Archiwum - Psiaki XI
AngelsDream - Śro Lip 27, 2011 17:15
sachma, problem pojawia się, kiedy pies ma sporadyczny kontakt z daną osobą, nie kojarzy człowieka z niczym dobrym, tylko ze straszeniem, wrzaskami i całą gamą innych niefajnych zachowań, a do tego dochodzi strach tej osoby przed psem i zupełna niekonsekwencja. Ja naprawdę przeżyłam nieprzyjemny szok, kiedy uświadomiłam sobie, że np. dziwaczny lęk Baaja przed pędzlami najprawdopodobniej wynikał z zachowań taty Michała. Ta sama mowa ciała, to samo przerażenie, ale pędzle "współpracowały" i teraz jest lepiej. Tata Michała nie współpracuje wcale. Nie chce usiąść obok psa i spokojnie kłaść mu jedzenia na podłodze, nie chce chwilę pomilczeć, nie chce zrobić niczego, co mogłoby pozwolić Baajowi zrozumieć, że to jest tylko ludzka głupota i nic więcej, a ja mam dość wysłuchiwania na temat tego, że "bo on powinien wiedzieć". Baaj? Chyba niekoniecznie. Raczej człowiek jest mądrzejszy, ale widać tylko z założenia. Mój tata też nie zawsze wie, co zrobić, ale przynajmniej słucha, jak się do niego mówi i przede wszystkim podsuwa Baajowi pod nos mandarynki, orzechy, jabłka, Baaj w ten sposób tworzy podstawy relacji, potem łatwiej mu "wybaczać" pomyłki. Kiedy nie ma podstaw, a pomyłki są ogromne, a do tego dochodzi zwyczajna nieufność wynikająca z pochodzenia, nie ma szans na stworzenie nawet równowagi. To smutne, ale Baaj lepiej reaguje na zupełnie obce osoby u nas w domu czy gdziekolwiek indziej, niż na ojca Michała. To jedyna osoba, której ten pies już raczej nie spotka, jeśli będę przy zdrowych zmysłach. Niestety.
Swoją drogą, to piękny przykład jak wielką wagę ma konsekwencja. Konsekwentnie wszystko psując, robiąc z psa idiotę, nie próbując zrozumieć, że ma jakieś emocje, można stworzyć relację tak wrogo-lękową, że jest właściwie nie do odkręcenia.
Niestety, negatywy generalizują się szybciej.
I tak można być konsekwentnie niekonsekwentnym.
sachma - Śro Lip 27, 2011 19:25
No Lenny do tej pory obszczekuje mężczyzn w roboczych ciuchach i czapkach na głowie - a jak mają jeszcze do tego kalosze to już w ogóle jest jeden wielki szczek i uciekanie - dużo czasu zajęło mu zrozumienie, że tacy ludzie są straszni ale nie niebezpieczni i czasem warto podejść i sprawdzić czy w tych dużych rękawach nie kryje się coś smacznego - ale tu muszę przyznać, pomógł sam ojciec - raz wystraszył go tak, że pies schował się pod samochodem przerażony - ojciec jeszcze bardziej się wystraszył (bo na początku myślał że to dla niego super zabawa!) wleciał do domu, chwycił paczkę ciastek i dobre 30min leżał na ziemi pod samochodem z psem, podrzucając mu smakołyki i mówiąc do niego.
Ojciec nie jest jakimś strasznym człowiekiem, który nie rozumie, on się wychowywał z psami które po prostu się nie bały niczego, których nie dało się wystraszyć - długo musiałam mu tłumaczyć że pies który waży 60-70kg ma o wiele większą pewność siebie, już chociażby z racji wagi, niż pies który waży 8kg..
Od incydentu pod samochodem minęło już z pół roku, ojciec nadal straszy psa, ale pies wie, że to on. Ojciec jak tylko widzi że pies zaczyna się bać kończy straszenie i woła go do siebie - wygłaszcze i jest już si.
Pewnych zachowań nie oduczę dorosłego człowieka, ale udało się je tak zmodyfikować, że i pies i on mają radochę - bo Lenny bardzo lubi jak ktoś za nim biega krzycząc "aaarrrr" merda ogonem jak szalony, dostaje głupawki, skacze, robi zwroty, a jak ktoś przestaje to Lenny szczeka i pokazuje całym sobą że chce się dalej bawić
babyduck - Śro Lip 27, 2011 23:12
Więcej w naszym temacie
Sysa - Śro Lip 27, 2011 23:14
Piękności! Negra na każdym jednym zdjęciu wychodzi tak cudnie...
satanka666 - Czw Lip 28, 2011 15:36
sachma, poka jak Lenny zarasta
babyduck, ona jest obłędna
sachma - Czw Lip 28, 2011 18:12
Moi Panowie :
i fotka z dziś :
nutaka - Czw Lip 28, 2011 18:42
bez tych śmiesznych fryzur podoba mi się o wiele bardziej
nezu - Czw Lip 28, 2011 22:29
Boże, to jest ten sam pies??
babyduck - Czw Lip 28, 2011 23:00
Jaki łyżew piękny
Oli - Czw Lip 28, 2011 23:52
jesu, jaki cudny karbowany pies!
Anonymous - Pią Lip 29, 2011 00:10
Rzeczywiscie wyglada super.
Lazanka - Pią Lip 29, 2011 00:28
jaki wysyp slicznych fotek
A tu kilka z nasza paskuda na dokladke
falka - Pią Lip 29, 2011 07:46
Lazanka, śliczności
babyduck - Pią Lip 29, 2011 09:48
Podobają mi się jej uszyska 100% szczęścia
Anonymous - Pią Lip 29, 2011 11:18
Przeurocza! http://images37.fotosik.p...7437742a08m.jpg - tu wygląda jak jamnik.
|
|
|