Alloszczur Strona Główna Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Kluska
Pią Sie 17, 2012 11:38
[Warszawa] Dzikusy do adopcji
Autor Wiadomość
nausicaa 

Wysłany: Pią Lip 06, 2012 10:17   [Warszawa] Dzikusy do adopcji
   Zwierzątka: 12 szczurzych panien, 3 króliki, pies, 3 myszy, 2 wije

1. Ilość szczurów do oddania: 3
2. Płeć szczurów: 2 Samice (prawdopodobnie) i samiec
3. Wiek szczurów: ok 5-6mc
4. Miasto: Warszawa
5. Możliwość transportu przez właściciela do innych miast: możliwe, w obrębie miast, gdzie jeżdżą skmki z wawy, jest szansa na transport do krakowa
6. Choroby, które szczury przechodzą/przechodziły: szczury są dzikie, więc nie wiadomo, czy nie mają jakiś pasożytów. dostaną ivermectynę, jeśli pojadą do nowych domów i szczurzy wet je obejrzy, ogólnie są w bardzo dobrym stanie.
7. Charakter, usposobienie szczurów: na pewno jedna to samiczka, która jest dość fajtłapowata (np wypada z kosza, kiedy się do niego zagląda i powoli truchta pod szafkę, nawet nie bojąc się psa), ludzi też się za bardzo nie boi, ucieka na wszelki wypadek:P samiec boi się ludzi w bliskiej odległości.
8. Stosunek szczurów do człowieka: boją się.
9. Stosunek do innych szczurów: bardzo socjalne, jak to dzikie szczury.
10. (Jeśli szczury są starsze)
11. (Jeśli szczury są młode) Weszły nam do domu
12. (Jeśli szczury są różnej płci powyżej 4,5 tyg. życia) samiec złapany. jeśli pozostałe 2 to samice, to tak.
13. Dodatkowe akcesoria do oddania razem ze szczurami: Brak.
14. Czy szczury są do oddania razem, czy mogą być rozdzielone: mogą być rozdzielone
15. Wymagania co do przyszłego właściciela: bardzo doświadczony dom, pyt. adopcyjne wymagane.
16. Zdjęcia szczurów: chwilowo nie wrzucam, bo i tak samiec miał za dużo stresu na dziś.
17. Kontakt: PW na forum.
18.
Wprowadziły mi się do domu dzikie szczury - chyba przelazły przez okno, bo to parter. Myśleliśmy początkowo, że to myszy, a że do myszy u mnie w domu kiedyś tam byłam przyzwyczajona, więc za bardzo się nimi nie przejęliśmy i motywacja do łapania spadła. po ok miesiącu okazało się, że owe "myszy" urosły z deka, rozbijają się straszliwie w kuchni i że jest ich 3....
żywołapka zastawiona, żarcie schowane, na razie żaden się nie kwapił, żeby się złapać. dziś przyszpililiśmy jednego- robił sobie baaardzo częste wycieczki do moich samic - młode toto, więc pewnie się chciało tego i owego. dziewczyny fukały jak najęte, kiedy był za ich klatką, więc od razu wiedzieliśmy, że tam jest. dziś rano udało się do złapać. młody, średniej wielkości samczyk (dobrze odżywiony żarciem z kosza:P). nie boi się bardzo, w sensie da radę do niego podjeść i na odległość jest ok, za to przy łapaniu standardowo dostaje duszności ze strachu. teraz jest zestrachany jeszcze bardziej po akcji łapania.

oprócz tego są jeszcze 2 - prawdopoodbnie obie samiczki, a na pewno jedna to samiczka, która jest dość fajtłapowata (np wypada z kosza, kiedy się do niego zagląda i powoli truchta pod szafkę, nawet nie bojąc się psa), ludzi też się za bardzo nie boi, ucieka na wszelki wypadek:P zastawiamy żywołapę i będziemy łapać je na dniach (mam nadzieję).

szukam dzikusom domu. mam zamiar złapać wszystkie pokemony:P i stadnie wypuścić je gdzieś w jakieś lepsze miejsce. nie bardzo mam klatki do ich trzymania, bo wsio pozajmowane szpitalnie, więc jak tylko będą w komplecie - wypuszczam. ale zanim - są do adopcji. razem lub osobno. tylko do BARDZO DOŚWIADCZONEGO domu stałego, bo to są szczury niezależne, wymagające, trzeba je dłuuuugo i cierpliwie oswajać, a nigdy nie będą miziastymi kulkami jak nasze i to trzeba uszanować. na początku oswajania, jeśli zwieją, to będzie trzeba je dość długo łapać....jeśli ktoś chce - może sobie szczura wykastrować. szczury dzikie są baaaardzo socjalne, lgną bardzo do stada, nie do ludzi, ich zdolności komunikacji są duże w szczurzym stadzie, więc z łączeniem dużych problemów być nie powinno.
Obowiązują pyt. adopcyjne, które będę naprawde skrupulatnie sprawdzać, bo to nie jest "taki fajny bajer", że się ma dzikiego szczura.
samiec do adopcji od zaraz. możliwy transport, ale z tym bym się wahała, bo przy tych upałach i jego panice nie wiem czy wyjdzie mu to na zdrowie, ale będziemy myśleć. proszę o przemyślane decyzje, żeby mi się ktoś nie rozdecydował w trakcie i nie został mi jeden biedny dziki szczur, jeśli pozostałe wypuszczę.chętnych proszę o wysłanie mi odpowiedzi na pyt. adopcyjne na priv.

1. jak długo masz szczury i czy dasz sobie radę z dzikusem (proszę o krótkie uzasadnienie i opis, czego można się spodziewać i jakieś pomysły/strategię oswajania,bo wiem z doświadczenia, że jest ciężko)?
2. Jak duża będzie klatka w której szczur/y będą mieszkały?(proszę podać wymiary klatki, najlepiej dołączyć zdjęcie) Jakie jest/będzie jej wyposażenie?
3. Jak często wybiegi, na jak długo i gdzie ?
4. Czy w razie choroby szczurek będzie miał opiekę wet. znającego się na jego leczeniu? ( proszę to jakoś uzasadnić. np. tak mam wet. który z powodzeniem leczy moje szczury bo pomógł tu a tu...itp, itd.)
5. Czym karmisz/będziesz karmić swoje szczury? (proszę wymienić konkretne marki karmy, dodatki etc.)
6 Oczywiście czy szczur będzie miał towarzystwo, w jakim wieku i jakiej płci?
7. Czy w domu są małe dzieci, inne zwierzęta?
8. Na jakiej ściółce trzymasz/będziesz trzymać szczury ?
9. Czy wychodzisz/zamierzasz wychodzić z szczurami na tereny otwarte, np park, las, pole ? bądź na dwór ( gdzie)?
10. Czy na czas Twojego wyjazdu, szczur/y będzie/będa miał/y opiekę zaufanej osoby wiedzącej jak się nim/i zajmować?
zeMną:Cumbo, Agut, Espri, Koko, Luneta, Mufka, Mulina, Skinner, Pianka, Pirli, Owieczka, Wałek Pszeniczny, 3myszy, Pająk Chromka, Chomik Krzesełko, Króliki: Lazi, Xena, Niedźwiadka, Psinka Becia, 2 wije
zaTM:Adzia, Duża, Fruzia, Budyńka, 4Kluski, Allelek, Wałeczek Niebieski, Wałeczek Chory, Wałek Dowódca, Mleko, Koala, Plamka, Kriksos, 2myszy, Wałek Pomidorowy, Trututu
Ostatnio zmieniony przez AngelsDream Pią Lip 06, 2012 12:57, w całości zmieniany 1 raz  

AngelsDream 
Gdzieś indziej

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Pią Lip 06, 2012 11:08   
   Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki

Wszystkich, którzy nie są zainteresowani adopcją szczurów lub pomocą w ich wyłapaniu i wypuszczeniu, a czują potrzebę wyrażenia swojego zdania, odsyłam do tego wątku: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=10549

Z góry proszę o spokojną, merytoryczną dyskusję na argumenty, a nie pyskówkę.

AD

Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro.

nausicaa 

Wysłany: Pią Lip 06, 2012 11:16   
   Zwierzątka: 12 szczurzych panien, 3 króliki, pies, 3 myszy, 2 wije

ja tylko dodam, że szczurów jest na pewno i nadal 3, nie rozmnożyły się. jako że samiec jest na 90% jeden (samic jest 2, nie jestem pewna, bo nigdy ich nie widziałam dłużej 2 na raz, zawsze chodzą pojedynczo, ale samiec jest ewidentnie od nich większy, tamte są małe), a ma w zasięgu inne szczury, nie ze swojego stada/rodziny, to ciągnęło go do innych samic.
jeśli ktoś ma do pożyczenia drugą żywołapkę w wawie, to chętnie skorzystam.
zeMną:Cumbo, Agut, Espri, Koko, Luneta, Mufka, Mulina, Skinner, Pianka, Pirli, Owieczka, Wałek Pszeniczny, 3myszy, Pająk Chromka, Chomik Krzesełko, Króliki: Lazi, Xena, Niedźwiadka, Psinka Becia, 2 wije
zaTM:Adzia, Duża, Fruzia, Budyńka, 4Kluski, Allelek, Wałeczek Niebieski, Wałeczek Chory, Wałek Dowódca, Mleko, Koala, Plamka, Kriksos, 2myszy, Wałek Pomidorowy, Trututu

Kluska 
Hell yeah!

Wysłany: Czw Sie 09, 2012 12:44   

Aktualne?

Ze mną: Buzz, Rex

Kluska 
Hell yeah!

Wysłany: Pią Sie 17, 2012 11:38   

Brak odzewu. Zamykam.

Ze mną: Buzz, Rex

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi