|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
|
Jak ocenić wiek szczura? |
| Autor |
Wiadomość |
greenfreak

|
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 00:16
Zwierzątka: 2 samiczki, 5 samców |
|
|
Ja tez nie umiem okreslic wieku moich dziewczyn (sa jeszcze z zoologa) i mam nadzieje, ze na podstawie ich wielkosci ktos zdola mi pomoc w okresleniu
Zdjecia niestety nie sa zbyt wyrazne, poniewaz zrobione sa komorka, a dziewczyny maja chyba motorki w pupach
Nyu dzis:
Chii dzis:
Obie na samym poczatku:
U mnie sa od poczatku kwietnia, futerko maja dosc miekkie, po wzieciu ze sklepu byly juz raczej 'podluzne', ze tak powiem |
|
|
|
 |
hoodia

|
Wysłany: Pią Lip 23, 2010 14:45
Zwierzątka: szczurasy i papugi |
|
|
moje są trochę mniejsze i urodziły się 2 maja
ale nabyłam je jak były tyci tyci (jak dorosła mysz) |
|
|
|
 |
rysia.13
szczurowelove

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Śro Sie 25, 2010 15:41
Zwierzątka: pies |
|
|
Czy ktoś mi może powiezieć w jakim wieku jest mój Hekti ? waży 145g i wygląda tak :
http://www.fotosik.pl/pok...0dd36baeb8.html (ten haszczak)
bo Maały (ten czarny) ma ok. 1 msc
(jest z wpadki więc ustalę sobie dokładną datę <jeszcze się nie spytałam więc nie wiem dokładnie>) |
_________________ Hektuś [*] ;c
 |
|
|
|
 |
baradwys
Catch Me If You Can

Zaproszone osoby: 4
|
Wysłany: Śro Sie 25, 2010 16:59
|
|
|
| wygląda na ok 1,5-2 miesiące |
_________________ Informacja od MT: Osoba korzystała z cudzego loginu i hasła (bez zgody tej osoby), by czytać forum. Za kradzież konta otrzymała ban stały. AD |
|
|
|
 |
Iskrunia

|
|
|
|
 |
wuwuna

|
Wysłany: Wto Sie 31, 2010 19:39
Zwierzątka: Koronolo i jego królestwo |
|
|
| Perspektywa bardzo utrudnia określenie jej wieku. Dużo też daje zachowanie szczura do oceny. Bardzo ogólnie około 3 miesięcy. Ale na prawdę ogólnie, bo przez foty ciężko stwierdzić. |
w bajkowej krainie do której i ja zmierzam...Aweszelle, Wowo, Ydżynty, Reggae, Ingraadu, Gunnar, CH.P.Ramudilka, Uoi, Wuneczka, Mastomys, Qremkline Qundelek, Bowdaraża, Xibbula, Kóelkonos, Tepikól, Góró Jokómkel, Gygymeszl, Gymýmmöl, Flip, Umúmrúl, Champion, Raś, Hebreebreel, Werdamerda, Enty Emiśmiś, Diópiószele, Charlie, Gín Géžužůý, Awwu, Bůxůwůxib, Umumul, Uau-uu, Dżyliki, Ju-Wu-Tumpek |
|
|
|
 |
rysia.13
szczurowelove

|
|
|
|
 |
baradwys
Catch Me If You Can

|
Wysłany: Śro Wrz 15, 2010 18:05
|
|
|
| rysia.13, jakieś 4-6 tygodni? |
_________________ Informacja od MT: Osoba korzystała z cudzego loginu i hasła (bez zgody tej osoby), by czytać forum. Za kradzież konta otrzymała ban stały. AD |
|
|
|
 |
Pyl
Powrócona

|
Wysłany: Śro Wrz 15, 2010 18:09
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
Shy_Lady, 4-6 tygodniowy maluch może ważyć 60g??? Boże, toć to okruszek nie szczur.
rysia.13, zrób mu fotkę z czymś do porównania np. z 5-cio złotówką, żeby było widać jego faktyczną wielkość (a raczej maleńkość), będzie łatwiej ocenić. |
|
|
|
 |
baradwys
Catch Me If You Can

|
Wysłany: Śro Wrz 15, 2010 18:12
|
|
|
| Pyl, jasne, że może. Rok temu przyjechały do mnie właśnie 6cio tygodniowe maleńtasy ważące 69g |
|
|
|
 |
quagmire

|
Wysłany: Śro Wrz 15, 2010 18:12
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
Przeciętny 4-tygodniowy maluch tyle waży
| Off-Topic: | | 8-tygodniowy Oliś ważył 86 gramów - w momencie, gdy do mnie trafił. |
|
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
 |
rysia.13
szczurowelove

|
Wysłany: Śro Wrz 15, 2010 18:13
Zwierzątka: pies |
|
|
Aż tak dużo ?
Mój miał ok. 3 tygodnie a był 3 razy większy
a ten wygląda jak taka duuża myszka
(znaczy wielkośc bo z pyszczka to jest cały scurek ; > ) |
_________________ Hektuś [*] ;c
 |
|
|
|
 |
quagmire

|
Wysłany: Śro Wrz 15, 2010 18:15
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
3-tygodniowy 180-gramowy szczurek? To raczej nie możliwe.
Ale na 3-tygodniowego dzieciaka ten nie wygląda. |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
 |
Pyl
Powrócona

|
Wysłany: Śro Wrz 15, 2010 18:17
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
Kurka, to ja chyba odhodowałam jakieś giganty... Nie ważyłam co prawda maluchów, ale jak je oddawałam w wieku ok. 5-6 tygodni to samczyki były wielkości dorosłej samiczki (czyli minimum ze 250g), a samiczki niewiele mniejsze (tak ze 200g).
Edit: Fakt, wet też nie chciał mi wierzyć... |
|
|
|
 |
baradwys
Catch Me If You Can

|
Wysłany: Śro Wrz 15, 2010 18:24
|
|
|
| Pyl napisał/a: | ale jak je oddawałam w wieku ok. 5-6 tygodni to samczyki były wielkości dorosłej samiczki (czyli minimum ze 250g), a samiczki niewiele mniejsze (tak ze 200g).
| szczerze jakoś ciężko mi uwierzyć, 10-12 tygodni tak ale nie 5-6 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|