|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Probiotyki |
Autor |
Wiadomość |
furburger
bez kija nie podchodź
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 17:25 Probiotyki
|
|
|
Byłam wczoraj u weterynarza i dostałam tabletki unidox solutab.
Zapytałam o jakieś tabletki osłonowe a pani mi powiedziała, że nie udowodniono, że szczurom należy je podawać. Jednak tak myślę, że skoro tabletki podrażniają ludzki przewód pokarmowy to szczurzy także mogą podrażniać i tu rodzi się moje pytanie dotyczące probiotyków które posiadam w domu a mianowicie Multilac, jest to 9 szczepów bakterii, są to kapsułki z proszkiem i chciałabym podawać je mojej szczurzynce ale nie wiem jaką dawkę a nie znalazłam tutaj niczego o tym, mała waży 120g
I chcę podawać również vibovit ale także nie znam dawkowania moglibyście mi pomóc ?
z góry dziękuję. |
_________________ Ferdek, Boczek, Paździoch
Alfred [*] Manfred [*] Bolesław [*] Kayomi [*] Księżniczka [*] Perła [*]
Fruburgerwe stadko |
|
|
|
|
carizolek
|
Wysłany: Czw Lut 10, 2011 00:58
|
|
|
A może jogurt naturalny będzie dobry na osłonę?
Moje ogonki nie chciały i nie piją vobovitu... choć wiem, że ponoć powinno im smakować |
|
|
|
|
furburger
bez kija nie podchodź
|
Wysłany: Czw Lut 10, 2011 07:47
|
|
|
Daje vibovit i właśnie jogurty bo nie wiedziałam jak podawać to co mam a sama wolałam nie ryzykować |
Fruburgerwe stadko |
|
|
|
|
zuuzuushii
|
Wysłany: Czw Lut 10, 2011 14:51
Zwierzątka: (*) za TM. 14 <:3)~ (*) |
|
|
Mi pierwsze co weterynarz dała zaraz po antybiotykach to właśnie probiotyki, dała mi specjalne dla zwierzaków takie które trzeba trzymać w lodówce...
Szczur też musi brać...
Powiedziała mi też, że takie ludzkie też mogą być, są dostępne w każdej aptece. Najlepsze są takie w kapsułkach, proszek można wysypać i z czymś dobrym zmieszać... |
|
|
|
|
furburger
bez kija nie podchodź
|
Wysłany: Czw Lut 10, 2011 15:17
|
|
|
mam takie w kapsułkach po mojej chorobie ale wetka powiedziała ze szczury nie potrzebują i nie wiedziałam ile i jak podawać ... |
Fruburgerwe stadko |
|
|
|
|
quagmire
|
Wysłany: Czw Lut 10, 2011 16:02
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
furburger, potrzebują, jak najbardziej, szczególnie, jeśli dostają antybiotyk doustnie.
Dawaj jej może 1/4 albo mniej kapsułki ok 2 godzin po podaniu antybiotyku (lub przed). |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
|
furburger
bez kija nie podchodź
|
Wysłany: Czw Lut 10, 2011 16:38
|
|
|
Dobrze dziękuję |
Fruburgerwe stadko |
|
|
|
|
Pixie
Nielubiana.
|
Wysłany: Czw Lut 10, 2011 18:23
Zwierzątka: Szczur Albus ( od sierpnia prawdopodobnie jego kolega ) |
|
|
Lepiej nie podawać szczurom nabiału - od tego mogą nabawić się podrażnień skóry przez co będą się drapać |
|
|
|
quagmire
|
Wysłany: Czw Lut 10, 2011 18:38
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
furburger, oczywiście, że można podawać nabiał, tylko nie za dużo. A jogurt naturalny sam działa, jak probiotyk, więc przy antybiotykoterapii jest jak najbardziej wskazany.
Na szczęście nie jest aż tak łatwo przebiałczyć szczura (chyba, że zwierz ma ku temu szczegolne predyspozycje). |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
|
furburger
bez kija nie podchodź
|
Wysłany: Czw Lut 10, 2011 19:59
|
|
|
Przestraszyłam się trochę tego przebiałczenia dlatego odstawiłam jogurt i podaję tak jak quagmire napisała 1/4 i dodaję do gerberka żeby mała to zjadła bez wybrzydzania |
Fruburgerwe stadko |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|