|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
|
Szczury - ich odmiany i kolory |
| Autor |
Wiadomość |
sachma

Zaproszone osoby: 15
|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 10:38
|
|
|
| Nakasha, ja raczej o am blue agouti - ostatnio widziałam na żywca i były dość ciemne w porównaniu ze zwykłymi am blue. |
|
|
|
 |
Nakasha

|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 10:44
Zwierzątka: 3 psy, 2 kotki |
|
|
American blue:
American blue agouti:
Russian blue:
|
_________________ Za TM: 95 szczurzych duszyczek [*] |
|
|
|
 |
sachma

|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 11:25
|
|
|
Nakasha, rzeczywiście na zdjęciach wyglądają jaśniej niż w rzeczywistości |
|
|
|
 |
Maja
zwierzyńcowa wariatka

|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 13:14
Zwierzątka: Freciszkonki, szczurusie, gady, płazy i wiele innych:) |
|
|
A oto moje kochane niunie. Nie jestem znawcą odmian więc proszę mnie w wolnej chwili poprawić.
W woli uściślenia w tej chwili mam 4 samce i 4 samice w dwóch różnych klatkach- zdjęcia klatek wrzucę dziś wieczorem lub jutro. Zawsze puszczane są osobno w sensie chłopcy sami, a później dziewczynki i na odwrót. Bardzo energiczne skarby
| Rozszerzenie 'jpg' usunięte z forum przez admina, dlatego załącznik nie będzie pokazany. |
| Rozszerzenie 'jpg' usunięte z forum przez admina, dlatego załącznik nie będzie pokazany. |
|
_________________ Ze mną: szczureczki- Perła, Sheepy, Jasmine, Prezes, Graffy, Snowy, Alfy/ frecie- Muszu i Karmen/ gady- legwan Fionka, agamy brodate, gekony lamparcie, gekony orzęsione, gekony toke, pytony zielone, dywanowe, krótkoogonowe, boa dusiciele, dumerili i tęczowe... i takie tam |
|
|
|
 |
sachma

|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 13:30
|
|
|
| 3 tyg maluchy powinny być jeszcze z matką.. |
|
|
|
 |
nezu

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 13:30
|
|
|
Snowy to albino...
Graffy faktycznie wygląda na russian blue, nie jestem pewna czy Sheepy nie jest aby też siamese, wydaje mi się że ma znaczenia, a Amy to raczej champagne husky niż blazed.
I fakt, 3 tygodnie to za wcześnie na odsadzenie od mamy... |
|
|
|
 |
Maja
zwierzyńcowa wariatka

|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 15:31
|
|
Dziękuje za poprawki
Wszystkie szcurki wyżej prócz Amy, która już ze mną była- przygarnęłam. Nie miałam wpływu na rozstanie z matką. Też uważam, że to za wcześnie, ale czasem nic nie da się zrobić prócz otoczenia ogonka miłością . Cieszę się, że moje stare ogony zaakceptowały juniory od razu. Ładnie się razem bawią i śpią wtulone, maluchy jedzą ładnie i są bardzo kontaktowe. |
_________________ Ze mną: szczureczki- Perła, Sheepy, Jasmine, Prezes, Graffy, Snowy, Alfy/ frecie- Muszu i Karmen/ gady- legwan Fionka, agamy brodate, gekony lamparcie, gekony orzęsione, gekony toke, pytony zielone, dywanowe, krótkoogonowe, boa dusiciele, dumerili i tęczowe... i takie tam |
|
|
|
 |
H.

|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 21:51
Zwierzątka: doge |
|
|
| Off-Topic: | | A Snowy taki nastroszony.. napewno jest całkiem zdrowy? |
|
|
|
|
 |
Maja
zwierzyńcowa wariatka

|
Wysłany: Sob Kwi 24, 2010 08:43
|
|
Snowy potrzebował troszkę więcej czasu żeby przywyknąć do nowego miejsca. Teraz jest już bardziej śmiały Nie zauważyłam żadnych niepokojących zachowań. Jak gdyby tylko się coś działo to zabieram go do weta, ale w tej chwili nie widzę takiej potrzeby. Dziękuje bardzo za troskę o mojego skarba |
|
|
|
 |
H.

|
Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 17:04
Zwierzątka: doge |
|
|
| Off-Topic: | Maja, no to ok Pytam, bo moja szczurka też tak kiedyś miała i dopiero pewna osoba na forum zwróciła mi uwagę, że to może być sygnał, że coś z jej zdrówkiem nie tak. |
|
|
|
|
 |
Niamey
Zhongguo!

|
Wysłany: Śro Maj 12, 2010 19:58
|
|
|
| Jeszcze a'propos american blue i różnych odcieni. Z tego, co wyczytałam, wynika, że jeśli chodzi o locus g to american blue, sky blue i powder blue to to samo, tzn. genetyczy wzór na każdego z tych szczurów wygląda tak samo, ale w różnią się eksterierem - są jaśniejsze lub ciemniejsze. Jak wygląda rozmnażanie takich szczurów? Tzn. załóżmy, że chciałabym uzyskać powder blue, ale nigdy nie mogę mieć pewności, że urodzą się powder a nie american? |
_________________ moje szczuraki
Pino*Myszka*Diuna*Zefir*Śmietanka*Lotta*,Migotka*Mimbla*Ponyo*Kikimora*Archa*Bucca*Beren*Itka* |
| Ostatnio zmieniony przez Niamey Pon Maj 17, 2010 20:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Azi

|
Wysłany: Śro Maj 12, 2010 21:08
Zwierzątka: Impuls ZR, Impet ZR, Kakashi ZR, Snoopy, Wypłosz i czterolatek |
|
|
| Niamey napisał/a: | | Tzn. załóżmy, że chciałabym uzyskać powder blue, ale nigdy nie mogę mieć pewności, że urodzą się powder a nie american? | tak
w Polsce nie rozróżniamy tego nawet.
powder blue i sky blue na wystawach są oceniane jako american blue - czyli szczury z "wadą" koloru. Bo tak naprawdę to jest "wada". Tak samo jak wyrudziałe blacki, czy za jasne platyny. |
_________________ W : Gandalf, Bilbo, Frodka, Asfa, Dzika, Yavanna, Fniszka RT, Nessa, Fea RT, Moria, Bajaderka HF, Dafne z TM, Baletka z TM, Finka JR, Sasanka RT, Itsu SR, Ruda, Nastka, Irytacja SR, Luthien Tinuviel AB, Hipokryzja HF, Inazuma SR, Athame HF, Kagura HF, Muffinka HF |
|
|
|
 |
Anouk

|
Wysłany: Pon Maj 31, 2010 10:39
|
|
|
| Mam małe pytanko. Zaintrygowała mnie metryka Sielanki, jest na niej napisane, że jej pradziadek jest koloru caramel, a prababcia koloru saffron. Pierwsze słyszę, cóż to za barwy? |
|
|
|
 |
Nakota
Światowy transporterek

|
Wysłany: Pon Maj 31, 2010 18:15
Zwierzątka: Dużo szczurów i kot |
|
|
Wiem, że caramel ma jakiś związek z czekoladami, ale jak to tam dokładnie jest to nie wiem. Wygląda tak:
Zdjęcie by Annuenen.
Natomiast co to jest to drugie to nie mam bladego pojęcia. |
_________________ Kto walczy przegrywa czasem, kto nie walczy przegrywa zawsze.
Per aspera ad astra.
 |
|
|
|
 |
Niamey
Zhongguo!

|
Wysłany: Pon Maj 31, 2010 18:24
|
|
|
| Zauważyłam kilka razy jakieś kosmiczne kolory w rodowodach. Część z nich to mogą być jakieś wariantywne nazwy znanych nam kolorów, używane w innych krajach |
_________________ moje szczuraki
Pino*Myszka*Diuna*Zefir*Śmietanka*Lotta*,Migotka*Mimbla*Ponyo*Kikimora*Archa*Bucca*Beren*Itka* |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|