Alloszczur Strona Główna Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
SAMICE - łączenie samic w różnym wieku
Autor Wiadomość
iga 

Wysłany: Sob Sty 23, 2010 10:18   
   Zwierzątka: tymczasowo 8 szczurkow, 5 rybek

ja też poproszę o radę. (skończyłam czytać cały temat, ale nie znalazłam rozwiązania mojego problemu.)
u mnie łączenie przebiegło spokojnie. młoda Tasza dostała koleżankę - malutką Szarą. najpierw było spotkanie na neutralu. spokojnie, choć mała trochę popiskiwała. włożyłam je do klatki (wyczyszczonej i przemeblowanej). spokój. maleńka wchodziła na Taszę, obsikiwała ją, póki ta się nie znerwiła i nie pokazała pazurków. Teraz, po drugiej nocy razem jest tak: śpią jak aniołki razem, mała wtula się w starszą, wchodzi pod nią, wszędzie za nią łazi. a starsza ma to kompletnie gdzieś. jakby jej nie zauważała. jedyne, co się zmieniło, to Tasza (starsza) strasznie zaczęła się domagać wychodzenia do mnie. nawet po 3 h latania, potrafi podgryzać pręty. nigdy tego nie robiła. wypuszczam ją do bólu, bo nie chcę żeby byłą zazdrosna.
nie jestem szczęśliwa z takiego obrotu sprawy. miały być kochającym się stadkiem. czy jest szansa, ze to dopiero 2 dni i starsza pokocha maleństwo? (przed łączeniem była sama 10 dni).
może macie jakieś pomysły na "likwidację" obojętności? byłabym mega wdzięczna.

Nakasha 

Wysłany: Sob Sty 23, 2010 12:13   
   Zwierzątka: 3 psy, 2 kotki

iga, zaakceptowanie nowego szczura trwa trochę czasu - nie będą się kochać do szaleństwa od razu. ;) 2 dni to bardzo krótko, przy łączeniu potrzebna jest cierpliwość. :)

iga 

Wysłany: Sob Sty 23, 2010 12:19   

Dziękuję za odpowiedź.
będę cierpliwa. :)
bałam się, że tak może zostać, jak się jakoś nie zaradzi.

wuwuna 

Zaproszone osoby: 4
Wysłany: Sob Sty 23, 2010 14:48   
   Zwierzątka: Koronolo i jego królestwo

iga, czasem łączenie trwa bardzo długo, zdarza się, że i miesiąc, ale przeważnie i po tak długotrwałym szczury się wręcz potem kochają na zabój. A dwa dni to jest nic. Czekaj.

Szczurkowe Laleczki

w bajkowej krainie do której i ja zmierzam...Aweszelle, Wowo, Ydżynty, Reggae, Ingraadu, Gunnar, CH.P.Ramudilka, Uoi, Wuneczka, Mastomys, Qremkline Qundelek, Bowdaraża, Xibbula, Kóelkonos, Tepikól, Góró Jokómkel, Gygymeszl, Gymýmmöl, Flip, Umúmrúl, Champion, Raś, Hebreebreel, Werdamerda, Enty Emiśmiś, Diópiószele, Charlie, Gín Géžužůý, Awwu, Bůxůwůxib, Umumul, Uau-uu, Dżyliki, Ju-Wu-Tumpek

iga 

Wysłany: Sob Sty 23, 2010 16:20   

czekam, czekam :)
tylko to kochane maleństwo jak się pcha na hamaczek do starszej i wtula w nią, tak cichutko popiskuje, a ta nawet nie drgnie. no co za bezsercowa małpa...

izoldka 
nietypowa czarownica ;P

Wysłany: Wto Lut 02, 2010 11:53   
   Zwierzątka: pies i kotka w ciazy

a czy ktoras(ktorys) z Was laczyl dorosle baby???? sytuacja wyglada nastepujaco: mam juz trzy szczurzyce sa z jednego miotu od zawsze razem,( teraz pomagam kolezance ktora niestety musi pozbyc sie swoich pupilek)maja dolaczyc do naszej szczurzej szajki dwie kolejne kobitki... Moje panie maja 5 miesiecy, te ktore dolacza okolo roku... Myslicie ze sie uda?

Nakasha 

Wysłany: Wto Lut 02, 2010 17:03   

izoldka, jest o tym 39 stron tematu. Zapraszam do lektury. ;) Gdy już doczytasz sobie o sposobach łączenia samiczek, będziesz wiedzieć co i jak robić, aby łączenie się udało. ;)

izoldka 
nietypowa czarownica ;P

Wysłany: Śro Lut 03, 2010 09:49   

nakasha (musisz miec taki skomplikowany nick ? he he he ) czytalam wszystko :) ale wiekszosc postow dotyczy laczenia maluchow z doroslym stadkiem...a ja mam dwa dorosle stadka,wiem,wiem...zasady pewnie te same :-P
wczoraj bylo pierwsze spotkanko integracyjne,wszystko dobrze poszlo :lol1: a tak sie balam....:)
w tym stadku ktore do nas dolaczylo panny Szyszka i Kredka zdecydowanie mniej oswojone niz nasze,ale poradzimy sobie :) mam nadzieje :lol

Nakasha 

Wysłany: Śro Lut 03, 2010 10:41   

izoldka, tak, zasady są takie same. :) Samice rzadko kiedy bywają tak agresywne, żeby zagryzać inne szczury, więc generalnie nie powinno być większych problemów. ;)

izoldka 
nietypowa czarownica ;P

Wysłany: Czw Lut 04, 2010 11:00   

no i nie ma na razie problemow :) zlamalam troche zasady,wczoraj odbylo sie drugie spotkanie integracyjne takze przebieglo bezproblemowo:) dzis szczurcie od 6 rano sa juz razem w klatce :) a wiecie na czym polegala zmiana zasad?...Moja gromadka miala duza woliere, nowo przybyle stadko przyjechalo w jeszcze wiekszej... nie wyczyscilam woliery,wymieszalam brudne sciolki ze soba,w duzej wolierze pomontowalam rury i inne elementy z tej mniejszej klatki,tak ze zrobiam totalny misz masz zapachowy :) ani jedno ani drugie stadko nie czulo sie jak u siebie...i coz....siedza sobie wszystkie razem,czasem jedna druga przegonie po klatce i na tym sie konczy :) :kciuki:
mam nadzieje ze to sie juz nie zmieni :kciuki:
moze to tylko te moje panny takie grzeczne :lol1: a moze to latwiejszy sposob na zintegrowanie :)
pozdrawiam wszystkich i dziekuje za rady ktore tu wyczytalam bo dzieki nim czulam sie pewniej :)

Nakasha 

Wysłany: Czw Lut 04, 2010 17:36   

izoldka, dużo zależy od charakterów szczurków i od stosunków w stadzie. :) Ja np. po prostu wrzucam maluchy do stada, nawet nie zapoznaję ich na neutralu i nie myję klatek. ;) Ale nie ze wszystkimi szczurami tak się da, dlatego warto jest przestrzegać podstawowego bhp łączenia. :)

izoldka 
nietypowa czarownica ;P

Wysłany: Pią Lut 05, 2010 09:15   

wiem nakasha,wiem...to tak jak z "ludziami" niektorzy polubia sie odrazu a niektorzy potrzebuja czasu by sie poznac:)
najfajniejsze jest to ze w tym stadku ktore do nas dolaczylo byla panna domina Szyszka ...balam sie ze moje panny dostana becki,a tu nic...Szyszka chyba ustapila z tronu przywodztwa,a co najlepsze zadna inna nie chce go zajac :wink:
nie jestem jeszcze zbyt doswiadczona szczuromanka wiec zapytam Was,bardziej obeznanych w tym temacie...Jak to jest z iskaniem? czy iskanie jest objawem poddanstwa? tzn czy samica dominujaca pozwala sie iskac,czy ona iska wtedy kiedy ma ochote? ot banalne pytanie a jednak zastanawiam sie od ladnych paru chwil :?:

Nakasha 

Wysłany: Pią Lut 05, 2010 09:31   

izoldka, iskanie nie zawsze jest oznaką dominacji, to też nawiązywanie i umacnianie relacji w stadzie. :)

izoldka 
nietypowa czarownica ;P

Wysłany: Pią Lut 05, 2010 10:08   

dzieki:) juz poczytalam temat o szczurzastych nawykach :) pozdrowionka :o

[ Dodano: Sro Lut 10, 2010 08:11 ]
no to mam kolejnego stresa,wczoraj dolaczyly do mnie dwie male szczurzynki maja nie wiecej niz 4 tygodnie, moje starsze( juz calkowicie zintegrowane panny) wygladaja przy nich jak olbrzymy... ale mam nadzieje ze i tym razem polacza sie bezproblemowo:) na razie po spotkaniu na neutralu nie jest zle...tylko jedna troche malenstwa ustawiala, ale po rozmowie ze mna ;) sie uspokoila (jak to dobrze byc samica alfa hahahah )
pozdrawiam wszystkich

[ Dodano: Pon Lut 22, 2010 13:25 ]
tak jak pisalam wczesniej swoje siedmioosobowe stadko polaczylam bez wiekszych problemow,do starszej piatki dolaczylam dwa maluchy (same samiczki) nie ma wiekszych problemow,aczkolwiek jedna panna uparla sie i notorycznie skacze po tej malenkiej pchelce,a i potrafi ja dziabnac tak bez powodu...nie leje sie co prawda krew,ale malenstwo jest przez to zestresowane(chociaz to pewnie ja bardziej panikuje),non stop siedzi schowane gdzies w kacie...jest jakis sposob by oduczyc starsza tego nekania? w stosunku do innych ogonow jest calkowicie spokojna,drugiego malucha zostawia w spokoju...

polonistka 

Wysłany: Pią Mar 12, 2010 07:31   
   Zwierzątka: córka

A ja mam zagadkę. Pisałam już u siebie w wątku, ale może tu zajrzy wiecej osób? Mam trzy dziewczyny: siostry Nike i Pandorę i maleńką Eris. Mała na razie mieszka oddzielnie, wczoraj odbyło się pierwsze spotkanie z groźną Pandorą.
No i przeżyliśmy szok. Maleńka zaczęła ją regularnie gwałić. Osłupieliśmy. Pierwsza myśl - może mała jest facetem? - ale nie, chyba nie.
Co najlepsze, Pandora okazała się rujkować, najpierw przed małą uciekała, potem pupa do góry.
Tu jest film:
http://picasaweb.google.p...feat=directlink

Co o tym myślicie? To nrmalne? Że starsze się kryją nawzaje, to byłam przyzwyczajona, ale mała??

Odpowiedz do tematu