|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Starość - opieka, pielęgnacja straszych szczurów |
Autor |
Wiadomość |
Karena
SITH HAPPENS

|
|
|
|
 |
Martini

|
Wysłany: Pią Lut 24, 2012 22:17
Zwierzątka: kicha z ogoniastymi zwierzątkami... |
|
|
Madzial98, to czekaj, szczur dostał lekarstwo na spuchnięty pyszczek, a ropa była potem, tak? Jesteś z Krakowa, tak jak masz pod avatarem? Wejdź na listę polecanych krakowskich wetów i od razu udaj się do kogoś z nich, bo inaczej to szkoda czasu i pieniędzy. Czasu przede wszystkim. |
_________________ think big, start small |
|
|
|
 |
Madzial98
SZCZUREX

|
Wysłany: Pią Lut 24, 2012 22:20
Zwierzątka: szczurki: Olo, Maniek ;) |
|
|
tak. Może napisałam trochę niejasno. Chodziło mi właśnie o to, że w sprawie policzka byłam już jakiś czas temu. Wtedy ropy jeszcze nie było. Opuchlizna zmalała na trochę, ale potem znowu się zwiększyła i do tego pojawiła się owa wydzielina. |
|
|
|
 |
quagmire

|
Wysłany: Sob Lut 25, 2012 02:42
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
Madzial98, skocz najlepiej do dr Lewandowskiej. |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
 |
Biała
wieczny student vet

|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2012 15:37
|
|
|
Nie wiem czy to dobry temat, w razie czego proszę o przeniesienie.
W każdym razie chciałam podzielić się swoim pomysłem i spostrzeżeniem.
Tosia ma 2 lata i 4 mce od jakiegoś czasu zaczęłam zauważać naturalne słabnięcie łapek i zanik mięśni, i narodził mi się w głowie pomysł ( dzięki niepełnosprawnej Oli), że można by łapki (mięśnie ) wzmacniać poprzez masowanie podobnie jak u psów czy to niepełnosprawnych czy po kontuzjach.
Dziś odwiedziła nas znajoma rehabilitantka (psia ) i dokładnie pokazała nam jak można to robić, niestety nie ma takiego pola do popisu jak w przypadku większych zwierząt gdzie można wyczuć każdy mięsień jednak podstawowy chwyt można z dużym powodzeniem stosować.
U Tosi już po kilku minutach masażu widać znaczące efekty ( łapki się nie rozjeżdżają, a trzyma je bardziej pod sobą, masuje jej łapki już jakiś czas).
Postaramy się nakręcić filmik z takiego masażu, podstawowym ruchem jest ruch rozcierający (takie kółeczka palcami na udku) oraz ciepło może dużo pomóc (są w aptece plastry żelowe rozgrzewające), plus oczywiście ruch. Aby masaże były najbardziej efektywne bardzo ważna jest systematyczność optymalny czas masażu to 10 min 2 razy dziennie.
Z racji tego, że jest to pomysł zupełnie nowy i rehabilitacja tak małych zwierzaków nie jest dobrze rozwinięta więcej się nie dowiedziałam, ale znajoma obiecała poczytać w prasie zagranicznej.
http://www.youtube.com/wa...=1&feature=plcp
Obiecany filmik Siła użyta powinna być hmm "średnia" nie może to być "głaskanie", ale też nie przesadne ciśnięcie.... z wyczuciem |
Ostatnio zmieniony przez Biała Pon Kwi 16, 2012 21:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Pyl
Powrócona

|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2012 17:10
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
Biała, super pomysł, wstaw filmik. Słyszałam o tym pomyśle, widziałam w amatorskiej wersji ("jakoś tak trzeba pomasować"), ale w wersji sensownej nie. A przyda mi się |
|
|
|
 |
jancia
czakramy zablokowane :)

|
Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 08:41
Zwierzątka: Wszystkie za TM |
|
|
Biała, Ja "rehabilitowałam" szczurka po wylewie. Poruszałam mu sparaliżowanymi łapkami i masowałam..i dało to rewelacyjne efekty. Malec wskakiwał już potem normalnie na wyro. Zamieść filmik z masażu plisss.. |
_________________ za TM: Harry 26.12.2008-12.01.2011, Franek 04.01.2011-21.02.2012, Edzio 04.01.2011 -31.05.2013, Kevin 15.02.2012 - 05.01.2014, Elvis 15.02.2012-27.03.2014, Freddie 25.10.2011 - 14.05.2014, Reksio 05.07.2013 - 06.09.2015, Jasper 5.07.2013 - 14.12.2015. |
|
|
|
 |
Ogoniasta
<:3 )~<:3 )~

|
Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 21:07
Zwierzątka: 11 szczuraskowych piękności :) |
|
|
Podnoszę Filmik już jest...przepraszamy za jakość ale sprzęt raczej mało profesjonalny |
W sercu: Meggy [*], Pampuszek [*], Fibi [*], Rossa [*], Vilemo [*], Sasha [*], Celica vel Chunni SunRat's [*], Lexi [*], Seventh Heaven [*], Delicja [*], Izzie [*], Lily [*], Muffinka [*], Foxy Lady [*], Brook [*], Brandy [*], Shandy [*], Lucynka [*], Whisky [*], Bajka [*] Daisy [*], Morelka [*], Impala [*], Tessa [*], Tequila [*], Iliada HS [*], Wydra Serduszko [*], Brie [*], Mary [*] |
|
|
|
 |
maris

Dołączyła: 25 Mar 2009 Posty: 1571 Skąd: Gierałtowice/Warszawa
|
Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 21:14
Zwierzątka: 5 Ogonków i Bożątko ;) |
|
|
Biała, super sprawa, dzięki za filmik Od dziś zaczynamy masowanie u Mii
Upewnię się tylko, czy dobrze zrozumiałam: 10 min. czyli po 5 min. na każdą łapkę, tak? |
_________________ http://ogonkowo.pl - zapraszam do odwiedzin! <:3 )~
Ze mną: Pringles SR, Totoro SR, Fiołek ZR, Morgan i Magic RT
Za TM [*]: Hugo, Charlie, Claire, Niunia, Juliet, Klusia, Lori, Amelka, Kira, Ashanti, Krzysiu, Vanilka V, Aralka Ab, Mia, Florence SR, Maniek, Fergie SR, Kelly Ab, Franklin, Michael, Reynevan SR, Toffee SR, Szarlej SR, Rubin SR, Pepper SR, Mikan RT |
|
|
|
 |
jancia
czakramy zablokowane :)

|
Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 21:46
Zwierzątka: Wszystkie za TM |
|
|
No widać, ze szczurkowi się podobalo )) mega miziak |
_________________ za TM: Harry 26.12.2008-12.01.2011, Franek 04.01.2011-21.02.2012, Edzio 04.01.2011 -31.05.2013, Kevin 15.02.2012 - 05.01.2014, Elvis 15.02.2012-27.03.2014, Freddie 25.10.2011 - 14.05.2014, Reksio 05.07.2013 - 06.09.2015, Jasper 5.07.2013 - 14.12.2015. |
|
|
|
 |
Biała
wieczny student vet

|
Wysłany: Wto Kwi 17, 2012 19:56
|
|
|
maris, w przypadku ciut większych zwierząt optymalnie jest 10 min na łapkę, ale w przypadku tak małej powierzchni mięśni 5 min dwa razy dziennie na łapkę będzie wystarczające
Jeśli chodzi o to "ciepło" w aptece należy poprosić o kompres/okład żelowy i to w domu dosłownie na 3/4 sekundy włożyć do kuchenki mikrofalowej. |
|
 |
Kuzyn

|
Wysłany: Nie Lip 08, 2012 22:17
|
|
|
Cześć
Zauważyłem u staruszki Ciapki, że jedna źrenica zmętniała. Normalne na starość czy jakaś choroba? Oprócz paraliżu tylnych łapek, można powiedzieć że Ciapka ma się dobrze |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=FAuLsjkDO6A
Są: Migotka, Czekoladka/Dzikusek, Iki
Nie ma: Didi, Mamba, Ciapka, Jakaja, Jakuza |
|
|
|
 |
quagmire

|
Wysłany: Nie Lip 08, 2012 23:04
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
Kuzyn, może to być zaćma. Pewnie ze zględu na wiek, ale możesz ją zabrać do weta dla pewności. |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
 |
Oli

|
Wysłany: Nie Lip 08, 2012 23:55
|
|
|
quagmire napisał/a: | ale możesz ją zabrać do weta dla pewności | nawet powinieneś, bo zaćma czasem jest objawem chorób, np. cukrzycy, która także może pojawić się w związku z wiekiem szczura. |
_________________ Z nami: Jojo i Princeska; Duszek, Amidala i Zosia; Api i Kava
na dt: suczka Sarabi www.facebook.com/EkipaDuszka |
|
|
|
 |
smeg

|
Wysłany: Pon Lip 09, 2012 15:17
Zwierzątka: brak |
|
|
Moja szczurka, Benia, ma 1 rok i 11 miesięcy. Od pewnego czasu zauważyłam, że stała się słabsza - mniej się ruszała, gorzej wspinała, zdarzyło jej się spadać z półek. Na wybiegu czasem się trochę rozbrykała, ale potem szła spać gdzieś w kąt. Wczoraj zauważyłam też, że sporo schudła - kiedyś była tłuściutka, ważyła 460 g, a teraz ok. 370, czuć wystający kręgosłup, nawet z pyszczka wydaje się szczuplejsza. Futerko też nie jest już takie lśniące jak kiedyś, raczej przerzedzone. Raczej ma apetyt, widziałam, że je, chociaż trudno mi ocenić, w jakich ilościach.
Wydaje mi się, że to jeszcze nie pora na tak intensywne starzenie się, zwłaszcza że miesiąc starsza od niej Luna i jej siostra z miotu Chrupka mają się całkiem dobrze. Benia nigdy na nic nie chorowała, od dawna trochę pokichuje, ale na kontroli u weta okazała się osłuchowo czysta. Teraz planuję wybrać się z nią do lecznicy w związku z tym osłabieniem - macie pomysły, jakie badania warto byłoby wykonać? Jakaś krew, mocz? Czy tylko dokarmiać ją na boku? |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|