Alloszczur Strona Główna Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Kluska
Nie Wrz 02, 2012 17:19
[Częstochowa] Przyjmę dwa szczury tej samej płci
Autor Wiadomość
chris 

Wysłany: Śro Lip 18, 2012 15:15   [Częstochowa] Przyjmę dwa szczury tej samej płci
   Zwierzątka: Głupi pies :D

Witam.
Tak się składa, że parę tygodni temu zakończył swój żywot mój ogoniasty. Prawie trzy lata temu kupiłem dwie samice (jako niedoświadczony ze sklepu, oczywiście po raz ostatni). Pierwszy szczur, jak to ze sklepu, zasnął na zawsze po paru miesiącach. A drugi, jak już wspomniałem, ostatnio (prawie trzy lata, sędziwy wiek). Co prawda ta szczurzyca po śmierci kompanki była sama, ale inaczej się nie dało - była bardzo agresywna do ewentualnych konkurentów, zresztą nawet swoją koleżankę zrzucała z hamaka, zabierała jedzenie i wypychała z domku. O dziwo, w stosunku do ludzi była niezwykle towarzyska.

No i schowałem po niej klatkę, miałem już oddać granulat dla jakiegoś kota z rodziny, ale... jak tak patrzę na to ziarno, które dopiero co przyrządziłem (bo sam jej mieszałem wszystko), na te witaminki i tak dalej to wydaję mi się, że trzeba iść za ciosem i znów stać się właścicielem takich smrodków :)

Pamiętałem, że na szczurzych forach można dać ogłoszenie o przyjęciu. Więc wyrażam chęć przyjęcia dwóch bestii, najlepiej do 1,5 roku, ale pewnie jak już zobaczę jakichś staruszków to i tak zmięknę :-P Jak najbardziej mogą być z likwidacji sklepu, z tzw. karmy dla węży, czy jakieś albinoski z laboratorium. Jedyne ograniczenia to wiek i płeć - muszą być tej samej płci, nie podejmę się opieki nad żywiołem jakim jest parka ze szczęśliwą gromadką dzieci :P

Wszystko posiadam, klatkę, jedzonko, witaminki, poidełka, szczoteczki do futerek, jakąś maść na prychające noski... No i jakieś tam doświadczenie.

Teraz najważniejsze: mieszkam w Częstochowie, więc gdzieś z okolicy przydałoby się znaleźć szczurki. Oczywiście jeśli komuś się chciałoby dojechać, proszę bardzo. Ja mogę, w czasach złodziejskich cen benzyny dojechać, powiedzmy, do 50 km na zadupie, gdzie trzeba autem, albo do 100, gdzie staje pociąg (ale odbiór na dworcu).
Ostatecznie mogłyby być Katowice, ale gdzieś przy Uniwerku Ekonomicznym i pewnie dopiero od połowy sierpnia, albo później.

Mogę też te szczury zakupić, nieważne czy w ramach kupna od hodowli, czy po prostu płacąc za dotychczasową opiekę. Ale tak do 20-30 zł za jednego nochala :wink:

Uff... To tyle. I w ogóle: witam wszystkich, czytam Was od ponad trzech lat :wink:

quagmire 

Wysłany: Śro Lip 18, 2012 15:46   
   Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn

Off-Topic:
to chyba wiesz, że coś takiego, jak kupno szczura nierodowodowego nie wchodzi w grę - adoptuje się za darmo ;)

Powodzenia :)

Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia :serducho:

smeg 

Wysłany: Śro Lip 18, 2012 15:50   
   Zwierzątka: brak

http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=12734 - tu masz dwóch chłopaków w Katowicach ;) Jaką masz klatkę? Pamiętaj, że minimalne wymiary klatki na dwóch szczurów to 70x40x60 cm.
Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~

chris 

Wysłany: Śro Lip 18, 2012 16:35   

Tak, już widziałem to ogłoszenie. Jeszcze trochę poczekam, jak będzie aktualne to może się zdecyduje. Jeśli chodzi o klatkę to coś koło tego, kupowana była pod dwa szczury.
Co do kupna to po prostu mogę zapłacić, jak i "zaadoptować".

smeg 

Wysłany: Śro Lip 18, 2012 16:43   

Jeśli ktoś żąda zapłaty za szczura bez rodowodu, to jest to pseudohodowca - takich osób nie popieramy i nie kupujemy od nich szczurów, nawet za 5 zł. Szczury nierodowodowe adoptuje się za darmo, rodowodowe kupuje od hodowców zrzeszonych w SHSRP. Zwracamy na to uwagę, żebyś był świadomy, że nie powinno się kupować szczurów z niesprawdzonego źródła - od osób, które mnożą je dla zysku, nie zwracając uwagi na dobro zwierząt. Z tego samego względu nie kupujemy szczurów w sklepach zoologicznych.
Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~

chris 

Wysłany: Śro Lip 18, 2012 16:45   

O, widzisz, w ten sposób o tym nie myślałem. To dzięki za info, w takim razie jak coś zapłacę, ale tylko za rodowodowego. :wink:

quagmire 

Wysłany: Śro Lip 18, 2012 16:50   
   Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn

Off-Topic:
smeg napisał/a:
kupuje od hodowców zrzeszonych w SHSRP

lub w innych zarejestrowanych Stowarzyszeniach, np. zagranicznych - tak dla uściślenia ;)

Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia :serducho:

smeg 

Wysłany: Śro Lip 18, 2012 16:55   

quagmire napisał/a:
Off-Topic:
smeg napisał/a:
kupuje od hodowców zrzeszonych w SHSRP

lub w innych zarejestrowanych Stowarzyszeniach, np. zagranicznych - tak dla uściślenia ;)

Off-Topic:
Byle nie w holenderskim NKV, którego członkini sprzedaje "rodowodowe" szczury na allegro :roll:

chris 

Wysłany: Sob Lip 21, 2012 20:45   

W sumie mała poprawka - mogę wziąć też trzy zwierzęta. Byleby tej samej płci :]

Frugo 
Szczurofanka

Wysłany: Pon Lip 30, 2012 21:25   
   Zwierzątka: Tina - Pies <3 , i 2 ogony .

Off-Topic:
chris napisał/a:
W sumie mała poprawka - mogę wziąć też trzy zwierzęta. Byleby tej samej płci :]
Wiadomo, nikt nie da Ci szczurów innych płci (do rozmnożenia) :wink:
http://forum.szczury.biz/...p=744572#744572 - Moje małe kudłacze. :serducho:
27.07 do 30.07 lub do 5.08 - nie ma!

lovecii 

Wysłany: Pon Sie 06, 2012 11:02   

Witam, ja szukam dobrego domku dla moich dziewczynek, napisałam wiadomość. Czekam na odpowiedź :) Pozdarwiam!

szczurowata 
ciurza mama

Wysłany: Pią Sie 10, 2012 15:55   
   Zwierzątka: Pies i świnka morska.

Frugo, tu na forum nikt nie odda szczurów różnych płci do rozmnożenia, ale gdzie indziej widywałam ogłoszenia typu "Sprzedam parkę szczurów!", czasami było to inaczej ujęte, ale na jedno wychodzi. :roll:

aktualny brak ogonów

Kluska 
Hell yeah!

Wysłany: Nie Sie 26, 2012 10:59   

Aktualne?

Ze mną: Buzz, Rex

Kluska 
Hell yeah!

Wysłany: Nie Wrz 02, 2012 17:19   

Brak odzewu. Zamykam.

Ze mną: Buzz, Rex

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi