|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przesunięty przez: Kluska Śro Cze 06, 2012 09:52 |
[Wrocław] Batman i Robin szukają domu! |
Autor |
Wiadomość |
AngelsDream
Gdzieś indziej
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Nie Cze 03, 2012 14:45
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
susurrement napisał/a: | Ninek, to, że przeliczał anestezjolog, to jeszcze o niczym nie świadczy. jeśli podał dawki książkowe albo chociaż zbliżone do książkowych - to nie dziwię się, że zwierzak się nie wybudził. równie ważna jest też opieka pooperacyjna - szczur to nie kot czy pies, nie można zakończyć zabiegu i tak po prostu go zostawić w klatce opatulonego kocem; nasze zwierzaki wymagają obserwacji, kontroli zachowań i temperatury oraz często wybudzenia farmakologicznego. widziałam setki zabiegów w narkozie iniekcyjnej - na palcach jednej ręki mogę policzyć sytuacje w których zwierzę nie przeżyło i były to sytuacje 'podbramkowe'. |
Ano, prawda.
Pyl napisał/a: | (patrz przypadek operacji Andaja - on by iniekcyjnej prawdopodobnie nie przeżył) |
Fakt, mierne miałby chłopak szanse, skoro wziewka go tak sponiewierała. |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
lorelei
|
Wysłany: Nie Cze 03, 2012 15:39
|
|
|
Off-Topic: | susurrement napisał/a: | lorelei, bardzo prawdopodobne, że o to chodziło; lekka premedykacja nie jest dużym obciążeniem. ale na pewno nie podaje się jej szczurkowi, który ma chore serduszko. |
właśnie mi przyszło go głowy, że przecież mówił mi to dr Kurski. Wydawało mi się, że on w kwestii szczurzych serc jest dość dobrym weterynarzem. ;> moja Bahati miała u niego robione EKG i powiedział, że musimy serce ustabilizować bo i tak trzeba je ustabilizować, ale poza tym stwierdził, że przy wziewce (wiedział, że Bahati będzie jeszcze operowana) szczur też musi dostać zastrzyk i z tego tytułu trzeba możliwie jak najbardziej wyleczyć serce. Czyli widać to on musi być w jakiś sposób nieświadomy, że na szczurach wykonuje się też wziewki bez wcześniejszego zaaplikowania czegoś iniekcyjnie.
|
|
|
|
|
|
susurrement
i'm a dreamer.
|
Wysłany: Nie Cze 03, 2012 15:43
Zwierzątka: 2 susły, jeż i piesy dwa a Nela z rodzicami |
|
|
lorelei, owszem, jest dobrym kardiologiem, ale nie jest chirurgiem ani anestezjologiem, nie musi być na bieżąco w kwestii znieczulania szczurków |
_________________ dwa susły, jeż Zefir; psy Pikolo i Molly, Nela
za TM Po, Tori, Timon, Pumba, Tosia, Misia, Tina, Mimi, Plamka, Bonifacy, Filemon, Miracle of A, Chandrika of A, Czekoladka of A, Elodie SR, Timba, Groteska of A, Czereśnia of A, Iluzja SR, Magnolia, Destiny of A, Molly, Moduł of A, Konwalia of A, Helenka SR, Pció, Mabelle of A, Kokardka, Koniczynka SR, Gracja SR, Kami of R4U, Pasja, Vivienne of A, Bamse, Vinci of A, Kulka, Kiss of RAT4U, Antonine B, N, B&B, Krunio, Biszkopcik, Bilbo, Fiona, Molly, Całusek, Bójka, Skarpetka, Brawurka, Bajka. Tościk i Huk & Przytulak, Lucek, Puszka, Rich i Stefan |
|
|
|
|
Kluska
Hell yeah!
|
Wysłany: Śro Cze 06, 2012 09:52
|
|
|
Będzie kastracja, głupole zostają z nami, zamykam |
_________________ Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin
Ze mną: Buzz, Rex |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|