|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Nie chcą wyjść z półki... :( |
Autor |
Wiadomość |
Zwierzofarma
|
Wysłany: Pon Sie 24, 2015 21:03 Nie chcą wyjść z półki... :(
Zwierzątka: Adii i Rudi to moje szczurasy ^^ |
|
|
Witam.
Od początku stycznia posiadam nowe szczurki : Kali Lumi i Doti. Mają po 7 miesięcy. Zmagam się z takim problemem:
Gdy wychodzą z klatki idą normalnie po prętach na jej górę, schodzą na karton i... wchodzą za półkę i nie chcą wyjść ( nie działa ani ser , ani orzeszki itp.). Gdy wypuszczam je np. ok. 16.00 to jestem w stanie wyjąć je na siłę po 5 godzinach... a potem są fochy ( oczywiście następnego dnia jest wszystko ok. ) w tym czasie tam siedzą i śpią. Nie zwiedzają pokoju ( bo poco przecież półka jest lepsza . Nie reagują też na imiona... ehhh jest jakiś sposób by oduczyć je, by nie chodziły za półkę? Próbuje jakoś tam zagrodzić itp., ale one zawsze znajdą sposób, by tam wejść, a w tym czasie nic nie robią, nie zwiedzają. Proszę o pomoc |
|
|
|
|
agathe1988
|
Wysłany: Pon Sie 24, 2015 21:30
Zwierzątka: Cała 16 w <3 |
|
|
Zwierzofarma, oswajalas je ze swoim zapachem? Probowalas wypuszczać na łóżko,zamiast robić im większy wybieg? Najpierw powinny zapoznać się z Tobą,żeby wiedziały,do kogo maja przyjść. I jak najczęściej powinnas mówić do nich po imieniu,a każde dobre zachowanie nagradzać.
Jak wyglądają ich wybiegi? Jak wyglądały na początku? |
_________________ Na zawsze w sercu: Dumbo [*] Dabi [*] Abu [*] Dropsik [*] Gucio [*] Bubuś [*] Mount [*] Tadeusz of Zirrael Rattery [*] Everest [*] Homer [*] Thor [*] Dover [*] Otto [*] Puci [*] Navaho Incredible Rats [*] Powhatan Incredible Rats [*] |
|
|
|
|
fatamorgana
|
Wysłany: Wto Sie 25, 2015 02:03
|
|
|
Widocznie miejscówka za półkowa bardzo,bardzo im pasuje.A skoro pasuje,to i po co wychodzić Tak poważnie,jeśli nie jest to miejsce niebezpieczne,to niech sobie tam śpią,odpoczywają itp.Nie wyciągaj ich na siłę. |
|
|
|
|
Zwierzofarma
|
Wysłany: Wto Sie 25, 2015 08:16
|
|
agathe1988,
one mnie bardzo lubią, ponieważ gdy mój tata bierze je na ręce, a ja stoję obok od razu biegną do mnie , a zwłaszcza Kali. A łóżko mam piętrowe ( pisemną są półki) i boję się, że któraś mi jeszcze (nie daj Boże) spadnie. |
_________________ Bez zwierzaków w naszym życiu byłoby nudno ❤️❤️ |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Wto Sie 25, 2015 09:43
Zwierzątka: brak |
|
|
Jedyny sposób to uniemożliwienie im wejścia, czyli takie zagrodzenie, którego nie będą w stanie sforsować. Bez tego raczej nie oduczysz ich wchodzenia tam |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
Zwierzofarma
|
Wysłany: Wto Sie 25, 2015 15:10
|
|
smeg, ale się nie da... jest to NIE WYKONALNE |
_________________ Bez zwierzaków w naszym życiu byłoby nudno ❤️❤️ |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Wto Sie 25, 2015 20:41
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
Zwierzofarma, innej metody nie ma, zawsze wejdą tam gdzie chcą i mają możliwość. |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
mmarcioszka
|
Wysłany: Wto Sie 25, 2015 20:50
Zwierzątka: królinka i szczury |
|
|
Zwierzofarma, szczurów nie da się tak przekonać, żeby nie wchodziły w spokojne, ciche, ciemne i casne miejsce
Możesz im organizować wybieg z jak największą ilością kryjówek i zakamarków, ale to i tak ich nie zniechęci do wchodzenia za półkę. Jedyna skuteczna rmetoda - jak wyżej - zagrodzić wejście. |
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Śro Sie 26, 2015 08:51
Zwierzątka: brak |
|
|
Wrzuć zdjęcie tej dziury w tym temacie: http://forum.szczury.biz/...=1441&start=135 , może doradzimy coś w kwestii zabezpieczenia |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|