|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Alergia na człowieka? |
Autor |
Wiadomość |
Azi
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 14:41 Alergia na człowieka?
Zwierzątka: Impuls ZR, Impet ZR, Kakashi ZR, Snoopy, Wypłosz i czterolatek |
|
|
Może pytanie, dośc idiotyczne, ale, czy szczury mogą mieć alergię na ludzi? Wiem, że to brzmi głupio, ale ja już nie mam pomysłu. Nessa i Yava od jakiegoś czasu drapią się zawzięcie i kichają, ale... Ale tylko poza klatką i tylko w momencie, gdy człowiek potrzyma je przez dłuższy czas na rękach.
Alergia na ściółkę została wykluczona, tak samo na proszek i mydło - ja stosuję inne, mama inne, chyba, że akurat na oba gatunki są uczulone.
Nie wiem, nie mam pomysłu już... |
_________________ W : Gandalf, Bilbo, Frodka, Asfa, Dzika, Yavanna, Fniszka RT, Nessa, Fea RT, Moria, Bajaderka HF, Dafne z TM, Baletka z TM, Finka JR, Sasanka RT, Itsu SR, Ruda, Nastka, Irytacja SR, Luthien Tinuviel AB, Hipokryzja HF, Inazuma SR, Athame HF, Kagura HF, Muffinka HF |
Ostatnio zmieniony przez marhef Pon Gru 03, 2007 15:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 14:47
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
Azi, może raczej na perfumy, krem do rąk, balsam do ciała? |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
Azi
|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 14:51
|
|
Layla, właśnie chodzi o to, że wszyscy używamy różnych rzeczy, w tym np mój tata nie używa perfum, czy balsamów, a reakcja ta jest przy każdym człowieku
Ja się oczywiście, przy tej teorii nie upieram, zwyczajnie mnie to zainteresowało, bo jedynym, wspólnym elementem jaki widzę, to człowiek w czystej postaci. |
_________________ W : Gandalf, Bilbo, Frodka, Asfa, Dzika, Yavanna, Fniszka RT, Nessa, Fea RT, Moria, Bajaderka HF, Dafne z TM, Baletka z TM, Finka JR, Sasanka RT, Itsu SR, Ruda, Nastka, Irytacja SR, Luthien Tinuviel AB, Hipokryzja HF, Inazuma SR, Athame HF, Kagura HF, Muffinka HF |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 16:22
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
Azi, owszem mogą być uczulone: konkretnie na pot. Tak jak ludzie. |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 19:17
|
|
|
Mogą też być uczulone na ślinę ludzi. Kot mojej koleżanki był na nią właśnie uczulony. |
|
|
|
|
Nisia
ofiara losu
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 09:46
Zwierzątka: ogony |
|
|
Albo na jakąś substancję zawartą w kosmtykach. Każdy kosmetyk to gama chemikaliów, ale są pewne wspólne, np. większość stosowanych w Polsce kosmetyków do mycia ciała zawiera sodium laureth sulfate. |
_________________ Wśród Aniołków: Henia, Fatka, Alif Matsura, Hela, Lola, Beba, Iskierka, Šamsi, Tomiś, Calypso, Tamarka, Morelka, Szpulka, Śliwka, Ahirka i Zdenka |
|
|
|
|
S
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 12:08
Zwierzątka: brak |
|
|
Jedną z możliwości jest uczulenie na proszek/płyn do prania, lub płyn do płukania. Ja osobiście się drapię po proszku do prania, a duszę po płynie do płukania. (Dobrze że wymyślili płyny do prania) Alergicznie reaguję na ludzi używających pachnących kosmetyków i wszelakie Pronto i inne na meblach i podłogach.
Chyba ja i szczury Azi mamy coś wspólnego. |
|
|
|
|
Azi
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 12:23
|
|
Do mnie najbardziej przemawia propozycja uczulenia na pot, czy slinę. Jak wspominałam na osoby nie uzywające kosmetyków także reagują alergicznie.
Niemniej dziękuję wszystkim za odpowiedź |
|
|
|
|
Nisia
ofiara losu
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 12:52
|
|
Azi napisał/a: | Jak wspominałam na osoby nie uzywające kosmetyków |
W ogóle?? Nawet mydła?? |
_________________ Wśród Aniołków: Henia, Fatka, Alif Matsura, Hela, Lola, Beba, Iskierka, Šamsi, Tomiś, Calypso, Tamarka, Morelka, Szpulka, Śliwka, Ahirka i Zdenka |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 14:24
|
|
|
A moze ma to zwiazek z temperatura ciala? Ludzie maja nizsza temperature niz szczury. Moje czasem sie trzesa jak je wezme zimnymi rekami. |
_________________ Z nami: Jojo i Princeska; Duszek, Amidala i Zosia; Api i Kava
na dt: suczka Sarabi www.facebook.com/EkipaDuszka |
|
|
|
|
Azi
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 16:31
|
|
Nisia,
mydło owszem, ale nie jakieś zapachowe, ale zwykłe. |
|
|
|
|
Nisia
ofiara losu
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 16:34
|
|
Azi, ale zasadniczy skład mydeł (tj. to, czego jest tam najwięcej) jest ten sam. Niezależnie od firmy, czy zapachu.
Co więcej, zasadniczy skład mydła w kostce i mydła w płynie też jest ten sam.
Możesz sobie sama porównać. Weź opakowania i poczytaj skład wg INCI. Im substancja jest bliżej początku listy, tym jest jej więcej |
|
|
|
|
Azi
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 19:57
|
|
Dobrze, zakładając, że jest to uczulenie na chemię zawartą w mydłach, proszkach itp. itd. - czy ktoś wie, który składnik może uczulać? Czy to jest ten sodium laureth sulfate? A może znacie jakieś proszki/mydła na alergików godne polecenia?
Chciałabym chociaż wiedzieć skąd to... Niby im nic nie jest, ale aż żal mi na nie patrzeć jak garną się do rąk (szczególnie Nesska), a potem nagle zaczynają się czochrać z niesamowitą zaciętością - aha, efki nic takiego nie wykazały. Czy można to rozumieć w ten sposób, że, tak jak u ludzi, to może przyjść z wiekiem? |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 00:10
|
|
|
Azi napisał/a: | Czy można to rozumieć w ten sposób, że, tak jak u ludzi, to może przyjść z wiekiem? | Kurde widać, że nie jesteś alergikiem. Uczulić się na coś można w każdym wieku, w dowolnym momencie życia. To, że teraz nie jesteś uczulona na np. koty nie ozacza, że się na nie nie uczulisz za rok, 5 czy 10.
Ja na szczury bardzo długo nie byłam uczulona, a teraz jest już hardcorowo. |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 00:53
|
|
|
Viss napisał/a: | Ja na szczury bardzo długo nie byłam uczulona, a teraz jest już hardcorowo. |
Potwierdzam - na poczatku bylam uczulona tylko na samczy mocz i dostawalam babelkow na skorze (ewentualnie jak zatarlam oczy to mi puchly jak u ropuchy), a teraz doszly dusznosci w nocy i juz bez lekow non-stop sie nie obywa. |
_________________ Z nami: Jojo i Princeska; Duszek, Amidala i Zosia; Api i Kava
na dt: suczka Sarabi www.facebook.com/EkipaDuszka |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|