Alloszczur Strona Główna Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Kluska
Sob Sie 11, 2012 14:51
[Wrocław] Oddam dwie samiczki (9 i 12 miesięcy)
Autor Wiadomość
Arrideo 

Wysłany: Sob Sie 04, 2012 21:30   [Wrocław] Oddam dwie samiczki (9 i 12 miesięcy)

1.Liczba szczurów do oddania: 2

2.Płeć szczurów: samiczki

3.Wiek szczurów: 9 i 12 miesięcy

4.Miasto: Wrocław

5.Możliwość transportu przez właściciela do innych miast: na terenie Dolnego Śląska

6.Choroby, które szczury przechodzą/przechodziły: brak

7.Charakter, usposobienie szczurów: ciekawskie, bardzo żywe i wesołe, bardzo lubiące się nawzajem

8.Stosunek szczurów do człowieka: przyjazny, uwielbiają towarzystwo ludzi, lubią być głaskane i zabierane na spacery

9.Stosunek do innych szczurów: bardzo przyjazny względem siebie, w stusunku do innych nieznany

10. (Jeśli szczury są starsze) Powód oddania: wyjeżdżam na studia do innego miasta, czego się nie spodziewałam, moi rodzice nie są w stanie dobrze się nimi opiekować, a nie mogę ich trzymać w akademiku

11.(Jeśli szczury są młode) Sposób, w jaki doszło do rozmnożenia: -

12.(Jeśli szczury są różnej płci powyżej 4,5 tyg. życia) Czy samce są oddzielone od samiczek: -

13.Dodatkowe akcesoria do oddania razem ze szczurami: klatka (58x36x51), poidełko, domek, hamaczek, miseczki (x3), duża torba z jedzeniem

14.Czy szczury są do oddania razem, czy mogą być rozdzielone: wolałabym, aby nie były rozdzielane

15.Wymagania co do przyszłego właściciela: chciałabym, aby informował mnie o tym, jak się miewają szczurki i poświęcał im trochę czasu, aby nie musiały ciągle siedzieć w klatce

16.Zdjęcia szczurów (klikalne miniaturki!):

17.Kontakt: GaduGadu: 3176442, PW, mail podam zainteresowanym w PW

18. - Nieobowiązkowe, ale mile widziane - Kilka słów o szczurze lub szczurach: w pełni oswojone, kochane, starsza - Ari jest czarna z białym brzuszkiem, młodsza - Hasi jest rasy husky. Hasi bywa nieufna w stosunku do obcych, ale wystaczy poświęcić jej troszkę czasu, a staje się przyjazna i towarzyska. Ari korzysta z każdej możliwej okazji, by wejść na parapet i podziwiać świat z okna bądź grzebać w kwiatkach :) .

Ebia 

Wysłany: Nie Sie 05, 2012 11:07   

Arrideo, jeśli bardzo zależy Ci na zatrzymaniu dziewczyn, to spróbuj zdobyć oficjalną zgodę na trzymanie szczurków :)
W moim życiu z mieszkaniem tak się skomplikowało, że od października również ląduję w akademiku - z moimi dwoma samiczkami ;) Więc widać wszystko jest do załatwienia, jeśli mocno się do tego dąży :) Poza tym znam osoby, mające w akademiku oficjalnie kota
W akademikach zwierząt trzymać teoretycznie nie wolno. Jednak można uzyskać zgodę, a kroki jakie trzeba podjąć to:
1. Zdobyć zgodę współlokatora (a jeśli się nie zgadza, to zmienić współlokatora na takiego, który się zgodzi, w akademiku rotacja jest zazwyczaj spora)
2. Zdobyć zgodę (przynajmniej w moim przypadku) większości osób mieszkających na piętrze
3. Gdy już masz podpisy, składasz podanie do Rady Mieszkańców, oni muszą to podanie zatwierdzić
4. Podanie musi podpisać pani kierownik (w moim przypadku trochę marudziła, ale ostatecznie zgodziła się ;) )
5. Ostatnim zadaniem jest sprawienie, żeby szczurki zbytni nie rzucały się w oczy i aby było jej jak najmniej czuć. Ja w codziennym sprzątaniu klatki doszłam do perfekcji i zajmuje mi to max 10 minut ;) Dzięki odpowiedniej karmie, kilku preparatom i częstemu sprzątaniu dziewczyn prawie nie czuć ;)

Arrideo 

Wysłany: Nie Sie 05, 2012 15:52   

Ebia, niestety już próbowałam. Jest to akademik Uniwestytetu Medycznego i tam wyraźnie powiedzieli, że albo bez zwierząt albo wcale :( . Gdybym nie próbowała wszystkiego, na pewno bym nie próbowała ich oddać :( .

Łosoś 

Wysłany: Nie Sie 05, 2012 17:23   

Off-Topic:
Ja trzymałam szczury w akademiku, choć też nie wolno było, trzeba było trochę się nagimnastykować przy jakichś kontrolach czy zdawaniu pokoju przez współlokatorki, ale wtedy przenosiłam klatkę do pokoju obok albo czymś zasłaniałam. Ale to niestety jest ryzyko, bo jak się wyda to trzeba zrobić akademikowi lub szczurom papa. Możesz spróbować, sporo osób trzyma tak zwierzęta nielegalnie :wink:
Ostatnio zmieniony przez AngelsDream Nie Sie 05, 2012 20:34, w całości zmieniany 1 raz  

Martuha 

Wysłany: Nie Sie 05, 2012 18:00   
   Zwierzątka: 3 szczurzynki,2 psy,królik,rybki ;)

Off-Topic:
Łosoś, podziwiam,bo moje dziewczyny na pewno słyszał by cały akademik,chowanie ich by nic nie dało,takie są głośne :/
Ostatnio zmieniony przez AngelsDream Nie Sie 05, 2012 20:34, w całości zmieniany 1 raz  

Arrideo 

Wysłany: Nie Sie 05, 2012 20:15   

Off-Topic:
Posiadanie zwierzaków w akademiku należącym do uczelni byłoby ewidentnym złamaniem regulaminu, co skutkowałoby wyrzuceniem z akademika, a także sporymi konsekwencjami na uczelni. Moje szczurki też potrafią zrobić sporo hałasu, więc ich trzymanie nie było by możliwe :( .
Dlatego jeśli możecie mi pomóc w znalezieniu im nowego, dobrego domu będę bardzo wdzięczna.

AngelsDream 
Gdzieś indziej

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Nie Sie 05, 2012 20:33   
   Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki

Osoby chcące porozmawiać o trzymaniu szczurów w akademikach odsyłam do dyskusji: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=2004

To wątek adopcyjny, niech pozostanie maksymalnie klarowny.

AD

Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro.

szczurowata 
ciurza mama

Wysłany: Wto Sie 07, 2012 09:33   
   Zwierzątka: Pies i świnka morska.

Arrideo, nadal aktualne, panienki są do wzięcia? :)

aktualny brak ogonów

Ebia 

Wysłany: Wto Sie 07, 2012 16:45   

AngelsDream, przepraszam, ale jednak napiszę tu - obawiam się, że w wątku, który podałaś, autorka może nie przeczytać, bo nie zauważyłam, aby się tam przeniosła. A mi żal, gdy ktoś jest zmuszany oddać zwierzęta, gdy wcale tego nie chce
Arrideo, nie ważne, że to akademik Uniwersytetu Medycznego. W każdym akademiku jest zakaz. Jednak wielu moich znajomych w akademikach różnych uczelni posiada zwierzęta legalnie. Czy rozmawiałaś z Radą Mieszkańców? Z przewodniczącymi Samorządu Studenckiego? To właśnie z nimi najlepiej rozmawiać - są to również studenci i z nimi wiele można załatwić (a najlepiej się z nimi zakolegować...). Rozmawiałaś z kierowniczką akademika? U kogo próbowałaś? Kto powiedział, że nie można ominąć przepisu?
Dopytuję tak, ponieważ nie wiem jakie kroki podjęłaś i może można zrobić coś więcej, a z doświadczenia wiem, że nowe osoby są często zbywane (najbardziej te z 1roku).
Poza tym nie widzę żadnego powiązania pomiędzy wyrzuceniem z akademika, a konsekwencjami na uczelni, ale to tak na marginesie

AngelsDream 
Gdzieś indziej

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Wto Sie 07, 2012 16:47   
   Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki

Ebia, w takim razie proszę z ewentualną dalszą dyskusją przenieść się na PW autorki.

AD

Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro.

Arrideo 

Wysłany: Wto Sie 07, 2012 23:24   

szczurowata, tak, maluchy nadal do wzięcia :)

Arrideo 

Wysłany: Sob Sie 11, 2012 13:46   

Ogonki pojechały dziś do nowego domu. Teraz będą mieszkać z przemiłą parą w Szczecinie.
Dziękuję Asiu, że zgodziłaś się na przewiezienie maluchów :)

Kluska 
Hell yeah!

Wysłany: Sob Sie 11, 2012 14:51   

W takim razie zamykam :)

Ze mną: Buzz, Rex

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi