|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Mokry brzuch i ogon, porfiryna na łapach |
Autor |
Wiadomość |
Ayu
|
Wysłany: Czw Mar 22, 2012 15:47 Mokry brzuch i ogon, porfiryna na łapach
Zwierzątka: Kluska, Kropka |
|
|
hej.
wczoraj wprowadziłam do domku nowego szczurka (Kluseczka niestety odeszła za tęczowy mostek, a nie chciałam, żeby Kropka została bez towarzystwa), malutką szczurkę z zoologa, na oko koło 6tyg. Kropka od początku była względem niej nieufna, ale podchodziła z dystansem, jednak w nocy strasznie się pogryzły (a raczej ta starsza pogryzła małą). Natychmiast je rozdzieliłam, naszykowałam malutkiej nową klatkę etc. Dopiero rano się jej przyjrzałam i jestem trochę znaniepokojona - obie przednie łapki ma w porfirynie (raczej nie wygląda to na krew, ale może...), a dół brzuszka i kawałek ogonka cały obsiusiany. Próbowałam ją wytrzeć, nie dała się, zaraz będę robić drugie podejście (mimo upływu czasu nadal jest tam mokra, nic nie wyschło od rana). Stąd moje pytanie - myślicie że to ze stresu, czy to może świadczyć o jakimś choróbsku? Zaznaczam, że to naprawdę malutka kruszynka, najmniejsza z całej gromadki którą trzymali w klatce w zoologu (bez mamy oczywiście.)
[ Komentarz dodany przez: AngelsDream: Czw Mar 22, 2012 16:37 ]
Zmieniłam tytuł na więcej mówiący. AD |
_________________ Ze mną Kropka. <:3 )~~ <:3 )~~
Za TM Bagaż, Axl, Slash, Kluska. <:3 )~~ <:3 )~~ <:3 )~~
|
Ostatnio zmieniony przez AngelsDream Czw Mar 22, 2012 16:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Czw Mar 22, 2012 16:46
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
Ayu napisał/a: | malutką szczurkę z zoologa, na oko koło 6tyg |
Jeśli jest naprawdę malutka, może być nawet młodsza.
Ayu napisał/a: | jednak w nocy strasznie się pogryzły (a raczej ta starsza pogryzła małą). |
Podczas łączenia nie było widocznej agresji? Czy młodsza szczurka ma na ciele rany?
Ayu napisał/a: | obie przednie łapki ma w porfirynie |
Porfiryna spływa z nosa i/lub oczu. Może zabarwić łapy. Świadczyłoby to o ogromnym stresie, zapewne bólu, który może być spowodowany pogryzieniem, ale również chorobą albo jednym i drugim na raz.
Ayu napisał/a: | a dół brzuszka i kawałek ogonka cały obsiusiany. |
Stres może wpływać na załatwianie potrzeb fizjologicznych, ale może to być także jakaś infekcja. Zdrowe szczurki nie siusiają tak, że są mokre i nie wysychają. A nawet jeśli, to zazwyczaj od razu się myją.
Moja rada: iść natychmiast do weterynarza specjalisty i upewnić się, że mała jest zdrowa. Dla jej i starszej dobra.
I jedna uwaga, kiedy wprowadzamy do stada szczura z niewiadomego pochodzenia, kilkudniowa kwarantanna, obserwacja i kontrola u specjalisty są konieczne. |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
quagmire
|
Wysłany: Czw Mar 22, 2012 16:51
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
Dodatkowo nie należy od razu wrzucać jednego osobnika do klatki drugiego, bo to terytorialne zwierzątka. |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|