Molly, Moduł of A, Konwalia of A, Helenka SR, Pció, Mabelle of A, Kokardka, Koniczynka SR, Gracja SR, Kami of R4U, Pasja, Vivienne of A, Bamse, Vinci of A, Kulka, Kiss of RAT4U, Antonine B, N, B&B, Krunio, Biszkopcik, Bilbo, Fiona, Molly, Całusek, Bójka, Skarpetka, Brawurka, Bajka. Tościk i Huk & Przytulak, Lucek, Puszka, Rich i Stefan

miju 

Wysłany: Wto Sie 28, 2012 22:25   
   Zwierzątka: Ciapek, Foton, Alucard i Po

Z tego co mi wet mówił, to kwarantanna powinna potrwać minimum tydzień, a najlepiej dwa tygodnie. To ze względu na wirusy lub inne choroby, które ujawniają się po tym czasie. Myślę, że po tygodniu szczurek powinien ochłonąć po podróży, zmianie otoczenia i właściciela. Ja przynajmniej tyle czasu daje moim ogoniastym ;)

Kwarantanna: trzymanie szczurka w osobnej klatce. Najlepiej w innym pokoju niż stary szczurek. Wystarczy jednak jeśli klatki będą stały w innych rogach pokoju. Ogony nie powinny mieć w tym czasie kontaktu (ani żadne rzeczy które były w ich klatkach).

Martini 

Wysłany: Wto Sie 28, 2012 22:57   
   Zwierzątka: kicha z ogoniastymi zwierzątkami...

Ja stosuje dwutygodniowa kwarantanne, potem do weta i jesli wszyscy kandydaci do laczenia sa zdrowi - lacze.

aneczka1-13 

Wysłany: Śro Sie 29, 2012 08:09   
   Zwierzątka: ;(

A co do Kastracji to przecież twoją samiczkę ewentualnie możesz wysterylizować. A i wyjdzie jej to jeszcze na zdrowie bo zmniejszasz możliwość wystąpienia m. in gruczolaków

szczurowata 
ciurza mama

Wysłany: Śro Sie 29, 2012 10:55   

Martini, miju, tydzień, dwa? Kurczę, nie mam drugiej klatki, wszystkie pozostałe są w piwnicy, albo w innym miejscu. Zawsze robiłam tak, ze jak ogon był chory, i musiał być oddzielony, to do transportera wsypywałam żwirek, dawałam wodę, jedzenie, kładłam go na łóżku, i otwarty był tak cały dzien.

aneczka1-13, tez o tym myślałam, rozmawiałam o tym z wetem. Jednak chyba wezmę druga samiczkę :wink: Mam nadzieje, ze beda.

aktualny brak ogonów

Niamey 
Zhongguo!

Wysłany: Śro Sie 29, 2012 11:05   

wiesz, brak kwarantanny to zawsze jakieś ryzyko, aczkolwiek trzeba ocenić jakie jest prawdopodobieństwo, że maluchy będą chore. Kwarantanna jest ważna, zwłaszcza jeśli ma się duże stado - bo wtedy konsekwencje są dużo większe i kosztowniejsze, bo to zupełnie inna perspektywa, że jeden szczur zarazi Ci się pasożytami/wirusem itp. a 15 :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi