|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Tasiemczyca u szczurów |
Autor |
Wiadomość |
RedHead
|
Wysłany: Wto Kwi 10, 2012 19:28 Tasiemczyca u szczurów
Zwierzątka: czwórka ogoniastych panów |
|
|
Badanie kału ogonów wykazało inwazję tasiemca karłowatego - Hymenolepis nana. Choć nie jest to typowy tasiemiec szczurów, występuje równie często jak specyficzny, szczurzy tasiemiec (H. diminuta).
Pierwszym objawem tasiemczycy była regularna biegunka, średnio co 2 tygodnie, najpierw u jednego szczura, potem u pozostałym. W czasie jednej takiej "sesji" biegunek, Łysy wydalił żywe, ruszające się robale. Po tym incydencie poleciałam z kałem na Katedrę Parazytologii mojego wydziału. Na własne oczy widziałam jaja tego przeklętego tasiemczora nękającego moje szczurasy
Leczenie
1. Aniprazol, nie znam dawkowania bo dostałam wydzielone dawki od Pani doktor. Proszku jest diabelsko mało i trudno to podać, moje szczury nie chciały współpracować i sprawnie wszystko wypluwały. Kuracja trwała 5 dni, następnie trzeba odczekać 2 tygodnie przed kolejnym odrobaczaniem. U mnie Aniprazol nie zadziałał, pewnie dlatego, że szczury nie dostawały pełnych dawek.
2. Po 3 tygodniach od skończenia terapii Aniprazolem szczury dostały Fenbendazol (100mg/ml) w postaci żelu ( stosowany u kotów). Terapia trwała 5 dni, dawkowanie 0,1ml/0,5kg. Żel łatwiej podać, nie trzeba kombinować z rozpuszczaniem proszku.
Dzisiaj mamy 5 dzień terapii, najprawdopodobniej w czwartek zrobię kontrolne badanie kału. Dam znać jak wyniki |
_________________ Kosmo [*]
|
|
|
|
|
Helcia
|
|
|
|
|
RedHead
|
Wysłany: Wto Kwi 10, 2012 19:54
|
|
tylko biegunka
Zapomniałam napisać, że czasem na wierzchołku kupy były widoczny taki wieniec z martwych, nadtrawionych tasiemców. |
|
|
|
|
|
RedHead
|
Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 22:49
|
|
Kał chłopaków jest czysty Dla pewności, zrobię kontrolne badanie za jakieś 2 tygodnie. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|