Alloszczur Strona Główna Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Karena
Sob Sty 17, 2015 23:15
Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II
Autor Wiadomość
siemka 

Wysłany: Wto Gru 06, 2011 20:05   
   Zwierzątka: banda myszoskoczków, dwa króle

Tak, ten najciemniejszy był najmniejszy. ale jestem 100% pewna że gdyby przeżył byłby bielutki :shock:
Przeszukałam wg Twojej sugestii i znalazłam to, i faktycznie tak jak piszesz- jest dość podobny do tych na górnym zdjęciu, ale też do tego który ma dopisek platinum ( to pewnie coś rzadkiego więc od razu się wyklucza).
Szczurza mnogość umaszczeń jednak mnie przerasta i zrezygnuję, bo to takie strzelanie na ślepo.
Fajnie że znam znaczenia i kolor jednego chociaż i więcej nie męczę pytaniami :)

wuwuna 

Zaproszone osoby: 4
Wysłany: Wto Gru 06, 2011 20:20   
   Zwierzątka: Koronolo i jego królestwo

siemka, ale twoje maluchy wszystkie były/są siamese :) te na zdjęciach nie są siamese ;)

Szczurkowe Laleczki

w bajkowej krainie do której i ja zmierzam...Aweszelle, Wowo, Ydżynty, Reggae, Ingraadu, Gunnar, CH.P.Ramudilka, Uoi, Wuneczka, Mastomys, Qremkline Qundelek, Bowdaraża, Xibbula, Kóelkonos, Tepikól, Góró Jokómkel, Gygymeszl, Gymýmmöl, Flip, Umúmrúl, Champion, Raś, Hebreebreel, Werdamerda, Enty Emiśmiś, Diópiószele, Charlie, Gín Géžužůý, Awwu, Bůxůwůxib, Umumul, Uau-uu, Dżyliki, Ju-Wu-Tumpek

siemka 

Wysłany: Wto Gru 06, 2011 21:47   
   Zwierzątka: banda myszoskoczków, dwa króle

Kolorek futerka wydał mi sie najbardziej zbliżony z tego co widziałam, absolutnie nie zamierzam sie sprzeczać, bo się na tym nie znam. Cieszę się więc, totalnie nie mając pojęcia co to znaczy :lol1:
P.S. I podziwiam jak ty rozróżniasz te wszystkie umaszczenia :shock:

waste
[Usunięty]

Wysłany: Pon Gru 12, 2011 14:42   

Mam prośbę o identyfikację odmiany. Niestety kupiliśmy w sklepiku ZOO i nie mamy dokładnych informacji.
https://picasaweb.google.com/115799716841113935551/Szara
Domyślamy się, że to dumbo bo pasuje kształt i ustawienie uszu, ale nie jest to potwierdzone. Druga szczurzyczka bardzo podobna (dodam więcej zdjęć wieczorem) tylko ciemniejsza.

(EIDT):
Aha, i jeszcze jedna sprawa która mi umknęła. Szara szczurzyczka ma rzadsze futerko, tak, że przebłyskuje różową skórą miejscami. Czarna natomiast ma futerko gęste.

Czy kształt wąsów ma znaczenie? Zauważyłem, że większość szczurów na zdjęciach z sieci ma proste wąsy. Nasze mają poskręcane.
Ostatnio zmieniony przez waste Pon Gru 12, 2011 15:20, w całości zmieniany 1 raz  

Cegriiz 
Avaria

Wysłany: Pon Gru 12, 2011 15:10   
   Zwierzątka: Kupa szczura i cztery myszy

Czarny kaptur o uszach dumbo i sierści rex ?

dumbo rex black hooded*

*W razie czego poprawcie.

L. 
wtulony kropek.

Zaproszone osoby: 21
Wysłany: Pon Gru 12, 2011 18:39   

Tylko bardzo mi się ta sierść nie podoba, powinna być gęsta, nie powinno byc widać przerzedzeń.
Dla mnie coś z tym maluchem jest nie tak. Przede wszystkim trzeba go odrobaczyć i wzmocnić witaminami.

Cegriiz 
Avaria

Wysłany: Pon Gru 12, 2011 18:48   
   Zwierzątka: Kupa szczura i cztery myszy

L. napisał/a:
Tylko bardzo mi się ta sierść nie podoba,

Mi też się nie podoba. Zwierzaki z zoologa, więc dlatego przełysiałe : /

Kasik 
Firestarter

Wysłany: Pon Gru 12, 2011 18:59   

L., Cegriiz, a to nie jest double rex?

L. 
wtulony kropek.

Zaproszone osoby: 21
Wysłany: Pon Gru 12, 2011 21:53   

Kasik, zastanawiałam się nad tym, ale jest zbyt ofutrzony nawet jak na te faze.
chyba, że to jego osobnicza kwestia, tylko trudno to stwierdzić jak sie nie widziało go w innej.
ale dla mnie to wygląda nie za ciekawie.

mma 

Wysłany: Wto Gru 13, 2011 01:15   

jako, że szczurzyce są nasze, to ja się też wypowiem. teraz szara dziewczyna wygląda już dużo lepiej. nie ma już łysinki na główce. może to kwestia tego, że małą była w ciąży. to co, wizyta u weta?

waste
[Usunięty]

Wysłany: Wto Gru 13, 2011 01:15   

Okay, pójdę z Szarą do weta. Nam też wydała się nieco łysawa, zwłaszcza, że siostra - Czarna - ma gęste futerko. (galeria)
W zasadzie to pójdę z obydwiema, w sklepie mieszkały w jednej klatce, nigdy nic nie wiadomo.

Pyl 
Powrócona

Wysłany: Wto Gru 13, 2011 01:27   
   Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O

Off-Topic:
Ze sklepowymi warto iść nawet jak nie widać objawów, bo w sklepach często są pasożyty lub/i warunki sprzyjające chorobom dróg oddechowych. Natomiast rozumiem, że szara jeszcze karmi, więc może być to nieco utrudnione - chyba, że będziecie mogli iść na konkretną godzinę, żeby mamuśka jak najszybciej wróciła do maluchów.
/Edit
W przypadku Czarnej to jeszcze trudniejsze, bo takie maleństwa to jedzą prawie non stop.

No i jeśli planujecie wizytę u weta to tylko u szczurzego - polecam wątek polecanych wetów. Niestety kocio-psi weterynarze nie zawsze (a raczej rzadko) znają się na szczurach.

nimka 

Wysłany: Wto Gru 13, 2011 07:16   
   Zwierzątka: Pies, 3 Koty + u rodziców: Kot i Pies

w którym dniu po urodzeniu widać umaszczenie syjamskie/himalayan? oraz jasny beżowy? i inne bardzo jasne umaszczenia? Od razu jak mają futerko? Czy z bieli mogą "wyjść" po jakimś czasie jakieś ciemniejsze "plamki" (te na pyszczku na przykład ;) )?

czy po dwóch całych białych szczurach z oczami w kolorze dark ruby wyjdą tylko białe szczury o takim kolorze oczu (było by fajnie 8) )?
skąd taki kolor oczu u białych szczurów? czy one na pewno "genetycznie są białe" (czy np. był to jasny husky i "wyblakł"?)

Pytam, bo zapisałam się na dziewczynkę z miotu, który teraz ma kilka dni i jeszcze nie widać (miot wpadkowy), a chcę wiedzieć jakiego szczura wybieram ;)

wuwuna 

Zaproszone osoby: 4
Wysłany: Wto Gru 13, 2011 13:08   
   Zwierzątka: Koronolo i jego królestwo

nimka napisał/a:
a chcę wiedzieć jakiego szczura wybieram
tego to mogłabyś się dowiedzieć biorąc JEDYNIE rodowodowego zwierzaka.
U kundelków nikt ci tego nie powie zanim nie skończą -/+ 2 tyg. A i to wątpliwe. Bez przodków, wiedzy, prawie nierealne.

I białe szczury jako kolor nie istnieją, wszystko to redukcja innych kolorów.

mma, waste, rozumiem, że już rozumiecie błąd kupowania zwierząt w sklepie? Ewidentna choroba jednej szczurzycy, ciąża...... nie mówiąc już o obciążeniach genetycznych..

Szczurkowe Laleczki

w bajkowej krainie do której i ja zmierzam...Aweszelle, Wowo, Ydżynty, Reggae, Ingraadu, Gunnar, CH.P.Ramudilka, Uoi, Wuneczka, Mastomys, Qremkline Qundelek, Bowdaraża, Xibbula, Kóelkonos, Tepikól, Góró Jokómkel, Gygymeszl, Gymýmmöl, Flip, Umúmrúl, Champion, Raś, Hebreebreel, Werdamerda, Enty Emiśmiś, Diópiószele, Charlie, Gín Géžužůý, Awwu, Bůxůwůxib, Umumul, Uau-uu, Dżyliki, Ju-Wu-Tumpek

waste
[Usunięty]

Wysłany: Wto Gru 13, 2011 13:38   

wuwuna napisał/a:
mma, waste, rozumiem, że już rozumiecie błąd kupowania zwierząt w sklepie? Ewidentna choroba jednej szczurzycy, ciąża...... nie mówiąc już o obciążeniach genetycznych..

Rzecz jasna. Trochę żałuję, że nie trafiłem tu wcześniej. Z drugiej jednak strony, cieszę się, że mogliśmy je stamtąd zabrać, mimo wszystko. Tym bardziej, że pani ze sklepu bardzo się oburzyła jak zasugerowaliśmy rozdzielenie samic i samców. Stwierdziła z kwaśną miną, żebyśmy jej nie mówili jak ma chować zwierzęta i że chów wsobny to wg. niej normalna praktyka i żebyśmy się lepiej wyedukowali z genetyki szczurów. To się wyedukowałem, po czasie, niestety. Ale uwierz, że sklep wydawał się na prawdę w porządku jak tam chodziliśmy oglądać szczurki.
Tak czy inaczej, kochamy całą rodzinkę niezmiernie, a decyzja o uśpieniu części miotów była dla mnie bardzo bardzo ciężka. Wizyta u weta już umówiona (wet sprawdzony, polecany, od gryzoni i zwierzątek futerkowych), także czekamy na swoją kolejkę. Bardzo dziękujemy za pomoc.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi