Alloszczur Strona Główna Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: EpKee
Nie Lis 27, 2011 20:39
Jakiej ściółki używasz?

Jakiej ściółki używasz?
trociny zapachowe (np. Chipsi)
6%
 6%  [ 39 ]
trociny bukowe (np. Chipsi xxl)
4%
 4%  [ 28 ]
zwykłe trociny
15%
 15%  [ 98 ]
żwirek drewniany duży - wałeczki (np. Pinio, Cat's Dream, Cat's best Uniwersal)
35%
 35%  [ 219 ]
żwirek bentonitowy (np. Benek)
8%
 8%  [ 50 ]
żwirek silikonowy (np. Hilton)
1%
 1%  [ 9 ]
ściółka bawełniana (np. No-smell)
0%
 0%  [ 6 ]
ściółka kukurydziana (np. Chipsi Mais)
4%
 4%  [ 26 ]
ściółka drewniana (Vitakraft, JR Farm farmerska)
3%
 3%  [ 19 ]
ściółka z konopii (np. Hugro, Animalia, Chamboise)
3%
 3%  [ 20 ]
siano
6%
 6%  [ 40 ]
słoma
0%
 0%  [ 5 ]
kilka z powyższych
2%
 2%  [ 16 ]
żwirek drewniany drobny (np. Cat's Best Eko plus)
7%
 7%  [ 44 ]
Głosowań: 430
Wszystkich Głosów: 619

Autor Wiadomość
Fiona 

Wysłany: Pon Lip 19, 2010 15:52   
   Zwierzątka: 2 Brytyjczyki

Nakota napisał/a:
uważaj na te podpaski, jak raz przykleiłam to później nie mogłam odkleić, zależy jaki klej mają :wink: Zrywałam i szorowałam resztę podpaski przez miesiąc... od tej pory wrzucam porostu papier, watę, szmatki, a jak są mokre to wyrzucam i przecieram gąbką

e, u mnie sie nie sprawdzilo.
Co prawda przykleilam im w rekawie, a nie na plastiku, wiec nie bylo problemu z szorowaniem pieterka - ale panny nie polubily ich - spaly na zewnatrz az do wymiany (juz bez wkladki rzecz jasna)
Za TM: Ogryzek, Strzalka, Jewel of Anahata (28.12.2009-30.01.2012), Josie of Anahata (28.12.2009-7.07.2012), Tosca of Anahata (30.06.2010 - 30.11.2012), Salut d'Amour of Anahata (7.04.2010 - 12.02.2013)

susurrement 
i'm a dreamer.

Wysłany: Sob Sie 07, 2010 16:02   
   Zwierzątka: 2 susły, jeż i piesy dwa a Nela z rodzicami

na swojego Royala już w miarę sposób znalazłam - sypię ściółkę JR farmu na całość, dodaję do niej jakieś neutralizatory zapachu i da się wytrzymać. niewiele więcej jestem w stanie wymyślić dla 9 szczurów w jednej klatce; i tak parę godzin po sprzątaniu już je czuć.
ale o niebo bardziej śmierdzą mi gnoje - 4 maluchy mieszkające w Ferplastowym Plusie.
polećcie mi coś co dobrze pochłania zapach, proszę, bo już mnie coś trafia. nie widzi mi się sprzątać co 2 dni, nie mówiąc już o tym jakie to finansowo niekorzystne.
chipsi mais odpada, bo po paru minutach jest dookoła klatki. cokolwiek innego byleby dobrze zapach pochłaniało..
za TM Po, Tori, Timon, Pumba, Tosia, Misia, Tina, Mimi, Plamka, Bonifacy, Filemon, Miracle of A, Chandrika of A, Czekoladka of A, Elodie SR, Timba, Groteska of A, Czereśnia of A, Iluzja SR, Magnolia, Destiny of A, Molly, Moduł of A, Konwalia of A, Helenka SR, Pció, Mabelle of A, Kokardka, Koniczynka SR, Gracja SR, Kami of R4U, Pasja, Vivienne of A, Bamse, Vinci of A, Kulka, Kiss of RAT4U, Antonine B, N, B&B, Krunio, Biszkopcik, Bilbo, Fiona, Molly, Całusek, Bójka, Skarpetka, Brawurka, Bajka. Tościk i Huk & Przytulak, Lucek, Puszka, Rich i Stefan

Viss
[Usunięty]

Wysłany: Sob Sie 07, 2010 20:15   

sus, a nie chcesz trocin jabłkowych? U mnie przy 10tce spokojnie tydzień wytrzymywały.

susurrement 
i'm a dreamer.

Wysłany: Sob Sie 07, 2010 20:24   
   Zwierzątka: 2 susły, jeż i piesy dwa a Nela z rodzicami

hmm no mogę o tym pomyśleć.. przynajmniej do plusa. faktycznie nieźle mi się sprawdzały swojego czasu dla jakichś tymczasów. a do royala?
bo dziś im dosypałam trochę, przemieszałam, dodałam neutralizatora i siana, ale czuć ich dalej a ja nie chcę sprzątać co 4 dni ;(
za TM Po, Tori, Timon, Pumba, Tosia, Misia, Tina, Mimi, Plamka, Bonifacy, Filemon, Miracle of A, Chandrika of A, Czekoladka of A, Elodie SR, Timba, Groteska of A, Czereśnia of A, Iluzja SR, Magnolia, Destiny of A, Molly, Moduł of A, Konwalia of A, Helenka SR, Pció, Mabelle of A, Kokardka, Koniczynka SR, Gracja SR, Kami of R4U, Pasja, Vivienne of A, Bamse, Vinci of A, Kulka, Kiss of RAT4U, Antonine B, N, B&B, Krunio, Biszkopcik, Bilbo, Fiona, Molly, Całusek, Bójka, Skarpetka, Brawurka, Bajka. Tościk i Huk & Przytulak, Lucek, Puszka, Rich i Stefan

Asmena 
alv

Wysłany: Sob Sie 07, 2010 22:23   

Viss, jakie jabłkowe? Linka jakiegoś poproszę :)

Viss
[Usunięty]

Wysłany: Sob Sie 07, 2010 22:41   

Sto razy były przerabiane w tym wątku, jrs chipsi apple lub cytrynowe

Czarodziejowa 

Wysłany: Śro Sie 11, 2010 19:43   
   Zwierzątka: Kawa&Inka-ściury,Suri-psiak,Aragor-koń

przymierzam się do kupna tych chipsi, słyszałam o nich wiele dobrego, a tymczasem moje Szczunie mają w klatce papier toaletowy, gdyż kupiłam pinio, które jest z iglaków... odpowiedzi papier toaletowy nie ma w ankiecie ; P

:serducho: Spinka, Kawcia, Inia :serducho:

Niamey 
Zhongguo!

Wysłany: Śro Sie 11, 2010 19:46   

Przy dwóch szczurach papier może działać, przy dziesięciu pewnie nie ;) Aczkolwiek zdarzają się ściółki papierowe (zwłaszcza Amerykanie ich używają). Z moich obserwacji wynika, że większość wiórów na naszym rynku jest z iglaków, może są poddawane jakiemuś oczyszczaniu? Niestety nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na to pytanie

agacia 

Wysłany: Śro Sie 11, 2010 20:31   
   Zwierzątka: szczurki, psy i smoki;)

Ja używam Pinio i tym podobnych i jest dobrze. Najbardziej śmierdzą zasikane hamaki :twisted:

Natusia 

Wysłany: Śro Sie 11, 2010 21:01   

Pinio jest bezpieczny, mimo że drewniany. Kiedy jest przetwarzany, traci żywicę. Sama używam go dla szczurów, kota i koszatniczek.

Oli 

Wysłany: Czw Sie 12, 2010 02:17   

u mnie nie którzy panowie reagują skórnie na jabłkowe chipsi :? kiedyś tak nie było, a teraz jak im nasypię to od razu strupki się pojawiają u wybrańców.

dudzia 

Wysłany: Pią Paź 01, 2010 00:50   
   Zwierzątka: 2 myszory- Klaus i Damon :)

zmieniłam ostatnio allegrowy żwirek drewniany na trociny chipsi cytrus. w przeciwienstwie do jablkowych nie bylo zadnej reakcji alergicznej wiec przy nich zostaje (dzisiaj nakupowałam bo w kakadu były po 3,99 :D ). tyle że moje szczury załatwiają się do kuwetki która jest w rogu klatki (taka z małej klatki chorobówki) i tam sypie żwirek drewniany bo po pierwsze trociny są przenoszone po całej klatce,a po drugie szczurasy sie przyzwyczaiły że na żwirku się załatwiają. niestety przy tak malej ilości żwirku gdzie 7 szczurów sra i co jakiś czas siknie robi się miejscami bagno, które nie dość że strasznie jedzie to szczury roznoszą ten pył po klatce i się robią w niektórych miejscach kolejne małe bagienka :/
zdecydowałam że zmienię na żwirek zbrylający i tu są pytania:
- polecany jest żwirek hiltona. czy to dokladnie o ten chodzi ? http://animalia.pl/sklep....=&sort=0&kat=41 (dzisiaj już sie naogladalam przeróżnych żwirków i mi się już wszystko powaliło wiec wole mieć pewność :)
- czy jak moje damy naszczają to nie rozpadnie się w papkę?
- czy zapachy są intensywne i nie drażnią nosa? czy coś one dają czy tylko okrutny odór w połączeniu z siuśkami i najlepiej wtedy kupic naturalny? (kupiłabym naturalny ale akurat w pobliżu ciężko dostać a ja mam problem z kręgosłupem i nie mogę za bardzo z miasta taszczyć). jaki zapach polecacie.
- czy jest możliwość że troche poobkleja świeże kupki? czy będa one sobie tak na wierzchu leżeć jak w drewnianym żwirku?
- i to już raczej troche prorocze pytanie, myślicie że skoro szczury się nauczyły że załatwia się na żwirku w jednym miejscu (w innym rogu też się załatwiają jak przestawie kuwetę ale o wiele 'mniej mają trafień ;) ' ) to zmiana żwirku nie zrobiłaby im różnicy.
- niektórzy z Was używają neutralizatora w proszku do kuwet (co na takiej malej powierzchni tak mocno wykorzystywanej w jednym celu może być dobre). moglabym prosić o jakiś link do jakiegoś sprawdzonego neutralizatora ktory można dostać w zoologach a nie tylko przez neta- nie mam możliwości kupna przez neta przez jakiś czas.

przepraszam że tyle pytań ktore pewnie już były zadawane ale wyszukiwarka mi nawala i się pusta strona pokazuje jak próbuje wyszukać :/ a jutro ide na zakupy.

mc 

Wysłany: Pią Paź 01, 2010 08:08   
   Zwierzątka: 8 szcz

dudzia, ja używam hiltona (takiego jak z linka którego podałaś) truskawkowego, albo o zapachu trawy. Zapach nie jest intensywny, właściwie czuję go tylko po otwarciu paczki. W papkę rozpada się tylko jak np trochę rozsypie się poza kuwetę i tam naszczają, w kuwecie raczej się zbryla i obkleja świeże kupki jak są miękkie. Myślę, że jakbyś na początku nasypała do kuwety trochę dotychczasowego żwirku i dopełniła hiltonem to łatwiej byłoby szczurom skumać o co chodzi. U mnie w Xl-ce przy dwóch kuwetkach i sprzątaniu raz na tydzień super się sprawdza.

Neutralizator polecam ten http://www.kacikpupila.pl...500g-p-362.html jest tani, dobry i raczej dostępny w sklepach.

dudzia 

Wysłany: Pią Paź 01, 2010 13:36   
   Zwierzątka: 2 myszory- Klaus i Damon :)

żwirek kupiony (udalo mi sie kupic bezzapachowy). nie mogłam zmieszac z poprzednim bo się skończył :/ wsypałam i dałam parę ich kupek. Spacja od razu skumała do czego służy, z resztą jeszcze nie wiem. Dziewczyny próbowały podjadać, mają w łapkach, gryzą ale ziarenko nie znika więc chyba nie zjadają. przekopały całą kuwetę ale mam nadzieje że bedzie ok. zaraz im jakieś pyszności ugotuję by się nażarły i zobaczymy gdzie trafią 'twarde dowody' heh :) neutralizator tez posypałam pod żwirek :)
dzieki mc za odpowiedź :)

mal 

Wysłany: Pią Paź 01, 2010 18:26   
   Zwierzątka: szczurkowa ,kropeczka ,krystynka

hiltona także kupiłam i neutralizator i jutro spróbuje dać do kuwety i zobaczymy czy będzie wszystko oki :wink:

Ostatnio zmieniony przez mal Pon Paź 04, 2010 14:55, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu