|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przesunięty przez: Karena Pią Sty 29, 2016 20:19 |
Miot B2 SunRat's - rezerwacje str 7 |
Autor |
Wiadomość |
Zizollo

|
|
|
|
 |
emileczka
miłość

|
Wysłany: Wto Lip 10, 2012 09:10
Zwierzątka: 3 panienki |
|
|
Zizollo, a jak się chłopcy błyszczą , Bolo jest bardzo zwinny |
_________________ Z nami: Tortilka B, Pepita SR, Tortilla SR
W Zielonym Ogrodzie: Salma ['], Tosia SR ['], Solanna SR ['], Ulęgałka B ['], Szarlotka B ['], Dynia SR ['], Biedronka SR ['], Wicia SR ['], Hiacynta of NL ['], Bucca SR ['], Beren SR ['], Gera SR ['], Kundzia SR ['], Elizabeth SR ['], Nuka HF ['], Bilimbi SR, Truskawka SR ['], Fifa SR ['], Igiełka SR ['], Ironia SR ['], Goplana SR ['], Keiko Beris ['], Gerthruda A ['], Trufla EM ['], Elipsa SR ['], Rozi EM ['], Balbinka SR ['], Nostalgia EM ['], Rajka EM ['], Lusi EM ['], Jadźka ['], Opal RT ['], FraniaZ ['], Idril z TM ['], FraniaC ['], Dolly HF ['], Adela ['], Łacia ['], Ozzy RT ['], Bombel ['] |
|
|
|
 |
Zizollo

|
Wysłany: Wto Lip 10, 2012 18:33
Zwierzątka: kot |
|
|
emileczkachłopcy musieli być dopiero co po swojej toalecie jak robiłam zdjęcia bo na co dzień aż tak się nie świecą
jeśli chodzi o zwinność Bola to z tym jest różnie bo fakt wlazł na suszarkę ale to Bonzo pierwsze kroki pokazywał w skakaniu jak dobrze określił odległość i sprytnie skacze
tak samo było z wychodzeniem pierwszy raz z klatki na podłogę jak są otwarte drzwiczki Bonzo od razu sam wyszedł a Bola musiałam nauczyć przy pomocy miśka i za trzecim razem sam wyszedł tak jakby musiał najpierw się przekonać |
_________________ tu nas zobaczycie http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=13006
na zawsze w sercu : Balu ?.10.12- 27.10.13,Bonzo 01.03.12-13.01.14,Bolo 01.03.12-14.08.14, Dragon ?-02.09.2014 ,Kiran 02.09.13-27.01.16, Karmel 02.09.13-31.05.2016[*] |
|
|
|
 |
emileczka
miłość

|
Wysłany: Śro Lip 11, 2012 11:00
Zwierzątka: 3 panienki |
|
|
Zizollo, widocznie Bolo jest nieśmiały i nie taki odważny jak Bonzo. Niech skaczą i się wspinają jak najdłużej, to dobrze wpłynie na ich figurę i kondycję |
_________________ Z nami: Tortilka B, Pepita SR, Tortilla SR
W Zielonym Ogrodzie: Salma ['], Tosia SR ['], Solanna SR ['], Ulęgałka B ['], Szarlotka B ['], Dynia SR ['], Biedronka SR ['], Wicia SR ['], Hiacynta of NL ['], Bucca SR ['], Beren SR ['], Gera SR ['], Kundzia SR ['], Elizabeth SR ['], Nuka HF ['], Bilimbi SR, Truskawka SR ['], Fifa SR ['], Igiełka SR ['], Ironia SR ['], Goplana SR ['], Keiko Beris ['], Gerthruda A ['], Trufla EM ['], Elipsa SR ['], Rozi EM ['], Balbinka SR ['], Nostalgia EM ['], Rajka EM ['], Lusi EM ['], Jadźka ['], Opal RT ['], FraniaZ ['], Idril z TM ['], FraniaC ['], Dolly HF ['], Adela ['], Łacia ['], Ozzy RT ['], Bombel ['] |
|
|
|
 |
hekatomba

|
Wysłany: Pią Lip 13, 2012 23:28
Zwierzątka: cztery szczurzyce oraz stawonogi: rybiki cukrowe, kosarze pospolite i kątniki domowe (gościnnie) |
|
|
Garść bieżących informacji na temat tego, co dzieje się u dwóch rozbrykanych siostrzyc - Biuti i Baccary:
- ważenie sprzed trzech dni pokazało nam: 270g - Biuti i 240g - Baccara,
- apetyt bez zmian - panny wtryniają wszystko, co im się podsunie pod nos, a ostatnio są to głównie różnego rodzaju warzywa - wszystko znika w mgnieniu oka,
- dziewczyny zaliczyły pierwszą wizytę kontrolną u weterynarza, do której skłoniło mnie nadmierne kichanie Baccary i łuszcząca się skóra łapek u Biuti; skończyło się na zaleceniu dwutygodniowej kuracji Cebionem i kąpielach w papce z siemienia lnianego (leczenie w toku),
- nieznacznie większą sprawnością na wybiegach odznacza się Baccara (może dlatego, że jest lżejsza? ); Biuti jest bardziej rozważna, ale nie odstaje zbytnio od swojej siostry i też potrafi zaskakiwać skacząc np. na najwyższą półkę lub wspinając się po trzonku miotły (!) przyprawiając przy tym pańcię o palpitację serca
Jest też informacja mniej świeża - Baccara doznała uszczerbku na urodzie uszkadzając sobie końcówkę ogona. Niestety, skończyło się amputacją naderwanego koniuszka, więc szczura jest krótsza o parę centymetrów. Incydent miał miejsce jakiś czas temu - ranka ładnie się zagoiła i po urazie nie został żaden ślad, a i Baccara zdaje się nie przejmować tą nieznaczną stratą.
A oto dziewczyny z wczoraj:
Na pierwszych zdjęciach jest Biuti, a na pięciu ostatnich - Baccara.
Zizollo, kapitalne zdjęcie! Właśnie poluję na moment, w którym moje wiedźmy przyjmą taką właśnie pozycję, a ja w tym czasie będę miała pod ręką aparat. |
|
|
|
 |
Bel
Rockabilly

|
Wysłany: Pią Lip 13, 2012 23:52
Zwierzątka: Szeregowy Pierdolot,Alpha i 3 smoki |
|
|
hekatomba napisał/a: | dwutygodniowej kuracji Cebionem | a od kiedy można podawać szczurowi witaminę C i to w takich ilościach? hekatomba napisał/a: | kąpielach w papce z siemienia lnianego | możesz powiedzieć na czym polegają? |
|
|
|
 |
hekatomba

|
Wysłany: Sob Lip 14, 2012 00:34
Zwierzątka: cztery szczurzyce oraz stawonogi: rybiki cukrowe, kosarze pospolite i kątniki domowe (gościnnie) |
|
|
Bel napisał/a: | hekatomba napisał/a: | dwutygodniowej kuracji Cebionem | a od kiedy można podawać szczurowi witaminę C i to w takich ilościach? |
Jeśli chodzi o ilość, to dr Lisiecka z poznańskiej lecznicy "Kobra", bo u niej właśnie byłam na kontroli, zaleciła dawkowanie po trzy krople dziennie dla każdej z dziewczyn przez okres dwóch tygodni. Nie wiem, czy to dużo, czy mało, ale bardziej zastanowiło mnie (i o to też zapytałam dr Lisiecką), czy jest sens podawania szczurowi witaminy C, skoro - jak czytałam - zwierzę to samo ją wytwarza. Dowiedziałam się jednak, że witamina C (Cebion) jest zalecana w stanach osłabienia i przeziębieniach, a dr Lisiecka jest zdania, że dopóki nie ma wyraźnej potrzeby podania antybiotyku, to lepiej podleczyć szczura witaminami.
Bel napisał/a: | hekatomba napisał/a: | kąpielach w papce z siemienia lnianego | możesz powiedzieć na czym polegają? |
Kupujemy w aptece lub sklepie zielarskim mielone siemię lniane. Następnie mieszany je z wodą (opcjonalnie z mlekiem) do uzyskania jednolitej konsystencji. W tak przygotowanej mazi szczur powinien sobie ciapać tak długo, jak to możliwe. Najlepiej wykorzystać w tym celu jakąś głęboką miskę albo wannę lub brodzik. Po takim zabiegu szczur nie wymaga kąpieli, chyba że nie będzie w stanie sam wyczyścić mocno sklejonego futerka. |
|
|
|
 |
Bel
Rockabilly

|
Wysłany: Sob Lip 14, 2012 00:43
Zwierzątka: Szeregowy Pierdolot,Alpha i 3 smoki |
|
|
mnie zastanawia ta kąpiel.. szczur który kicha w żadnym wypadku nie powinien być moczony chyba, że później suszy się go suszarką i naraża na niepotrzebny stres. Nie wiem co ma dawać kąpiel w takiej zawiesinie...ma to jakieś właściwości? ja wiem, że samo siemię jest zdrowe ale jak to ma działać na szczura? |
|
|
|
 |
hekatomba

|
Wysłany: Sob Lip 14, 2012 00:59
|
|
Może uściślę - kichająca to Baccara - ona nie ma problemów z łuszczącą się skórą na przednich łapkach. Te problemy ma Biuti - ta z kolei nie kicha i kąpiele zalecono tylko jej, natomiast Cebion był głównie dla kichającej Baccary, ale dr Lisiecka zaleciła podawać go obu dziewczynom, przy czym Biuti bardziej zapobiegawczo niż leczniczo. Baccarze takich kąpieli z oczywistych względów nie funduję.
Zewnętrznie stosowane siemię lniane wykazuje działanie nawilżające i zmiękczające. Zwykle jest stosowane do okładów przy suchej skórze i łuszczycy. |
|
|
|
 |
Anka.

|
Wysłany: Pon Lip 16, 2012 13:51
Zwierzątka: 5 szczurząt, 2 królice, chomik, 2 sucze, ptaszniczka |
|
|
Śliczne dziewczyny
Co do Cebionu, przecież nadmiar wit C jest wydalany z moczem, tego nie można przedawkować. Nasz wet też zaleca w sezonie grypowym 3 tyg po kropli dziennie+ 1 tydzień przerwy , i znów. |
|
|
|
 |
Zizollo

|
Wysłany: Wto Sie 07, 2012 15:08
|
|
jesteśmy po pierwszej kąpieli chłopaków
strasznie się stresowałam ale muszę przyznać dałam radę byłam już zmuszona trochę niemiłym siuśkowym zapaszkiem chłopaków
bali się wody, było trochę pisków wspinania się po mnie(dobrze że miałam bluzę)ale delikatnie i spokojnie daliśmy radę
za to przy suszeniu suszarką pełen relaks bardzo im się podobało robili sobie drzemkę
niestety nie mam zdjęć bo sama kąpałam chłopaków i brakło mi rąk |
_________________ tu nas zobaczycie http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=13006
na zawsze w sercu : Balu ?.10.12- 27.10.13,Bonzo 01.03.12-13.01.14,Bolo 01.03.12-14.08.14, Dragon ?-02.09.2014 ,Kiran 02.09.13-27.01.16, Karmel 02.09.13-31.05.2016[*] |
|
|
|
 |
quagmire

|
Wysłany: Wto Sie 07, 2012 15:16
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
Generalnie im cieplejsza woda, zazwyczaj jest łatwiej. Chociaż ja nie kąpię - mi nie śmierdzą |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
 |
Zizollo

|
Wysłany: Wto Sie 07, 2012 15:26
|
|
quagmire miały ciepłą ale ogólnie się widocznie boją |
|
|
|
 |
quagmire

|
Wysłany: Wto Sie 07, 2012 15:27
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
Zizollo, tak zazwyczaj mają |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
 |
Kami

|
Wysłany: Pon Sie 13, 2012 21:31
Zwierzątka: nie ma :( |
|
|
Nie wszyscy do nas zaglądają, więc przeklejam:
Batalia
Bitwa
Batalia jest cudną kluską, waży ok. 360g i jest największa w stadzie. Jest bardzo kontaktowa, jako jedyna z moich szczurów uwielbia bawić się z ręką.
Bitwa to mały urwis, na wybiegach nieustannie trzeba jej pilnować. Jest szczuplutka, ma śliczne wielkie oczy i spojrzenie niewiniątka. Waży ok. 290g. |
_________________ Moje słoneczka:
Roxanne Weasley HF (16.08.2011 - 1.06.2013)
Batalia SR (1.03.2012 - 15.12.2013)
Bellatrix Lestrange HF (16.08.2011 - 21.10. 2014)
Bitwa SR - (1.03.2012-13.04.2015)
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|