Archiwum - Koty vol. VI
Ninek - Sob Wrz 28, 2013 19:59
Devona, wiem, że z wątrobą trzeba ostrożnie
Chcę najpierw spróbować dać mu po odrobinie wszystkiego (co 2 dni jedną rzecz), zobaczyć jak zareaguje (moje psy po sercach miały koszmarną sraczkę) i dopiero wtedy zrobię jakąś mieszankę.
Szukałam perliczek ale nigdzie u nas nie ma. Z królikiem też jest problem. No i ja musiałabym dostać gotowego a nie tylko obdartego ze skóry (raz widziałam i oby nigdy więcej...).
Devona - Sob Wrz 28, 2013 20:04
Ninek napisał/a: | moje psy po sercach miały koszmarną sraczkę | Może były źle wypłukane, krew może powodować takie objawy.
Ninek, perliczki kupujemy głęboko mrożone w Tesco chyba i rozmrażamy w domu w lodówce. Królik też jest w Tesco dostępny, przez jakiś czas był także regularnie w Biedronce i Lidlu (gotowy, czyli tuszka, wystarczy mięso od kości oddzielić). Możesz też podawać młodemu surową rybę, ale sugeruję nie kupować dzwonków i innych kawałków, bo przeważnie nie są świeże. Lepiej odkroić odrobinę od całej, a resztę 'zużyć' samemu. Jeśli zaś chodzi o wątrobę, to przy takiej masie nie codziennie i dosłownie po takim kawałku jak paznokieć. Do kilkukilogramowej mieszanki mięsa i podróbów (która wystarcza moim dwóm dużym, dorosłym kotom na ok. dwa tygodnie) dodaje się kilkaset gramów wątroby!
limomanka - Sob Wrz 28, 2013 20:16
Potwierdzam, że perliczkę można zdobyć w Tesco
Ninek - Sob Wrz 28, 2013 20:39
Ale tutaj nie ma tesco
Ninek - Nie Wrz 29, 2013 12:21
Mam problem ze znalezieniem czegokolwiek na barfnym świecie. Na wszystkie ciekawe wątki trafiam przypadkowo...
Czy kociaki powinno się karmić barfem jakoś inaczej niż dorosłe koty? Chodzi mi głównie o kości i skóry.
Przy okazji jakiejś wizyty w Opolu muszę przeszukać tesco w poszukiwaniu perliczki
Devona - Nie Wrz 29, 2013 12:48
Ninek napisał/a: | Mam problem ze znalezieniem czegokolwiek na barfnym świecie. Na wszystkie ciekawe wątki trafiam przypadkowo... | Znany problem . Spróbuj przez szukajkę, po nazwach działów raczej trudno trafić na to, co rzeczywiście chce się znaleźć.
Ninek - Nie Wrz 29, 2013 13:09
Właśnie przez wyszukiwarkę też próbuję i cholernie ciężko cokolwiek znaleźć. Dużo informacji ale ciężko je 'przecedzić'.
Coraz bardziej się zakochuję w tym małym gnojku Właśnie śpi mi na kolanach, mrucząc jak traktor. W ogóle na mój widok reaguje niesamowitą radością, gadaniem, mruczeniem i gruchaniem
Waży już 530 gramów. Przez 5 dni przybrał 40 gramów.
Łudzę się, że za miesiąc będę mogła szukać pracy i może będzie opcja żeby się wyprowadzić za 2-3 miesiące. Z kotem oczywiście
Chciałabym przestawić go na barf ale z drugiej strony - jeśli nie będzie mógł zostać to mała szansa, że nowy dom zdecyduje się na karmienie barfem...
nimka - Pon Wrz 30, 2013 00:12
Ninek - rozumiem Cię doskonale. Kilka razy już oddałam "swojego" kota - bo miał od początku być tymczasowy. Marcepana (ta świeżyzna) też oddałam tylko dlatego, że u mnie już za dużo - gdyby było swobodne miejsce dla niego to by został. Bo niesamowicie uroczy jest.
Ale ja już mam maksymalnie wypełnioną dopuszczalną ilość kotów prywatnych (3), a i tak dążę do niepowiększania stadka. Jakby w zamiarze chciałabym mieć 1-2 koty + tymczasy (kilka). Teraz 3 młode, dość zdrowe, czyli stadko jeszcze długo się nie zmniejszy. A skoro biorę z myślą tymczasowania, to nie mam prawa sobie zostawić... bo jakby dla kota lepiej, żeby miał luźniej w życiu. I dla tych moich też (wymagają uwagi i dopieszczania).
Ninek - Pon Wrz 30, 2013 09:03
nimka, ja jak na razie mam swojego prywatnego psa i gromadkę szczurów (która będzie tylko mniejsza, docelowo 3-4 baby). Koty w domu tylko rodziców.
Mefi jest idealnym zwierzakiem dla nas. Tzn dla mnie i lubego. W końcu jakieś wspólne zwierze
Kombinuje na różne sposoby jak to rozegrać żeby mógł zostać...
klauduska - Pon Wrz 30, 2013 09:21
Ninek, zostanie na pewno Gratuluję dokocenia
Ninek - Pon Wrz 30, 2013 09:36
klauduska, oby. Bo się zapłaczę jak będę musiała go oddać.
Tyle kociaków miałam w domu i nigdy żaden nie zrobił ze mną tego co on Manipulant jeden
klauduska - Pon Wrz 30, 2013 09:38
Ninek, a nie mówiłam od samego początku, że tak będzie ?
U nas Tora w sobotę pół kilo na plusie od krycia Mamusiowe kluski w brzuchu rosną
Ninek - Pon Wrz 30, 2013 09:50
klauduska, na razie nie mówię hop Żeby mógł zostać muszę się albo wyprowadzić albo zorganizować remont, żeby mieć 2 pokoje. Na 16m się nie pomieszcze ze szczurami i kotem a tak jak od początku pisałam - nie chcę żeby młody miał kontakt z domowymi, lejącymi kotami.
Gdyby nie to, że mieszka z nami babcia to by nie było problemu. Miałabym 2 pokoje po 16m i wtedy bez problemu jeszcze luby mógłby się wprowadzić.
DOPISANE
Szukam pomysłu na domowe zrobienie drapaka. Półki, domki, itp to nie problem, wystarczy płyta wiórowa i jakiś materiał do obicia. Ale zastanawiam się co ze słupkami. Kupno gotowych jest bez sensu bo za jeden trzeba dać koło 30zł, już lepiej by było kupić gotowy drapak. Myślę co można owinąć linką sizalową zamiast takich słupków.
nezu - Pon Wrz 30, 2013 11:55
http://allegro.pl/rura-ka...3577965862.html ?
Ninek - Pon Wrz 30, 2013 12:21
nezu, pomysł dobry, ale jak to zamontować? Normalnie wkręca się śruby a do rury się nie da.
|
|
|